De Adriana Nedelea,

Mulți au decis să plece din spitale. Demisionează, se pensionează sau își iau concediu medical, de teama infectării lor și a celor din familie.

Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), spune, într-un interviu pentru Libertatea, că efectul epidemiei de coronavirus a fost devastator în sistemul medical românesc.

“Acum se vede că e un sistem slab finanțat, neperformant, învechit, neîncadrat cu personal calificat, neînnoit, nedotat tehnic”, susține Gheorghe Borcean.

Președintele CMR le transmite autorităților să învețe din realitatea crudă a acestei crize și, după ce trece epidemia de coronavirus, să aducă la zi sistemul public de sănătate.

”Va trebui regândit sistemul public de sănătate din România, care trebuie adus la zi mereu, nu lăsat ca o Cenușăreasă”, spune Gheorghe Borcean.

Ce s-ar întâmpla dacă astăzi ar fi și un cutremur sau ar veni inundații? Unde ne-am afla? Vă puteți imagina un astfel de scenariu catastrofic în situația în care ne aflăm acum?

Gheorghe Borcea, președintele Colegiului Medicilor:

Despre cadrele medicale care au demisionat în ultimele zile, președintele Colegiului Medicilor spune că le înțelege spaimele, nemulțumirile și frustrările, dar ele au obligația de a salva oameni și trebuie să rămână în prima linie a luptei cu epidemia.

Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
Recomandări
Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
 

Îi înțeleg până la un punct, până la punctul în care pun în pericol viața altora care depind de ei.

Gheorghe Borcean, președintele CMR:

Despre apelurile disperate ale cadrelor medicale de a primi echipament de protecție, președintele CMR spune că nu doar România are probleme și că are convingerea că autoritățile fac eforturi să le aducă, mai ales pentru spitalele de suport COVID-19, aflate în prima linie.

”Nici America nu le are. Președintele SUA vorbește despre reciclarea măștilor. Nu a dorit nimeni această situație. Medicii, populația, guvernanții trebuie să se așeze împreună”, mai spune Gheorghe Borcean.

”La Spitalul Caransebeș, dacă vin 30 de pacienți, se epuizează stocul”

Gheorghe Borcean spune că el este la Spitalul Caransebeș, județul Caraș-Severin, unitate de suport pentru cazurile de coronavirus, unde acum este un stoc limitat de echipamente de protecție.

”Știu că în magazia Spitalului Caransebeș e un stoc de materiale de protecție, de la cele mai sofisticate până la cele uzuale, dar stocul s-ar epuiza într-o zi dacă mâine ar trebui să vină 30 de pacienți cu COVID”, a adăugat Borcean.

Medicul mai spune că nici o spaimă nu i-ar putea determina pe el și pe colegii lui să demisioneze în plină epidemie.

Nu putem ști ce va fi în continuare. Dar nu avem nici un gând, nici eu și nici colegii mei, să demisionăm din cauza panicii.

Gheorghe Borcean:

Ar fi putut face mai mult Colegiul Medicilor din România pentru personalul medical? Răspunsul lui Gheorghe Borcean, în interviul video acordat Libertatea.

Citeşte şi:

20 de asistente din Lugoj așteaptă de 2 săptămâni să fie testate, deși au semne de COVID-19: “Primarul vrea aeroport, managerul ia camere de filmat”

Cifră oficială șocantă: 127 de cadre medicale de la Spitalul Județean Arad și-au luat concediu medical de la începutul COVID

Ministerul Educaţiei demontează un fake news care circulă online: „Cursurile nu se reiau pe 6 aprilie. Vom face denunţ penal”

Poşta Română a început de astăzi achitarea pensiilor. Află cum trebuie să decurgă întâlnirea cu poștașul și ce măsuri speciale s-au luat la Suceava

Experiența traumatizantă a ”pacientului 47” a început după vindecarea de COVID-19: ”Lucrurile nu mai pot fi ca înainte”

LIVE UPDATE | Coronavirus în România: 312 de noi infectări în ultimele 24 de ore

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.
HOROSCOP
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.