Mergi direct la conținut »
Premierul Viorica Dăncilă pleacă în turneu în Balcanii de Vest; Vizite oficiale în Muntenegru și Macedonia
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Premierul Viorica Dăncilă pleacă în turneu în Balcanii de Vest; Vizite oficiale în Muntenegru și Macedonia

Premierul Viorica Dăncilă pleacă în turneu în Balcanii de Vest; Vizite oficiale în Muntenegru și Macedonia

Premierul Viorica Dăncilă pleacă în turneu în Balcanii de Vest. Șefa Executivului va efectua, începând de miercuri, timp de trei zile, vizite oficiale în Muntenegru şi Republica Macedonia, unde are programate întâlniri cu oficialităţi din cele două state. 

De Valentina Postelnicu,

La Podgorica, Viorica Dăncilă va avea întrevederi cu omologul muntenegrean, Dusko Markovic, cu preşedintele ţării, Milo Djukanovic, şi cu preşedintele Parlamentului, Ivan Brajovic.

Aceasta este prima vizită oficială a unui prim-ministru al României în Muntenegru. Cu această ocazie, vor fi analizate situaţia relaţiei bilaterale, stadiul negocierilor de aderare la UE a Muntenegrului şi posibilităţile de sprijin din partea României, precum şi cooperarea în cadrul NATO.

Vizita la Skopje este, de asemenea, prima la nivel de prim-ministru român în Republica Macedonia de la declararea independenţei acestui stat, în anul 1991, precizează sursa citată.

Şi în această ţară, şeful Executivului român va avea o serie de întrevederi la nivel înalt cu premierul Zoran Zaev, cu preşedintele ţării Gjorge Ivanov şi cu preşedintele Parlamentului, Talat Xhaferi.

Cu prilejul convorbirilor, vor fi examinate oportunităţile de dezvoltare a relaţiei bilaterale şi va fi analizat stadiul parcursului european şi euroatlantic al R. Macedonia, precizează Guvernul.

De asemenea, dialogul politic cu oficialii din cele două state se va concentra pe reconfirmarea relaţiilor bilaterale apropiate, fundamentate pe susţinerea pentru aderarea la UE şi pe asigurarea stabilităţii şi securităţii regionale.

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini
Recomandări

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini

 

Potrivit comunicatului Executivului, în contextul atenţiei deosebite acordate de România relaţiilor cu statele din Balcani, vor fi explorate căile de continuare a dezvoltării bunelor relaţii bilaterale cu aceste două ţări, cu accent pe consolidarea cooperării economice.

Un obiectiv major va fi reprezentat de agenda europeană a celor două state, având în vedere importanţa pe care ţara noastră o va acorda regiunii Balcanilor de Vest pe perioada mandatului la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2019.

De asemenea, va fi analizată situaţia de securitate regională, într-o logică de parteneriat, ţinând cont de recenta invitaţie primită de R. Macedonia de aderare la NATO, precum şi de statutul recent de stat aliat al Muntenegrului, mai precizează Guvernul.

Pe 10 iulie, premierul Viorica Dăncilă a efectuat o vizită la Bruxelles, la o săptămână după adoptarea Codului Penal în Parlament.

În cadrul discuției cu președintele comisiei europene, Jean Claude Juncker, la care a participat și prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans, Viorica Dăncilă le-a prezentat oficialilor europeni ultimele evoluții în ceea ce privește reforma și modificările din sistemul judiciar din România, respectiv legile justiției și Codul Penal și de procedură penală.

Close
Închide
  Close