„Steagul nostru, identitatea noastră”, au strigat în capitala Kabul bărbați și femei care fluturau steaguri naționale negre, roșii și verzi, potrivit imaginilor apărute pe rețelele sociale, în ziua în care Afganistanul sărbătorește independența față de controlul britanic în 1919. Talibanii au schimbat, odată cu preluarea puterii, steagul național cu steagul lor.
Un martor a raportat focuri de armă trase în apropierea mitingului din Kabul, dar afirmă că păreau a fi talibani care trăgeau în aer.
O femeie mergea purtând un steag afgan în jurul umerilor, iar cei care mărșăluiau scandau „Dumnezeu este cel mai mare”. La unele proteste din alte părți ale țării, mass-media a precizat că protestatarii au dărâmat steagul alb al talibanilor.
În Asadabad, capitala provinciei Kunar din est, mai multe persoane au fost ucise în timpul unui miting, dar nu era clar dacă victimele au rezultat din focurile de armă trase de talibani sau dintr-o busculadă pe care a declanșat-o, a declarat un martor care s-a prezentat drept Mohammed Salim.
„Sute de oameni au ieșit pe străzi”, a spus Salim. „La început m-am speriat și nu am vrut să merg, dar când am văzut că unul dintre vecinii mei s-a alăturat, am scos steagul pe care îl am acasă”.
„Mai mulți oameni au fost uciși și răniți în urma focurilor de armă trase de talibani și a busculadei”.
Protestele au izbucnit și în orașul Jalalabad unde miercuri trei persoane au fost ucise de focurile de armă trase de talibani.
„Îi salut pe cei care poartă steagul național și, astfel, susțin demnitatea națiunii”, a scris pe Twitter prim-vicepreședintele Amrullah Saleh, care încearcă să adune opoziția față de talibani.
Niciun purtător de cuvânt al talibanilor nu a oferit un punct de vedere.
Unele dintre demonstrații sunt mici, dar combinate cu lupta în curs de desfășurare a mii de oameni pentru a ajunge la aeroportul din Kabul și a fugi din țară, ele subliniază provocarea cu care se confruntă talibanii în a guverna țara.
Mișcarea islamistă a cucerit Afganistanul într-o operațiune de doar 10 zile, în timp ce trupele străine s-au retras, surprinzându-i chiar și pe liderii grupării și lăsându-i să umple un vid de putere în multe locuri.
De când au cucerit capitala Kabul duminică, talibanii au prezentat lumii o față mai moderată, spunând că vor pacea, nu se vor răzbuna împotriva vechilor adversari și vor respecta drepturile femeilor în cadrul legii islamice.
În timpul guvernării lor anterioare din 1996-2001, au restricționat sever drepturile femeilor, au organizat execuții publice și au aruncat în aer statuile budiste antice.
Președintele american Joe Biden a declarat că talibanii trebuie să decidă dacă doresc recunoaștere internațională.
„Cred că trec printr-un fel de criză existențială. Vor să fie recunoscuți de comunitatea internațională ca fiind un guvern legitim? Nu sunt sigur că vor”, a spus Joe Biden într-un interviu televizat.
Kabul a fost în general calm de la intrarea duminică a forțelor talibane, dar aeroportul a fost în haos în timp ce oamenii încearcă să părăsească țara.
Doisprezece persoane au fost ucise în incinta și în jurul aeroportului, au declarat un oficial NATO și un taliban. Potrivit oficialului taliban, decesele au fost cauzate fie de focuri de armă, fie de busculade.
Statele Unite și alte puteri occidentale au continuat să-și evacueze cetățenii și unii membri ai personalului afgan. Aproximativ 8.000 de persoane au fost evacuate începând de duminică, a declarat un oficial de securitate occidental.
Un singur român a fost evacuat azi-noapte din Kabul cu avionul trimis de MApN, după ce alți cetățeni care voiau să plece nu au putut ajunge la aeroport. Anterior, mai mulți români de pe aeroportul din Kabul au fost evacuați luni noapte cu avioane ale armatelor americane și britanice.