„Mă punea să-i pun mâna pe cuc în timp ce era tare. Ce a ieșit din cucul lui era cam alb, eu nu am pus mâna pe ce a ieșit”
M, fiica de 13 ani, abuzată sexual de părintele său„A început apoi să-i pună mâna pe fese, pe sâni, i-a ridicat bluza și a început să o sărute pe sâni. Deși fata i-a cerut să înceteze, tatăl a continuat și zilele următoare să întreprindă aceleași gesturi față de ea, în plus, atingând-o cu degetul în zona genitală”

„Tatăl a surprins-o pe fiica lui, M, în timp ce se afla singură în dormitor și i-a cerut să-l masturbeze. Deși minora a refuzat, acesta a constrâns-o să-l țină cu o mână de organul genital, peste care și-a așezat propria mână și s-a masturbat timp de trei-patru minute după care a ejaculat pe un material textil”

„Bărbatul i-a spus minorei M că le taie capul ei și mamei dacă povestesc cuiva”
Dosarul penal 172/P/2018, Parchetul de pe lângă Judecătoria Onești


Vă oripilați? Realitățile oribile nu pot fi tratate cu eufemisme, căci asta distruge însuși efortul de a le schimba.

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Adriana Oprea și Cătălin Tolontan

 • Violurile și incesturile sunt tratate ca un fapt divers oripilant, dar, de fapt, ele sunt favorizate sistemic!
 • Începem azi un ciclu de articole care expune unul dintre secretele murdare ale justiției din România.
 • Chiar și când procurorii aduc probe indiscutabile și adulții își recunosc vina de a fi agresat sexual copiii, judecătorii le dau infractorilor pedepse fără executare!
 • Astăzi, cazul unei fete de 13 ani, agresată sexual atât ea, cât și prietena ei, de tatăl în vârstă de 49 de ani.
 • Bărbatul își dezbrăca fata cu forța, o punea să-l masturbeze în ciuda împotrivirii ei și încerca să o violeze!
 • Multe dintre scene aveau loc în fața surorii mai mici, în vârstă de 3 ani!
 • Înspăimântată și afectată psihic, fata de 13 ani a fost convinsă de oamenii legii să vorbească, în ianuarie 2018, producând probele care l-au înfundat pe tată.
 • Abuzatorul însuși și-a recunoscut „în totalitate faptele” la tribunal.
 • Dar o proaspătă judecătoare, Roxana Alexandrina Damaschin, din Onești, l-a condamnat, în mai 2018, pe bărbat la pedeapsa de 3 ani cu suspendare, închisoarea fiind înlocuită cu 120 de zile muncă în folosul comunității!
 • Fata abuzată vine zilnic în curtea imobilului unde tatăl stă în casă cu fata cea mică, care are azi 4 ani.
 • Atât M, cât și mama și mezina sunt dependente financiar de tatăl abuzator.
 • Și, pentru ca cinismul justiției să atingă apogeul, agresorul sexual de minori are posibilitatea să-și îndeplinească munca în folosul comunității la un centru de copii cu dizabilități!
INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ/ Prădătorii de copii sunt liberi! - Tribunalele din România dau pedepse cu suspendare pentru tații care-și agresează sexual fetele minore și le dau posibilitatea să facă muncă în centrele de copii!

Mama și fata (dreapta), în fața casei acum câteva zile

Fata poartă un tricou alb, pe care scrie „Stop Worrying”. Exact așa i-au spus procurorii.

„Nu te îngrijora!”, au îndemnat-o oamenii legii, când au convins-o pe M, copila de 13 ani de la marginea Oneștiului, să depună mărturie scrisă împotriva tatălui său, un bărbat de 49 de ani, mare cât malul.

Oamenii legii se uită în ochii fetei și ea îi crede.

