După ploile torențiale de la sfârșitul săptămânii trecute, spuma a ajuns în apele râului Jijia, în lacurile Ciric 2, Vlădiceni, precum şi în diverse zone pe Bahlui, unde au fost văzuţi sute de peşti morţi, scrie Ziarul de Iași.
Conf.dr. Sivliu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Cuza“, susține că spuma apare pe străzi după ploaie și este o substanță care conține surfactanţi, folosiți în combustibil pentru curăţarea motoarelor, conform sursei citate.
Potrivit profesorului, substanța se regătește și în detergenții de uz caznic și este eliminată de motoare în timpul combustiei. O parte din ea se depune pe sol, în timp ce o alta ajunge în atmosferă, în combinație cu alte particule rezultate în urma procesului de combustie. În schimb, în contact cu apa formează spuma de culoare albă.
Silviu Gurlui este de părere că sute de pești au murit în localitatea Vlădiceni, după ce ar fi intrat în contact cu spuma care ar fi otrăvitoare.
„S-a spălat oraşul şi a fost dus mai departe în circuitul naturii. Este un rezultat al poluării, clar; ploile abundente au curăţat efectiv atmosfera şi totul s-a scurs în canalizare şi în ape. Din acest motiv au murit şi peştii – apa s-a deversat acolo, din canalizări. La Vlădiceni cel puţin a fost un genocid – era apă de trei metri cu mizerie care se deversa spre lacuri, pe vegetaţie, la doi metri de curţile oamenilor. Aceşti agenţi surfactanţi găsiţi şi în detergenţi duc practic la paralizarea peştilor, la scăderea oxigenului din apă, iar moartea lor e inevitabilă“, a explicat conf.dr. Sivliu Gurlui, pentru sursa citată.
De cealaltă parte, reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad au afirmat că au prelevat probe din apa în care a fost observată spuma și susțin că peștii au murit din cauza naturale.
„Rezultatele analizelor fizico-chimice de pe râurile Bahlui şi Jijia nu prezintă modificări ale indicatorilor de calitate specifici care să indice o poluare accidentală. De aceea apreciem că mortalitatea piscicolă are cauze naturale. Astfel, precipitaţiile de tip torenţial produse în ultima perioadă, urmate de creşterea rapidă a debitelor de pe cursurile de apă, cu antrenarea de sediment, a dus la creşterea turbidităţii şi a materiilor în suspensie, ceea ce a determinat producerea mortalităţii unor specii de peşti“, au precizat reprezentanții ABA Prut, pentru sursa citată.
Cu toate acestea, cercetătorul contestă rezultatele și cere autorităților să preleze probe din ape, la scurt timp după ploi, deoarece substanța care crede că ar fi toxică se scurge.
sursă foto: Ziarul de Iași
Citește și DOCUMENT / Legea offshore, noua Roșia Montană. Petroliștii primesc scutiri de taxe și derogări de la legea patrimoniului
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro