În urmă cu câteva luni, Netflix a lansat o nouă competiție culinară, un show numit Crazy Delicious, în care participanții, oameni pasionați de gătit, amatori, erau invitați să reinventeze anumite preparate.
Cei care le dădeau verdictul erau bucătari premiați cu stele Michelin. Printre aceștia, și celebrul Heston Bluemanthal, un bucătar britanic, care a gătit și pentru NASA. Acesta este considerat unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați bucătari din lume, unul dintre marii promotori ai gătitului „multisenzorial”. Are trei restaurante cu stele Michelin, printre care și The Fat Duck, care este considerat unul dintre cele mai bune restaurante din lume.
Bucătarul suedez Niklas Peter Ekstedt, la rândul său recompensat cu o stea Michelin pentru preparatele sale gătite pe a foc deschis, face și el parte din juriu, alături de Carla Hall, o vedetă americană în lumea culinară.
Pe acești jurați, românca Hanelore Dumitrache a reușit să-i impresioneze în episodul „Time for Tea”, unde a concurat alături de alți doi bucătari amatori.
Gătea de doar doi ani când a fost căutată de cei de la Netflix.
M-am gândit eu să fac niște biscuiți decorați cu zahăr. Au ieșit destul de drăguț, apoi am încercat să testez să fac și alte preparate.
Hanelore Dumitrare:
După aceea, Hanelore și-a făcut un profil pe Instagram, unde își posta delicatesele. Pe rețelele sociale, aproape nimeni nu vedea preparatele ei și nici măcar prietenii ei nu știau despre profilul ei.
După șase luni, Hanelore a primit un mesaj de la un producător dacă ar fi interesată să participe la o competiție de gătit.
„Universul m-a împins să fac ceva nou”
Inițial, a crezut că este o farsă. Avea puțin peste 200 de urmăritori pe Instragram și îi venea greu să creadă că a ajuns să fie tocmai ea selectată. Totuși, ei văzuseră plăcinta pe care Hanelore o preparase și au chemat-o la preselecții.
”A fost ceva foarte ciudat. Parcă universul m-a împins să fac ceva nou”, își amintește Hanelore înainte să meargă la probe, unde a fost selectată.
A primit apoi temele pentru emisiune și a început să se gândească cum poate să-i impresioneze pe jurați. După trei săptămâni, avea un plan. Au urmat alte 70 de ore în care a exersat rețetele și apoi a mers la filmări.
În prima rundă, ea a făcut un tort de tomate cu căpșuni, încoronat cu o copolă de bezea flambată, iar inspirația preparatului a fost din folclorul românesc, „pentru că sunt româncă”, spune ea în timpul emisiunii.
Pentru runda a două, ea a făcut acadele plăcintă în formă de duh, cu pui marocan și tangine de caise, servite cu sos de vin roșu.
Ultima probă a fost pe departe cea mai dificilă pentru ea. Ea a pregătit tarte cu bezea de afine, sendvișuri cu somon și cremă de brânză cu ciuperci și zâne ecler umplute cu diverse creme.
Hanelore a realizat mai multe elemente care sunt complexe din punct de vedere tehnic, cu toate că masterul bucătar Niklas Eksted s-a îndoit că le va termina pe toate la timp.
Cu cât mai tehnic, cu atât îmi place mai mult. Cred că vine de la faptul că sunt arhitect și îmi place să testez ce structuri aș putea încerca în preparate ca să se așeze mai bine.
Hanelore Dumitrache:
Preperatele ei i-au adus victoria în show-ul culinar, dar și o experiență de neuitat.
Aventura și pregătitul de prăjituri a pornit ca o chestie foarte personală pentru mine și m-am inspirat din viața mea.
Hanelore Dumitrache:
A plecat în Londra la studii
Originară din Constanța, Hanelore a plecat în Marea Britanie când avea 18 ani. Voia să studieze în străinătate, iar când a fost timpul să ia o decizie nu a stat prea mult pe gânduri. A ales Londra, datorită pasiunii sale din copilărie pentru țara britanică, pentru Harry Potter și pentru prințul William.
A studiat la Universitatea de Arte din Londra, iar acum este arhitect. Se gândește însă să-și dedice tot mai mult timp gătitului, mai ales după reușita din show-ul culinar.
În prezent, ea are un blog unde își postează toate rețelele, iar una dintre dorințele sale pentru viitor este să își lanseze o carte de bucate, de fantezie, inspirate din basme și povești.
Îmi plac foarte mult basmele, poveștile și tot ce înseamnă ficțiune. Încerc să combin tot ce îmi place mie și văd atunci ce iese.
Hanelore Dumitrache:
Ea a reinventat chiar si cozonacul. L-a combinat cu bapca evreiască în formă de coroană, iar aromele principale sunt căpșuni și vanilie.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro