Mergi direct la conținut »
Ştiri Libertatea > Ştiri

O basarabeancă de 37 de ani a fost decorată de Elisabeta a II-a a Marii Britanii pentru munca ei caritabilă. „Dacă trecem de la «Nu pot» la «Ce aș putea face», lucrurile ar putea fi mișcate din loc”

Victoria Dunford (37 de ani), fostă Scutaru, ajută din 2013 copii cu nevoi speciale din Republica Moldova.

De Vitalie Guțu (Chișinău),

Basarabeanca Victoria Dunford, fostă Scutaru, și-a dorit dintotdeauna să devină medic, ca să ajute oamenii și să-i scape de suferință. Azi, la 37 de ani, ajută, însă altfel, nu ca medic. Din 2013, s-a implicat trup și suflet în acte de caritate, iar misiunea ei nobilă a ajuns și la urechile regale ale Elisabetei a II-a, care în 2017 a decorat-o cu “British Empire Medal”.

În 2004, Victoria Scutaru a ajuns pentru prima oară în țara care avea s-o adopte. Studentă fiind, a plecat pentru trei luni la un schimb de experiență în Marea Britanie.

Basarabeanca Victoria Dunford

I-a plăcut ce a găsit acolo, iar în 2006, după ce a terminat facultatea, s-a întors. Pentru totdeauna, de această dată.

“Nu și cu inima însă”. Aceasta bate în continuare, spune ea, pentru Republica Moldova. Iar asta se vede în lucrurile bune pe care le face pentru copii cu dizabilități din țara din care se trage.

A înființat un centru pentru copii cu nevoi speciale

În 2013, Victoria, devenită Dunford prin mariajul cu un cetățean britanic, a început să trimită în Republica Moldova, susținută de soțul ei, scaune cu rotile destinate copiilor cu nevoi speciale.

Centrul Phoenix

Cum numărul cerințelor era în creștere, Victoria și John și-au dat seama că micuții aflați în suferință au nevoie de mai mult. Așa că au înființat Centrul Phoenix în nordul Moldovei.

Povestea Lenuței, păstoriţa cu 9 copii, din Rășinari: “Ca să-i pot creşte, m-am angajat un fel de slugă, să păzesc caprele oamenilor din sat”
Recomandări
Povestea Lenuței, păstoriţa cu 9 copii, din Rășinari: “Ca să-i pot creşte, m-am angajat un fel de slugă, să păzesc caprele oamenilor din sat”
 

Ne doream să creăm un loc al lor, special, unde să fie apreciați și ajutați. Tocmai de aceea am insistat la crearea acestui centru, iar primele rezultate semnificative au putut fi observate din primele luni de la deschidere

Victoria Dunford:

Victoria Victoriei

Apariția și funcționarea acestui centru de plasament se bazează pe modelul sustenabilității. Autoritățile moldovene au crezut în ideile Victoriei și au început să colaboreze cu ea și cu soțul ei, iar ajutorul a venit în scurt timp și de la parteneri internaționali.

Astăzi, organizația pe care o conduce Victoria are peste 5.000 de donatori și peste 30 de voluntari în diferite colțuri ale lumii.

Momentul înmânării medaliei “British Empire Medal”

Casa Phoenix are două departamente: Centrul de Zi, unde copiii cu deficiențe au parte de incluziune, transport, activități educative, socializare sau excursii, și Centrul de intervenție timpurie și reabilitare, care oferă servicii de kinetoterapie, logopedie, cameră senzorială, psihologie pentru copii din opt localități din nordul Republicii Moldova.

Sunt asigurate peste 12.000 de terapii gratuite pentru peste 600 de copii.

Maddie a dispărut în 2007 și nu a fost niciodată găsită. Ce s-a întâmplat acum, după 13 ani
Recomandări
Maddie a dispărut în 2007 și nu a fost niciodată găsită. Ce s-a întâmplat acum, după 13 ani
 

Centrul Phoenix a devenit și casă pentru bătrâni

Un alt vis al Victoriei Dunford a fost realizat în această toamnă. În cadrul centrului Phoenix a fost deschisă și o casă pentru îngrijirea bătrânilor din nordul Moldovei.

Modelul unui complex în care conviețuiesc vârstnici și copiii, creat de Victoria, se bazeză pe cercetările efectuate de americani. Acestea au demonstrat că timpul pe care bătrânii și copiii îl petrec împreună dă rezultate dintre cele mai bune atât pentru unii, cât și pentru ceilalți.

Astfel de centre există în Canada și Australia, iar acum, și în Moldova.

Pasul de la „Nu pot” la „Ce aș putea face”

Schimbarea începe de la noi. Dacă eu, de la 3.000 km distanță de Republica Moldova am reușit să deschid acest centru, atunci și cei de acasă pot face schimbări. Dacă trecem de la NU POT la CE AȘ PUTEA FACE, lucrurile ar putea fi mișcate din loc.

Victotria Dunford:
Ordinul a fost decretat în ultima zi din anul 2016 iar medalia i-a fost înmânată în anul 2017

Implicarea basarabencei în acte de caritate a fost remarcată de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care la sfârșitul anului 2016 i-a decernat “British Empire Medal”. Actul a fost semnat de monarh chiar pe 31 decembrie 2016. Victoria a primit decorația la începutul anului 2017, la Casa Regală, de la lordul însărcinat de regină cu astfel de misiuni.

Modestă, Victoria nu-și asumă însă meritul: “Medalia nu este a mea, ci a copiilor cu dizabilități. E meritul lor că eu am obținut-o”.

Planurile moldovencei în domeniul operelor de caritate nu se opresc aici. În cel mai scurt timp vrea să pună pe picioare o afacere socială, prin intermediul căreia va asigura 200 de locuri de muncă.

Close
Închide
  Close