De Dragoș Tănase,

E bine de știut:

1. Fenspirida este un medicament de uz relativ recent în România. Clorhidratul de fenspiridă (substanța activă din preparatul Eurespal) a devenit disponibil în Romania abia după 1989. (Deși a fost sintetizată încă de la sfârșitul anilor ’60).
2. Fenspirida (produs original al laboratoarelor Servier) este un antinflamator nesteroidian cu proprietăți antitusive, antialergice și bronhodilatatoare, care este frecvent administrată la copii pentru tratarea afecțiunilor respiratorii acute, cât și a celor obstructive cronice din categoria astm bronșic sau bronhopneumopatie obstructivă cronică.
3. Pănă acum, administrarea a două comprimate de 80 mg fenspiridă zilnic era utilizată pentru ameliorarea toleranței la efort și diminuarea episoadelor anuale de suprainfecție.
4. În august 2018, mai multe medicamente de inimă au fost retrase de pe piața din România, deoarece conțineau o substanță cu potențial cancerigen.

Medicul Tudor Ciuhodaru, sfaturi și lămuriri în scandalul clorului din apă: Te poți intoxica chiar și la duș

Tudor Ciuhodaru – medic primar în medicina de urgenţă

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a anunţat marţi, 12 februarie, prin intermediul unui comunicat, că a avizat iniţierea retragerii de pe piaţă a medicamentelor Eurespal 80 mg comprimate cu eliberare prelungită şi Eurespal 2 mg/ml sirop.

Autoritatea de Reglementare şi control al medicamentului din Franţa a declanşat o procedură de urgenţă la nivelul Uniunii Europene (UE), care este pe agenda de lucru a Comitetului de evaluare a riscului în materie de farmacovigilenţă (PRAC) al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), în săptămâna 11-14 februarie.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă pentru Eurespal a decis să solicite retragerea de pe piaţă a acestor medicamente în toate ţările în care sunt comercializate, inclusiv în România, precizează sursa citată.

Recent, a fost alertă și pe piața cosmeticelor, după ce o cremă disponibilă deja pe piață conține substanţe active medicamentoase!

FOTO main – DC Medical


Citește și… VIDEO/ Viața unui operator la 112: de la fetița de 10 ani care și-a salvat mama, la românii care sună ca să-şi încarce cartelele telefonice


 

Îl mai recunoașteți? Cum arată acum un celebru milionar român, după operații estetice și efecte speciale :D
GSP.RO

Îl mai recunoașteți? Cum arată acum un celebru milionar român, după operații estetice și efecte speciale :D

Horoscop 15 decembrie 2019. Gemenii pot ieși din rutina propriilor temeri
HOROSCOP

Horoscop 15 decembrie 2019. Gemenii pot ieși din rutina propriilor temeri