După întâlnirea cu președintele american Joe Biden, de sâmbătă, de la Varșovia, Duda a spus că dependența ridicată a Ungariei de aprovizionarea cu gaze rușești îl face pe premierul maghiar Viktor Orban „să fie precaut”, dar, chiar și în aceste condiții, nu înțelege politica Budapestei.
„Având în vedere agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, având în vedere moartea a sute și mii de civili, având în vedere bombardarea blocurilor de locuințe, o crimă de război conform dreptului internațional, îmi este greu să înțeleg această abordare”, a afirmat Duda, într-un interviu pentru canalul polonez TVN 24.
„Această politică va fi costisitoare pentru Ungaria, foarte costisitoare”, a mai subliniat președintele Poloniei.
De când a început războiul, Polonia a cerut în repetate rânduri UE să interzică importurile de gaze și petrol din Rusia, iar guvernul de la Varșovia va prezenta, săptămâna viitoare, un plan de reducere la scară largă a propriilor importuri.
Budapesta nu oprește importurile de petrol și gaze din Rusia
În schimb, premierul maghiar Viktor Orban, 56 de ani, a numit sancțiunile energetice o „linie roșie” peste care nu poate trece, fiindcă asta ar duce la creșterea prețurilor în Ungaria.
Orban a respins, de asemenea, furnizarea de ajutor militar Ucrainei și chiar a interzis tranzitul echipamentului militar prin Ungaria, susținând că permisiunea ar putea trage țara în război.
Pe lângă importul de petrol și gaze rusești, Ungaria își dezvoltă singura centrală nucleară într-un proiect de 12,5 miliarde de euro realizat de compania rusă Rosatom.
- Pentru Orban urmează alegerile generale din 3 aprilie, cea mai strânsă cursă pentru premier de la victoria sa din 2010.
Cele două țări, „unite” contra Comisiei Europene
În februarie, Comisia Europeană a decis să blocheze fondurile acordate Poloniei și Ungaria, țări acuzate că încalcă statul de drept, și a introdus „mecanismul condiționalității” din cauză că aceste două state că „subminează standardele democratice, inclusiv independența justiției”.
Potrivit RFI, guvernul polonez a transmis că decizia este „un atac împotriva suveranității sale naționale”, în timp ce ministrul justiției din Ungaria, Judit Varga, a numit-o „o judecată motivată politic” și „dovada vie că Bruxellesul abuzează de puterea sa”.
Le Monde chiar avertiza că, la Bruxelles, există temeri că cele două țări vor ajunge să blocheze decizii importante și să declanșeze „o criză politică de mare risc în cadrul UE”.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Foto: EPA