MENIU CAUTĂ
12 Ian. 2018 14:28 , de Valentina Postelnicu

Premierul Japoniei vine săptămâna viitoare în România; Va fi primit de președintele Iohannis și de premierul Tudose

Distribuie

Premierul Japoniei vine săptămâna viitoare în România. Acesta va fi primit de președintele Klaus Iohannis, marți, la Palatul Cotroceni, și de către premierul Mihai Tudose, la Palatul Victoria. Aceasta este prima vizită în România a unui Prim-ministru al Japoniei şi are loc în contextul aniversării a 5 ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România și Japonia.

Cu prilejul primirii la Palatul Cotroceni, vor avea loc convorbiri în format restrâns, convorbiri în plenul delegațiilor, declarații de presă și un dineu oficial pe care Președintele Klaus Iohannis îl va oferi în onoarea Prim-ministrului Shinzo Abe, potrivit Administrației Prezidențiale.

Agenda convorbirilor include stadiul și perspectivele de consolidare a relațiilor foarte bune de Parteneriat Reînnoit dintre România și Japonia, la nivel politic, economic, cultural, al securităţii şi al relaţiilor inter-umane.

De asemenea, vor fi abordate subiecte precum cooperarea Japoniei cu Uniunea Europeană, inclusiv în contextul Acordului de Parteneriat Economic dintre Japonia și Uniune, evoluțiile la nivel regional, cu accent asupra dosarului nord-coreean, respectiv cooperarea româno-japoneză în plan multilateral.

Și prim-ministrul Mihai Tudose se va întâlni marţi, la Palatul Victoria, cu premierul japonez Shinzo Abe. Înaltul demnitar nipon va fi însoţit de o delegaţie de oameni de afaceri.

Premierul japonez Shinzo Abe a părăsit vineri capitala Tokyo pentru un turneu diplomatic în Europa Centrală şi de Est, care va cuprinde cele trei ţări baltice, Bulgaria, Serbia şi România, în contextul în care Japonia încearcă să obţină sprijin pentru politica sa fermă faţă de Coreea de Nord, notează AFP, preluată de Agerpres.

În pofida unui calm relativ în ultima perioadă, odată cu apropierea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang (Coreea de Sud), Shinzo Abe a continuat să facă apel la ‘maximizarea presiunii’ asupra Phenianului în legătură cu programele nucleare şi dezvoltarea rachetelor acestuia.

”Vreau să confirm cooperarea noastră în dosarul nord-coreean şi alte chestiuni urgente cu care se confruntă comunitatea internaţională”, a declarat şeful executivului nipon înaintea plecării în acest turneu european.

Citește și: REPORTAJ| Radioamatorii, precursorii celor care 'înfierbântă' Facebook-ul, o tagmă ce refuză 'să se predea' (FOTO&VIDEO)

Loading...
Comentarii