De Răzvan Mihalașcu,

Zece drone au atacat sâmbătă o rafinărie din orașul Abqaiq și câmpurile de petrol din Khurais. Acest dus a provocat o pierdere de 5,7 milioane de barili de petrol brut, adică 50 la sută din cât produce Arabia Saudită într-o singură zi. Deși nu au fost evaluate încă pagubele, analiștii estimează că prețul barilului de petrol ar putea crește din cauza atacului, relatează CNBC.

Este o mare problemă. În cel mai rău caz, estimez că piața va deschide în creștere cu 5 până la 10 dolari pe baril duminică seara. Asta înseamnă între 12 și 25 de cenți în plus la prețul unui galon de benzină.

Andrew Lipow, președintele Lipow Oil Associates

Kevin Book, șeful departamentului de cercetare al companiei Clearview Energy, susține că impactul asupra prețului petrolului va depinde de timpul necesar reparațiilor care ar putea dura mai multe săptămâni sau chiar luni.

Scenariul nostru de bază, care ia în considerare evaluările publice ale rezervelor strategice de petrol şi capacitatea suplimentară a OPEC, implică un deficit net de aproape un milion de barili de petrol pe zi, respectiv 6 dolari în plus pentru un baril faţă de nivelul de închidere al petrolului Brent de vineri, de 60 de dolari pe baril.

Kevin Book, specialist al companiei Clearview Energy

În cazul în care instalațiile de producție vor fi închise timp de trei săptămâni, specialiștii estimează că s-ar putea înregistra o creștere de 10 dolari pe baril.

Potrivit sursei citate, Amin Nasser, preşedintele şi directorul general al grupului saudit Aramco, a declarat că nimeni nu a fost rănit în urma atacurilor și că echipele care au intervenit de urgențe au limitat incendiile și au ținut situația sub control.

Lucrăm pentru a relua producţia şi vom oferi noi informaţii despre progrese în aproape 48 de ore.

Amin Nasser, președintele grupului saudit Aramco

Ministrul Energiei din Arabia Saudită a precizat că regatul va compensa parțial producția pierdută prin rezervele deținute.

Atacurile cu drone asupra rafinăriilor din Arabia Saudită au fost revendicate de rebelii Houthi din Yemen. În ultimii ani, gruparea a efectuat mai multe atacuri asupra oleoductelor, tancurilor petroliere și altor elemente de infrastructură, în contextul intensificării tensiunilor cu Iran și parteneri ai Statelor Unite, precum Arabia Saudită.

foto: EPA

Citeşte şi:

„Cele mai importante lecții de jurnalism nu le-am învățat într-o redacție“. Despre revărsarea de ură pe Facebook și despre responsabilitatea jurnaliștilor și a cititorilor

Ce s-a schimbat în România după ce Alexandra a sunat la 112

POVEȘTI DIN BUCUREȘTI | Casa memorială George Bacovia, darul făcut lumii de soția lui, zâna bună a celui mai trist om din lume

RECOMANDĂRI
Anamaria Prodan dezvăluie un episod șocant: „Au venit 200 peste mine, aveam pistolul pe masă!”
GSP.RO
Anamaria Prodan dezvăluie un episod șocant: „Au venit 200 peste mine, aveam pistolul pe masă!”
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat
HOROSCOP
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat