Mergi direct la conținut »
Preţul aurului, la maximul ultimelor șase luni. Turbulențele financiare globale, cauza creșterii
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Preţul aurului, la maximul ultimelor șase luni. Turbulențele financiare globale, cauza creșterii

Preţul aurului, la maximul ultimelor șase luni. Turbulențele financiare globale, cauza creșterii

Prețul aurului a crescut miercuri cu 0,5%, în continuarea aprecierilor de săptămâna trecută, până la 1.274,82 dolari pe uncie, cel mai mare preţ din iunie 2018, pe fondul turbulențelor financiare la nivel global.

De Daniel Ionașcu,

Aurul este considerat investiție sigură în momente de criză, astfel că investitorii preferă metalul prețios în timp ce bursele mondiale scad.

Per total, aurul s-a scumpit cu 4,3% în această lună, după câştiguri mai mici în octombrie şi noiembrie, scrie Bloomberg.

Creșterea dobânzilor

Acțiunile tranzacționate pe bursele din SUA au scăzut puternic în ultimele luni, după creșterea continuă a ratelor dobânzilor din partea Rezervei Federale, banca centrală din SUA.

Trump a criticat recent și deciziile Rezervei Federale de a crește dobânzile.

Zidul de la granița cu Mexicul

Concomitent, investitorii sunt cu ochii pe președintele american Donald Trump.
Nouă din cele 15 departamente federale şi zeci de alte agenţii s-au închis sâmbătă după ce Trump a refuzat să semneze proiectul de buget pe 2019. Acesta nu și-a pus parafa deoarece bugetul nu conținea fonduri pentru construirea zidului la granița cu Mexicul, una dintre promisiunile sale din campania electorală din 2016.

Scandalul retragerii din Siria și Afganistan

Concomitent, Trump este implicat și în alt scandal, după ce a anunțat retragerea trupelor din Siria și Afganistan. Drept urmare a acestor anunțuri, generalul James Mattis, secretarul american al Apărării, și-a dat demisia.

”Război comercial” cu China

În fine, SUA se află angrenate și într-un război comercial cu China, care îngrijorează investitorii. Cele două state au agreat recent un armistițiu, iar China a fost de acord cu reducerea deficitului comercial față de SUA și cu eliminarea barierelor comerciale.

În caz contrar, Trump amenință cu noi tarife la importurile din China.

Close
Închide
  Close