Mergi direct la conținut »
UPDATE. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, vizită oficială în România: Poporul român va continua lupta anticorupţie şi după ce MCV va fi încheiat
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

UPDATE. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, vizită oficială în România: Poporul român va continua lupta anticorupţie şi după ce MCV va fi încheiat

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans începe, joi, o vizită oficială în România. Oficialul europeană urmează să se întâlnească cu premierul Sorin Grindeanu și cu președinții Camerelor, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. La finalul vizitei în România, acesta va susține un dialog cu cetățenii la Muzeul Național de Artă pe teme legate de Cartea albă privind viitorul Europei, aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma și a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

De Valentina Postelnicu,

UPDATE ora 14.50 Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, că obiectivul său este finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) înainte ca România să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

„Obiectivul meu şi al Guvernului pe care-l conduc este să finalizăm MCV înainte ca România să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Este o chestiune de prestigiu şi nu numai, la care ţin foarte, foarte mult”, a afirmat Grindeanu, la Palatul Victoria, în conferinţa de presă comună cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Şeful Executivului a amintit că România are patru rapoarte MCV consecutive pozitive.  „Îmi doresc ca la sfârşitul anului 2017 să avem un raport final pozitiv, care să pună bazele încheierii acestui mecanism. (…) Subliniez progresele majore pe care le avem până acum câştigate în domeniul justiţiei şi nu vom face niciun pas înapoi în ceea ce înseamnă garantarea unui act de justiţie corect şi independent”, a mai afirmat Grindeanu.

UPDATE ora 14.00 Cel mai bun garant al statului de drept este poporul român, care va continua lupta anticorupţie şi după ce procesul MCV va fi încheiat în România, a declarat, joi, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în conferinţa de presă comună susţinută la Palatul Victoria, alături de premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
Recomandări
Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
 

„Lupta noastră pentru statul de drept şi pentru drepturile omului nu este una pe care o ducem pentru noi. Credem că fiecare cetăţean european, indiferent unde locuieşte, merită un stat de drept”, a spus oficialul european. Timmermans a mai susţinut că aplicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, în ultimii 10 ani, a dus la realizări în România. În acelaşi timp, oficialul european s-a referit la schimbările din domeniul justiţiei, care au dat „emoţii” oficialilor de la Bruxelles.

UPDATE ora 11.00 Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, că i-a spus lui Frans Timmermans că în România s-a creat un sistem paralel de putere. Tăriceanu speră că raportul MCV pe 2017 sa fie ultimul pe care Comisia Europeană îl realizează în cazul României.

Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

”I-am spus că în România, în contextul în care toată atenţia a fost îndreptată către combaterea corupţiei, s-a creat un sistem paralel de putere pe care azi îl vedem ieşind la suprafaţă. Un sistem pe care la un moment dat l-am numit ocult, dar azi nu mai e ocult pentru că îl vedem clar din cine este compus şi care a ajuns să ia deciziile politice în România în locul instituţiilor democratice şi legitim alese de cetăţeni”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a mai spus că se aşteaptă ca raportul MCV pe 2017 sa fie ultimul pe care Comisia Europeană îl realizează în cazul României şi a precizat că nu a discutat cu Frans Timmermans despre problemele din Justiţie, deoarece sunt probleme ”care ne privesc pe noi, nu privesc Comisia”.  Totuşi, Tăriceanu a admis că a vorbit cu vicepreşedintele Comisiei Europene despre OUG 13.

Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
Recomandări
Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
 

Joi, Frans Timmermans se va întâlni cu președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, după care va discuta cu membrii Comisiilor juridice și pentru afaceri europene din Parlament.

Totodată, prim-vicepreședintele Comisiei Europene va avea întâlniri cu premierul Sorin Grindeanu, cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, și cu ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Premierul Grindeanu, ministrul Toader și prim-vicepreședintele Comisiei Europene vor susține o conferință de presă comună la Palatul Victoria. Timmermans va purta discuții și cu lideri ai partidelor parlamentare, precum și cu partenerii Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) din domeniul justiției.

În luna fabruarie, prim-ministrul României, Sorin Grindeanu, a avut, la Bruxelles, discuții cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a declarat că Bruxelles-ul sprijină România în rezolvarea problemelor din penitenciare. ”Am analizat problema supraaglomerării penitenciarelor și am propus să colaborăm de urgență la proiecte pentru a îmbunătăți condițiile din penitenciare. Vrem să sprijinim România în această direcție” a spus Frans Timmermans.

Close
Închide
  Close