Un incendiu violent a izbucnit, în dimineața de marți, 26 decembrie, la pensiunea Ferma Dacilor din localitatea prahoveană Tohani. Șase persoane au decedat, fiind găsite carbonizate, două sunt dispărute și alte două au fost rănite ușor în urma incendiului. Autoritățile au transmis că pensiunea funcționa fără autorizație de incendiu, iar în prezent sunt deschise două dosare penale: unul privind incendiul și unul, redeschis marți de DNA după ce a fost clasat în martie, privind funcționarea pensiunii.
„În acest incendiu au murit mai mulți copii și este singurul lucru la care mă pot gândi în aceste momente. Ca părinte nu pot decât să mă cutremur. Dumnezeu să-i odihnească pe toți cei care s-au prăpădit acolo”, a mesajul transmis de Horia Constantinescu, președintele ANPC, ca urmare a tragediei.
Oficialul era un bun cunoscător al Fermei Dacilor, pe care o promova pe Facebook, și se declara „prieten cu proprietarul de aproape 31 de ani”.
„Ferma Dacilor, idee românească, produse românești, peisaje unice și oameni minunați! Pentru idiocrați și hateri: acolo unde efortul, calitatea, ambiția și rezultatele merită promovate, o voi face, indiferent de discuțiile de doi lei, lansate în spațiul public. Sunt prieten cu proprietarul de aproape 31 de ani! Cunosc acest proiect, încă din 2007, de când era o simplă idee”, scria Constantinescu, pe 21 octombrie, pe Facebook.
El preciza că face această promovare a pensiunii „în schimbul prieteniei, recunoașterii meritelor și faptului că prietenul meu pune România în farfurie”.
Întrebat marți de Europa Liberă, după incendiu, despre prietenia cu proprietarul, motivele mesajului de promovare, dacă știa că pensiunea funcționa fără autorizație de securitate la incendiu și dacă ANPC a verificat proprietatea, Horia Constantinescu nu a răspuns.
Proprietar al pensiunii Ferma Dacilor este Cornel Dinicu, un bărbat acuzat de legături cu lumea interlopă, implicat în afacerea „Portbagajul” și urmărit de SIE până în Sierra Leone. Potrivit unui interviu acordat de Dinicu pentru publicația locală Observatorul prahovean, el a vrut inițial să facă o fermă cu produse bio pentru propria familie.
De la un „proiect pentru familie”, Ferma Dacilor a devenit, pe parcursul a zece ani, un complex cu spații de cazare construite pe un teren de 40 de hectare din județul Prahova.
În urmă cu mai bine de 20 de ani, numele său apărea în presă în legătură cu afacerea „Portbagajul”. Publicația locală Prahova Online a scris despre Dinicu că, în 1996, a preluat conducerea celui mai mare clan de bodyguarzi din cartierul Regie, din Bucureşti. În 1997, el a primit o condamnare la patru luni de închisoare pentru amenințare și lovire, fiind apoi grațiat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro