Mergi direct la conținut »
Primăria a renovat ilegal poarta care a omorât un om în timpul vijeliei din Timișoara. Sentința finală a Curții de Apel
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Primăria a renovat ilegal poarta care a omorât un om în timpul vijeliei din Timișoara. Sentința finală a Curții de Apel

Primăria Timișoara a renovat ilegal poarta de intrare în oraș de pe Calea Lugojului, care a ucis un om în timpul vijeliei din septembrie 2017, a decis Curtea de Apel Timișoara. Judecătorii au menținut o sentință din 2018 a Tribunalului Timiș, în care s-a constatat că municipalitatea nu a făcut un studiu de rezistență și nu a avut avizele necesare „estetizării” porții de intrare în oraș.

De Raluca Diaconu,

În fapt, municipalitatea a pierdut un proces cu Inspectoratul de Stat în Construcții, care a constatat într-un raport final că lucrările efectuate în 2015 la poarta de intrare în oraș de pe Calea Lugojului au fost ilegale. Aceeași situație s-a înregistrat și în cazul porții identice de pe Calea Aradului, care a fost demolată la sfârșitul anului 2018.

„Respinge recursul formulat de recurenții – reclamanți Municipiul Timișoara, reprezentat prin primar, primarul Municipiului Timișoara și Consiliul Local al Municipiului Timișoara împotriva sentinței civile nr. 872/21.05.2018, pronunțată de Tribunalul Timiș în dosarul nr. 861/30/2018, în contradictoriu cu intimatul-pârât Inspectoratul de Stat în Construcții. Respinge cererea de intervenție accesorie. (…) Definitivă”, se arată în soluția pe scurt a Curții de Apel Timișoara.

Motivarea de fond a Tribunalului Timiș arată că autorizația de construire a fost emisă ilegal, că primăria nu a făcut studiu de rezistență și că lipsesc mai multe avize din documentație. Primăria Timișoara a „estetizat” în 2015 ambele porți de intrare în oraș, invocând „lucrări de urgență”.

„Prin procesul încheiat de pârâtul ISC, s-a constatat emiterea cu nerespectarea prevederilor legale, în baza unei documentații incomplete, a Autorizației de construire nr. 1407/24.10.2014, emisă pentru «Lucrări de tip d) – Lucrări de amenajare a spațiilor publice – Intervenții în regim de urgență privind Modernizare poartă de intrare în Municipiul Timișoara – Calea Lugojului». S-a reținut de către organul de control că autorizația a fost emisă în baza unei documentații incomplete, elaborată în neconcordanță cu prevederile certificatului de urbanism nr. 3564/15.10.2014, ale conținutului-cadru al documentației tehnice – pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții, care nu conține avizele și acordurile legale necesare și nu este verificată potrivit legii”, se arată în motivarea Tribunalului Timiș.

Povestea unui poliţist din Suceava care nu reuşeşte de două luni să scape de COVID-19. „Am făcut în total 8 teste COVID, stau închis fără simptome de 60 de zile, iar în situația mea sunt mulți”
Recomandări

Povestea unui poliţist din Suceava care nu reuşeşte de două luni să scape de COVID-19. „Am făcut în total 8 teste COVID, stau închis fără simptome de 60 de zile, iar în situația mea sunt mulți”

 

Practic, reprezentanții primăriei au cerut anularea procesului-verbal de control al ISC în cazul ambelor porți, invocând că pentru emiterea autorizației de construire nu era necesară întocmirea unei documentații tehnico-economice și nici avize, urmând ca acestea să fie prezentate ulterior emiterii autorizației de construire”.

De ce crede profesorul Beliș că „lipsa autopsiei duce la un diagnostic incert” în cazul morților de COVID-19
Recomandări

De ce crede profesorul Beliș că „lipsa autopsiei duce la un diagnostic incert” în cazul morților de COVID-19

 

Magistrații și inspectorii ISC au decis că municipalitatea timișoreană trebuia să întocmească o documentație completă. Lucrările au fost finalizate în 2015, fără să fie completată documentația de autorizare și execuție, care nu a fost regăsită nici la momentul controlului, adică în octombrie 2017.

„În ceea ce privește temeinicia constatărilor efectuate de către pârât prin procesul-verbal contestat, tribunalul reține că (…) nu au fost combătute constatările organului de control în ceea ce privește neprezentarea proiectului de rezistență privind consolidarea/ repararea elementelor structurale/ nestructurale ale construcției – inclusiv proiect privind introducerea unor elemente structurale suplimentare – în scopul evitării pierderilor de vieți omenești sau rănirii grave a persoanelor, precum și distrugerii unor bunuri materiale”, scrie în motivarea de fond.

Controverse în cazul asistentei din Botoșani, anunțat ca deces COVID-19, iar apoi scoasă de pe listă. Medic: ”S-a vindecat de coronavirus, dar boala a făcut ravagii în organism”
Recomandări

Controverse în cazul asistentei din Botoșani, anunțat ca deces COVID-19, iar apoi scoasă de pe listă. Medic: ”S-a vindecat de coronavirus, dar boala a făcut ravagii în organism”

 

Judecătorii au concluzionat că inspectorii au avut dreptate când au spus că primăria trebuia să prezinte un raport tehnic de execuție avizat și verificat, cum scria și într-o expertiză din anul 2014, adică de dinainte de finalizarea lucrărilor.

„Conform propunerilor și soluțiilor expertului tehnic, menționate în expertiză, era necesară prezentarea unui proiect tehnic de execuție avizat de către expert tehnic și verificat de către verificator atestat. (…) Cu toate acestea, nu a fost completată documentația de autorizare cu proiect de rezistență solicitat prin Expertiza Tehnică”, mai scrie în motivare.

Ce spune Primarul Timișoarei

Pe de altă parte, primarul Timișoarei spune că a descoperit doar inadvertențe și o anumită superficialitate în documentație.

„Cei care au greșit trebuie să răspundă de greșelile pe care le-au făcut. Era într-adevăr, cum să vă spun, era de așteptat, după cum arătau anumite lucruri întâmplate, să se ajungă la această concluzie, pentru că o anumită superficialitate s-a constatat în modul de derulare a lucrurilor. Păreau anumite inadvertențe. (…) Legalitate înseamnă una, inadvertență înseamnă alta. Eu nu pot să spun decât că mie mi s-au adus toate garanțiile de legalitate și că eu nu am cerut niciodată, nimănui, să facă ceva ilegal. … că s-au prăbușit lucruri construite în totală legalitate fără să fie vreo suspiciune măcar de ilegalitate, atunci când sunt fenomene naturale care depășesc anumite praguri”, a explicat Nicolae Robu.

Doi oameni au murit la Timișoara în timpul furtunii din 17 septembrie 2017. Unul dintre ei este tânărul Vlad Baici, care a murit strivit de poarta de intrare de pe Calea Lugojului, în propria mașină.

Lucrările la poarta ucigașă au fost efectuate în 2015 și au costat 200.000 de lei fără TVA, mai exact peste 50.000 de euro cu tot cu TVA.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara a deschis o anchetă în acest caz, făcând cercetări in rem. Opt persoane sunt cercetate penal pentru ucidere din culpă și infracțiuni la legea construcțiilor.

La sfârșitul anului trecut, reprezentanții Primăriei Timișoara au dispus demolarea porții identice cu cea de pe Calea Lugojului, aflată pe Calea Aradului, reabilitată în același timp cu construcția ucigașă.

Citește și: DNA l-a chemat să le arate procurorilor „împărțirea la 3” pe Claudiu Georgescu, cel surprins de Libertatea când cerea șpagă din fonduri europene

Close
Închide
  Close