Puștoaica de 13 ani scrie ce i-a făcut tatăl:

 • „Mă punea să-i pun mâna pe cuc în timp ce era tare”.
 • „M-a pus să fac așa-așa” – gestul specific masturbării.
 • „Mi-a luat mâna și a pus-o pe cucul lui în mai multe zile, deși în casă era și sora mai mică”.
 • „Scotea cucul și dădea de sus în jos”.
 • „M-a pus să ating cucul de sus în jos”.
 • „Ce a ieșit din cucul lui era cam alb, eu nu am pus mâna pe ce a ieșit”.

O abuza pe fata de 13 în fața mezinei de 3 ani

Agresiunile sexuale ale tatălui la adresa fiicei au loc în grajd, pe hol sau chiar în dormitor, deși în cameră apare, ca un duh bun, salvator, sora cea mică, în vârstă de numai 3 ani!

„După alte două, trei zile, tatăl a surprins-o din nou pe fiica minoră M în același dormitor, a dezbrăcat-o de pantaloni până la genunchi, i-a solicitat să aibă raport sexual cu el, folosind expresii vulgare. În timp ce încerca să-și scoată organul genital, în încăpere a intrat fata cea mică, de 3 ani, moment de care copila a profitat, și-a ridicat pantalonii și a fugit din cameră”.

O fată nu e de ajuns

Una dintre prietenele lui M are și ea parte de avansurile tatălui. Pentru că la agresorii sexuali nu există prima victimă. Există prima victimă descoperită.

„În trei, patru rânduri am fost mângâiată pe coapse și pe fund, după care am evitat să mai merg la locuința familiei lui M”, declară prietena.

Asta se întâmplă în vara lui 2017, cu 6 luni înainte ca secretul să se deșire. Pentru că la agresorii sexuali nu există un început cert. Există o serie, iar noi receptăm începutul drept momentul în care cineva are curajul și vorbește!

Preferata tatălui rămâne fata proprie, de vreme ce e aici, pentru el, în puterea lui, când are chef.

„După Revelionul anului 2017, pe un ton agresiv, inculpatul i-a cerut din nou fiicei sale să-l însoțească în grajd. Minora s-a conformat «pentru că era nervos și nu știu ce se întâmplă când e nervos». Aici, inculpatul a dezbrăcat-o pe minoră de pantaloni până la genunchi, având chiloții pe ea, și «s-a legănat de două ori în mine, în spatele meu, foarte aproape de mine. Avea pantalonii și chiloții dați jos, deasupra genunchiului și și-a scos cucul (era mare) și m-am speriat și am plecat. Într-o altă zi m-a chemat din nou în grajd, m-a dezbrăcat, m-a ținut de burtă, era în spatele meu și se freca de mine»”

«Minora nu a relatat nimic mamei sale de teamă. Tatăl îi spusese fetei că-i taie și ei, și mamei capul»

Fratele lui M află și, după frământări și temeri, anunță Poliția.

La jumătatea lui ianuarie 2018, poliția intervine. Procurorii se uită în ochii fetei de 13 ani și o roagă să vorbească.

Au nevoie vitală de mărturia ei! În schimb, ei îi garantează că legea o va scăpa pentru totdeauna de pericolul tatălui său.

Mărturia nu vine lesne, căci mama, fetele, băieții cei mici, mâna aceasta de oameni fără un mijloc de existență, sunt înspăimântați de tată.

„În tot acest timp, din cauza faptului că bărbatul devenea violent când se afla sub efectul consumului de alcool, minora nu a relatat nimic mamei sale, de teamă să nu fie bătuți de tată”.

De altfel, cu o lună înainte, după ce M îi mărturisește mamei, aceasta o mută temporar în altă casă, ca să o ferească de tată. Însă nici mama nu spune nimănui nimic, de frică.

Acum însă, când tatăl e reținut, procurorii o conving pe M să povestească.

Coroborată cu spusele familiei și ale prietenei minore, la rându-i abuzată sexual de bărbat, declarația fetei de 13 ani devine proba decisivă.

Deși inițial negase, pus în fața dovezilor, tatăl își recunoaște „în totalitate faptele” în fața instanței!

Vizită în casa suferinței

Tatăl este reținut la jumătatea lui ianuarie 2018 și rămâne în arest până când primește sentința definitivă, în mai 2018. Ca și altele, acest caz este relatat de presă, Adevărul a scris despre el, atrage atenția și apoi dispare.

Se scurg 5 luni de la sentință, suntem în octombrie 2018 când Libertatea intră în curtea familiei.

Fata de 13 ani stă alături de mamă, având în spate același perete al casei, un decor sfâșiat, peste care se întinde, superbă, coroana pe jumătate îngălbenită a nucului.

Mamă și fiică, ambele siluete șed pe canapeaua lipită de zidul exterior, ca într-un decor de teatru.

E ora patru după-amiază și M tocmai și-a adus sora de la grădiniță.

Mama și M vorbesc, iar nucul pare că ascultă.

M a venit și cu o pungă de rafie, în care se ciocnesc câteva caserole de la bucătărie. E mâncarea rămasă de la grădiniță, pe care cei de acolo le-o dau de pomană, pentru că ştiu că şi celorlalţi copii din curtea asta le e foame.

Fata îşi duce sora înăuntru, apoi pleacă. Nu locuieşte aici, ne spune mama. „Stă acum la un cumătru care a miruit-o”, adaugă femeia şi-arată cu mâna spre cartierul de case ce se întinde în spatele bisericii catolice din Oneşti. Locuitorii îi spun zonei „Satul Catolic”.

Așteptându-l pe tata

Mama povesteşte că s-a măritat cu omul ei din dragoste.

Ea avea 17 ani, iar el – ochii albaştri.

Acum, ea a împlinit 42 și el, 50.

Îl iubeşte și azi pe mustăcios, „dar parcă am o reţinere, după tot ce s-a întâmplat cu fata”. Nu s-ar putea descurca singură cu ceilalţi patru copii, muncea la Salubritate, dar recent a fost dată în şomaj.

În timp ce mama povesteşte, mezina de 4 ani se leagănă în scrânciobul galben şi îngână un cântec.

Mai e puțin până va apărea și tatăl. Pentru că bărbatul care și-a agresat fiica e liber!

INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ/ Prădătorii de copii sunt liberi! - Tribunalele din România dau pedepse cu suspendare pentru tații care-și agresează sexual fetele minore și le dau posibilitatea să facă muncă în centrele de copii!

Mama fetei abuzate de propriul tată, în curtea casei unde locuieşte împreună cu bărbatul-prădător sexual

«3 ani de închisoare cu suspendare»

Pe 10 mai 2018, judecătorul de la completul penal P2 al Judecătoriei din Onești decide condamnarea tatălui „la pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de agresiune sexuală”.

A primit la schimb libertatea, pentru agresiune sexuală repetată împotriva propriei fiice, în vârstă de 13 ani!

Resemnați în fața unei astfel de sentințe, procurorii nici n-au mai făcut apel.

Și, în ciuda restricției de a se apropia de fiica molestată sexual, aici, în curte, realizezi că nu doar fata agresată, ci și întreaga familie e în continuare dependentă de tatăl abuziv.

„Baza stă în banii soţului, care lucrează cu ziua. E zugrav, pune gresie, faianţă şi câştigă şi câte o sută de lei pe zi. Mai bea şi acum, dar nu ca înainte”, spune, sec, mama.

O exista ordin de restricție pentru tată să nu se apropie de fata cea mare, dar ordinul suprem îl dictează rușinea, frica și foamea.

În fiecare zi, pe aici trece fata de 13 ani și tot aici locuiește permanent fata cea mică, care a împlinit, între timp, 4 ani!

Cine compune instanța care a pronunțat sentința care l-a lăsat în libertate pe tatăl agresor?

INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ/ Prădătorii de copii sunt liberi! - Tribunalele din România dau pedepse cu suspendare pentru tații care-și agresează sexual fetele minore și le dau posibilitatea să facă muncă în centrele de copii!

INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ/ Prădătorii de copii sunt liberi! - Tribunalele din România dau pedepse cu suspendare pentru tații care-și agresează sexual fetele minore și le dau posibilitatea să facă muncă în centrele de copii!

