Potrivit portalului Inside Science, pe lista favoriților din acest an se află:
- grupul de fizicieni Alain Aspect, de Institut dOptique, John Clauser, și Anton Zeilinger, de Universitatea din Viena (descoperiri în ceea ce privește particulele cuantice);
- Peter Shor, Gilles Brassard și Charles Bennett (cercetări în domeniul criptării cuantice);
- John Pendry, de Imperial College London, și David Smith, Duke University (matemateriale);
- Lene Hau, de Universitatea Harvard (controlul modul în care gazul interacționează cu lumina).
Ultimii laureaţi pentru Fizică, din 2020, sunt cercetătorii Roger Penrose, Reinhard Genzel şi Andrea Ghez.
Cei trei laureaţi ai Premiului Nobel pentru Fizică 2020 au împărţit această distincţie pentru descoperiri ce vizează unul dintre cele mai exotice fenomene din Univers – găurile negre.
Primul Premiu Nobel pentru Fizică i-a fost înmânat, în 1901, lui Wilhelm Röntgen, pentru cruciala sa descoperire a razelor X. Pentru a ţine pasul cu descoperirile ştiinţifice din ultimele decenii, premiul pentru fizică a fost acordat pentru descoperiri şi realizări în domenii diverse precum tehnologia comunicaţiilor, radiaţii cosmice sau structura materiei.
În perioada 1901-2020, 216 laureaţi au primit Premiul Nobel pentru Fizică, dar, având în vedere că lui John Bardeen i-a fost acordat premiul de două ori, există 215 persoane care au primit Premiul Nobel pentru Fizică din 1901 încoace.
Dintre cei 215 de premiaţi ai înaltei distincţii, patru sunt femei: 1903 – Marie Curie (laureată şi cu Premiul Nobel pentru chimie în 1911); 1963 – Maria Goeppert-Mayer; 2018 – Donna Strickland; 2020 – Andrea Ghez.
Fizica a dat cel mai tânăr câștigător din istorie
Cel mai tânăr laureat al acestui premiu a fost Lawrence Bragg, care avea 25 de ani când a primit premiul Nobel, împreună cu tatăl său, în 1915. Bragg nu este doar cel mai tânăr laureat în fizică, ci şi cel mai tânăr laureat al premiilor Nobel. La polul opus se află cel mai în vârstă laureat al premiului Nobel pentru fizică până în prezent – Arthur Ashkin, care avea 96 de ani când a primit premiul Nobel în 2018.
Printre laureaţii Premiului Nobel pentru Fizică, de la începutul acordării acestora, se numără:
- Guglielmo Marconi (1909, pentru contribuţia adusă dezvoltării telegrafiei fără fire);
- Max Planck (1918, pentru descoperirea energiei cuantice);
- Albert Einstein (1921, pentru descoperirile sale privind teoria fizicii, precum şi pentru descoperirea legii efectului fotoelectric);
- Niels Bohr (1922, pentru investigaţiile asupra structurii atomului şi a radiaţiilor emanate de acesta); James Chadwick (1935, pentru descoperirea neutronului);
- Wolfgang Pauli (1945, pentru descoperirea Principiului de excludere, numit şi Principiul Pauli).
Premiile Nobel sunt anunţate între 4 şi 11 octombrie.
Oamenii de știință americani David Julius și Ardem Patapoutian au câștigat premiul Nobel pentru Medicină 2021 pentru descoperirea receptorilor pentru temperatură și atingere, a anunțat, luni, Comitetul Nobel de la Stockholm.