Sacha Baron Cohen, actorul cunoscut mai mult pentru rolurile sale din comedii precum Borat, este cel care îl joacă pe celebrul spion israelian.

El a reușit să aducă în atenție faptele lui Eli Cohen, care a reușit să ajungă atât de influent în Siria, încât i se oferise postul de ministru adjunct al Apărării.

Spionul care a inspirat un serial Netflix. Povestea lui Eli Cohen, israelianul care a reușit să ajungă în cercurile puterii din Siria
Eli Cohen, în mijloc

Eli Cohen s-a născut în 1924, într-o familie de evrei din Alexandria, Egipt. Din 1949, când majoritatea evreilor au plecat în Israel din cauza atmosferei ostile din această țară, Cohen a rămas la Alexandria și a organizat un grup implicat în Operațiunea Goshen prin care mii de evrei egipteni au fost scoși din țară.

În 1956, a ajuns și el în Israel unde și-a întemeiat o familie alături de soția Nadia și cei trei copii ai lor. În pofida aventurilor cu alte femei pe care le-a avut mai târziu, Cohen a rămas profund atașat de soția sa.

După câțiva ani de viață discretă dusă ca funcționar la Tel Aviv, serviciul israelian de informații, Mossad, l-a trimis în Siria cu misiunea de a se infiltra în cercurile influente din mediile politic și militar.

Pe lângă activitatea din Egipt, Cohen a fost selectat pentru că vorbea fluent engleza, araba și franceza și avea o înfățișare care putea trece cu ușurință drept tipic arăbească.

Orgii pentru ofițerii sirieni

Ajuns la Damasc, în 1962, după un curs de instruire la Mossad, Cohen s-a prezentat drept Kamel Amin Thaabet, un om de afaceri sirian de succes care tocmai revenise în țara natală după o perioadă petrecută în Argentina.

A devenit repede cunoscut pentru petrecerile opulente și relațiile cu femei frumoase și bine poziționate social.

Se pare că în perioada cât a stat în Siria Cohen a avut nu mai puțin de 17 amante.

A reușit repede să se infiltreze în mediul ofițerimii siriene invitând lideri militari proeminenți la care petreceri care deseori degenerau în orgii. Cohen se prefăcea la fel de beat ca și invitații săi pentru a obține mai ușor confidențe care ar fi interesat Israelul.

Profitând de relațiile sale, Cohen a fost luat într-un tur al Înălțimilor Golan de la granița cu Israel, zonă puternic militarizată.

El le-a sugerat ofițerilor să planteze pâlcuri de eucalipți pentru ca soldații să aibă umbră, iar fortificațiile siriene să fie ascunse de ochii soldaților israelieni.

Ideea sa a ajutat Israelul abia câțiva ani mai târziu

Sirienii au fost încântați de idee, dar au regretat amarnic doar câțiva ani mai târziu, în 1967, când în timpul Războiului de șase zile armata israeliană a țintit în special locurile în care erau plantați eucalipții, ucigând mii de sirieni.

Cohen a reușită să devină atât de influent încât la un moment dat a fost luat în calcul să fie numit ministru adjunct al Apărării.

Spionul a devenit însă din ce în ce mai îngrijorat de posibilitatea de a fi capturat și în 1964 a cerut Mossadului să fie readus în țară, cerere care i-a fost refuzată pentru că informațiile pe care le furniza erau mult prea importante.

Prins cu ajutorul KGB

La rândul lor, sirienii au început să bănuiască existența unui spion evreu de top în țară deoarece prea multe informații confidențiale păreau să fi ajuns în posesia Mossadului. Astfel au cerut ajutor de la KGB, iar o echipă sovietică de contraspionaj a fost trimisă la Damasc, împreună cu echipament pentru detectarea transmisiilor radio clandestine.

Agenții KGB au depistat semnalul radio emis din casa lui Cohen în timp ce trimitea informațiile către șefii săi din Mossad. După arestarea sa, a fost intergorat și torturat, smulgându-i-se unghiile, dar se pare că Eli Cohen ar fi refuzat să dea informații sensibile despre Mossad.

A urmat un proces la capătul căruia, Cohen a fost condamnat la moarte prin spânzurare. Înainte de execuție i-a scris soției sale cerându-i să se recăsătorească ca să nu-i priveze pe copii de prezența unui tată. ”Te implor, draga mea Nadia, să nu-ți petreci viața jelind ceva ce a trecut deja”, i-a scris el soției.

Execuția sa din 18 mai 1965 a fost una publică având loc în piața Marjeh din Damasc. Evenimentul a fost transmis de către televiziunea siriană, iar după execuție trupul i-a fost înfășurat într-un sac pe care erau scrise mesaje antievreiești și crimele de care s-ar fi făcut vinovat. Cohen a atârnat în ștreang timp de șase ore înainte de a fi coborât de pe eșafod.

Nici până astăzi autoritățile siriene nu au acceptat să-i repatrieze trupul, însă în Israel Cohen este considerat un erou național, fiind mai multe străzi care au fost denumite după numele său. Informațiile furnizate de el au contribuit major la succesul Israelului în conflictul armat din 1967 cu Egipt, Iordania, Irak și Siria.

Premierul Menahem Begin, însoțit de ministrul Apărării, șeful Statului Major și oficiali ai Mossad, a participat în 1977 la ceremonia de Bar Mitzvah a fiului lui Cohen, în semne de respect față de sacrificiul făcut de tatăl acestuia.

Citeşte şi:

Ce s-a schimbat în România după ce Alexandra a sunat la 112

Directorul Muzeului ”Constantin Brâncuși” îi laudă pe antisemitul Zelea-Codreanu și pe criminalul de război Ion Antonescu

„Când viața omului e în pericol, putem să încălcăm confidențialitatea”. Psihiatru, despre obligația morală de a interveni pentru a salva viața unui om

„Ce chirurg poate să facă asta?!” » Incredibil cum arăta această femeia înainte
PARTENERI - GSP.RO
„Ce chirurg poate să facă asta?!” » Incredibil cum arăta această femeia înainte
Marian, dezvăluire ȘOCANTĂ despre moartea Mădălinei Manole. Se schimbă TOT ce știam!!
Playtech.ro
Marian, dezvăluire ȘOCANTĂ despre moartea Mădălinei Manole. Se schimbă TOT ce știam!!
Cum a fost găsit Petrișor, românul care a dispărut la granița dintre Slovacia și Ungaria. Mesajul familiei
Observatornews.ro
Cum a fost găsit Petrișor, românul care a dispărut la granița dintre Slovacia și Ungaria. Mesajul familiei
Horoscop 25 iunie 2021. Peștii își vor pune mai multe întrebări și vor găsi și răspunsurile cele mai bune
HOROSCOP
Horoscop 25 iunie 2021. Peștii își vor pune mai multe întrebări și vor găsi și răspunsurile cele mai bune
Se întorceau acasă din Italia, când au fost loviți de tragedie. Nimeni nu înțelege ce s-a întâmplat când au ajuns în Cluj. VIDEO
Știrileprotv.ro
Se întorceau acasă din Italia, când au fost loviți de tragedie. Nimeni nu înțelege ce s-a întâmplat când au ajuns în Cluj. VIDEO
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Telekomsport
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
1.000mp de ziduri devin opere de artă ce purifică aerul din București (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
1.000mp de ziduri devin opere de artă ce purifică aerul din București (PUBLICITATE)