Aceasta este casa unde locuieşte bărbatul și unde zilnic vine și fiica minoră pe care a abuzat-o sexual

Judecătoarea Roxana Alexandrina Damaschin

Întâiul gând e că judecătorul vine din alte timpuri – sau poate nu!

Verdictul îi aparține Roxanei Alexandrina Damaschin, o proaspătă judecătoare, abia ieșită de pe băncile Institutului Național al Magistraturii, până atunci grefier la Tribunalul Suceava.

E judecător din 21 decembrie 2017.

La unul dintre primele ei dosare, în mai 2018, o tânără femeie a dat o sentință care, lăsând sofisticăriile juridice pentru vremuri mai bune, înseamnă că bărbatul e liber să dea cu „cucul” în sus și jos.

Nimeni nu-l oprește pe om să scoată din cuc „ceva cam alb”!

Dacă vi se pare cam dur, știți ceva?, tratamentul cu eufemisme la adresa unei realități oribile minează efortul de o schimba.

Abuzatorul sexual de copiii, îndrumat de instanță să îngrijească minorii cu dizabilități!

Și dacă totuși vi se pare cam mult, iată încă un fapt incontestabil și definitiv din sentința judecătorească.

„Pe parcursul termenului de supraveghere de 4 ani, tatăl va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 120 de zile în cadrul Primăriei municipiului Onești sau la DGASPC Bacău – Centrul de Servicii Sociale Alexandra din Onești”, decide judecătorul Roxana Alexandrina Damaschin.

Centrul de plasament Alexandra asigură servicii sociale de recuperare pentru copiii și tinerii cu dizabilități! Aici se acordă sprijin și asistență părinților pentru prevenirea situațiilor care pun în pericol securitatea și dezvoltarea copilului!

Și aici poate ajunge bărbatul de 50 de ani, conform deciziei judecătorești.

Instanța îl pedepsește pe agresorul sexual, deschizându-i la propriu ușa către copiii cu dizabilități!

Serviciul de Probațiune Bacău e cel care alege între Primărie și centrul de plasament.

Cum este posibil un astfel de verdict?

«Stop Worrying»

Abia acum începe povestea colectivă de groază.

Căci M nu e nici pe departe singura victimă în ochii căreia justiția s-a uitat și i-a spus să-și înfrângă spaima, promițându-i protecție!

Fata de 13 ani a avut curaj.

 • Puștoaica s-a ținut de cuvânt și și-a înfruntat agresorul-tată, deși nu e nici informată, nici independentă și nici puternică.
 • În schimb, judecătorii, care sunt informați, protejați și independenți, au decis altceva.

Așa că azi, fata stă sub un nuc, privindu-i lung pe jurnaliști, îmbrăcată în tricoul alb pe care scrie „Stop Worrying”, gata să plece, strecurându-se lăturiș prin gardul de nuiele și lăsându-și în urmă sora de 4 ani.

Mezina va înnopta în casă cu tatăl care a stropit-o pe M cu „cucul”!

Și încă 80 de copii cu dizabilități așteaptă în Centrul de plasament Alexandra.

Continuarea, în Libertatea de mâine!

Un om nou în echipa de investigații Libertatea – GSP

INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ/ Prădătorii de copii sunt liberi! - Tribunalele din România dau pedepse cu suspendare pentru tații care-și agresează sexual fetele minore și le dau posibilitatea să facă muncă în centrele de copii!

Adriana Oprea este noua semnătură care apare azi în fața cititorilor. Adriana are 47 de ani, lucrează în presă de 25 de ani și este specializată în reportaj și investigație.

Ziarista a fost coordonatoarea investigației de acum aproape un deceniu și jumătate din „Jurnalul național” despre copiii dispăruți din România.

În urma acestei investigații, cazuri vechi au fost redeschise și au fost găsiți copii pierduți în urmă cu 20 de ani! Până la urmă, poliția a schimbat procedurile de căutare în cazul minorilor dispăruți.