Care sunt nemulțumirile primarilor de comune

Asociația Comunelor din România (condusă de primarul Emil Drăghici), structură asociativă care reprezintă pe edilii a peste 2.800 de unități administrativ-teritoriale, și Sindicatul SCOR, care reprezintă 18.955 de angajați din primăriile a 1.245 de comune, au făcut front comun pentru a cere Avocatului Poporului, singurul care poate ataca o ordonanță de urgență rapid la Curtea Constituțională, să sesizeze forul care se poate exprima pe tema respectării legii fundamentale de către „ordonanța trenuleț”.

Primarii și bugetarii de la sate se revoltă. De ce și-a pus Guvernul Ciolacu în cap administrația locală
Emil Drăghici. Foto: Agerpres

Motivele invocate de reprezentanții primăriilor de comune și de orașe, precum și de liderii sindicali ai bugetarilor din administrația locală sunt legate de mai multe aspecte ale „ordonanței trenuleț”. În primul rând, înghețarea salariilor la nivelul lunii noiembrie 2024. În al doilea rând, suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante, ceea ce conform celor două organisme care reprezintă edilii de comune și orașe, precum și sindicaliștilor din administrația publică locală „afectează direct și negativ regimul funcționării consiliilor locale și a primăriilor, instituții fundamentale ale statului, implicit drepturile persoanelor fizice cu calitatea de salariați ai acestora, încălcând astfel dispozițiile art. 115 (6) din Constituție”.

Culisele scandalului de la Senat, unde Bolojan vrea reorganizare prin concedieri masive. „Puteau începe cu reducerea cheltuielilor senatorilor”
Recomandări
Culisele scandalului de la Senat, unde Bolojan vrea reorganizare prin concedieri masive. „Puteau începe cu reducerea cheltuielilor senatorilor”

Guvernul a ignorat total structurile asociative, cum e cazul Asociației Comunelor din România, deși Codul Administrativ prevede acest lucru. „Asociația Comunelor din România a adresat scrisoarea nr. 266 din 29 decembrie 2024, Guvernului (emitentul actului normativ), Ministerului Finanțelor (inițiatorul actului normativ) și Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (ministerul titular al politicilor publice în domeniul administrației publice locale), la numai câteva ore de la publicarea spre dezbatere publică a proiectului ordonanței de urgență, cu o zi înaintea adoptării acesteia, solicitând respectarea procedurii obligatorii de consultare. Scrisoarea (atașată) a fost înregistrată în aceeași zi la toate autoritățile publice centrale vizate de procedură. Actul normativ a fost adoptat cu ignorarea totală a solicitării, în fapt cu încălcarea flagrantă a legii, ceea ce constituie evident un mod de neconstituționalitate extrinsecă”.

Potrivit calculelor făcute de cele două entități, salariile bugetarilor și ale aleșilor locali ar fi trebuit să fie mai mari cu circa 67%, în condițiile în care baza de calcul pentru coeficientului de ierarhizare (potrivit Legii salarizării unitare, care e nerespectată) este 2.415 lei, nu 4.050 de lei, cât este salariul minim de la 1 ianuarie 2025, ceea ce înseamnă o discriminare.

Avertismentul medicului pediatru Smaranda Arghirescu: creștere alarmantă a nașterilor prin cezariană și marile greșeli din alimentația bebelușilor
Recomandări
Avertismentul medicului pediatru Smaranda Arghirescu: creștere alarmantă a nașterilor prin cezariană și marile greșeli din alimentația bebelușilor

Valoarea „prejudiciilor”

În ceea ce privește categoria demnitarilor (primari și viceprimari), conform calculelor făcute de ACoR și SCOR, prejudiciul pe tot anul 2025 variază între 82.890 și 165.780 de lei, în funcție de funcția deținută și mărimea comunei. O problemă e faptul că în administrația publică, salariile bugetarilor sunt dependente de salarizarea viceprimarului, pentru că funcționarul public cu cea mai bună ierarhizare dintr-o primărie nu poate depăși nivelul viceprimarului. Așadar, înghețarea lefurilor unui viceprimar înseamnă automat și înghețarea celor din aparatul local.

Pe de altă parte, cei din primăriile de comune susțin că în plan local, înghețarea angajărilor la stat, precum și interzicerea transferului funcționarilor publici la cerere vor duce la blocaje administrative, din cauza lipsei de personal.

Libertatea a stat de vorbă cu Dan Cârlan, președinte al Sindicatului SCOR, pe tema demersului făcut și a mișcărilor pe care le pregătesc reprezentanții funcționarilor din primăriile de comune și orașe.

Primarii și bugetarii de la sate se revoltă. De ce și-a pus Guvernul Ciolacu în cap administrația locală
Dan Cârlan. Foto: Agerpres
Alegerile din 2025 vor aduce căderea mitului Bolojan. Guvernarea se face pentru oameni, nu împotriva lor
Recomandări
Alegerile din 2025 vor aduce căderea mitului Bolojan. Guvernarea se face pentru oameni, nu împotriva lor

„Drumul, din punctul nostru de vedere, este calea juridică. CCR este cea care trebuie să se pronunțe. Calea scurtă e Avocatul Poporului care poate să sesizeze CCR. Altminteri este o cale mai complicată, care necesită mai mult timp, și anume inițierea de litigii în instanță, ocazie cu care să ridicăm excepția de neconstituționalitate în instanță. Noi avem un exercițiu îndelungat și bogat, cred că peste 100 de sesizări ale CCR și procese în urma ordonanțelor trenuleț. De aceea am ales calea Avocatului Poporului, cu speranța că motivarea de 200 de pagini pe care am scris-o este atât de temeinică, încât nu cred că ne poate fi refuzată solicitarea de sesizare a CCR”, a precizat Dan Cârlan, președinte al Sindicatului SCOR.

„Dacă, totuși, nu vom obține sesizarea CCR, deschidem litigii în instanță prin care cerem respectarea drepturilor salariale, potrivit Legii salarizării, adică acea derogare de la principiul căruia conform căruia Consiliul Local stabilește salariile de bază, iar Guvernul prin ordonanța trenuleț îi ia practic autonomia Consiliului Local. O putem contesta în instanță, dar va mai dura două-trei luni până se soluționează excepția, dar ajungem la CCR și cu această ordonanță trenuleț. Noi, la Sindicatul SCOR, avem peste 100 de sesizări la CCR, curți de apel sau tribunale din țară”, a completat Cârlan.

Reprezentantul SCOR susține că au făcut demersuri pentru dialog cu Guvernul de la începutul lunii decembrie, dar Executivul i-a ignorat, cu toate că știau că va veni ordonanța problematică. De asemenea, o altă solicitare a fost pe 29 decembrie, când a fost publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe ordonanța trenuleț, date fiind prevederile obligatorii din Codul Administrativ, dar ignorate de Executiv.

Cu toate acestea, Dan Cârlan a subliniat că acțiunile împotriva acestei ordonanțe se vor limita la căile legale. „Nu o să trecem la acțiuni violente, zgomotase. Lumea cred că e sătulă. Noi ne urmăm calea juridică, ne căutăm dreptatea prin CCR”, a conchis președintele Sindicatului SCOR.

Avocatul Poporului încă analizează

Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunțat de miercuri faptul că solicitări de sesizare a CCR pe tema „ordonanței trenuleț” au venit și de la Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” și formațiunea Alianța pentru Unirea Românilor, potrivit unei declarații pentru Agerpres, iar instituția „va analiza petițiile”, potrivit declarației pentru Agerpres.  

Foto: sindicatulscor.ro

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Reportajele și anchetele sunt mari consumatoare de timp și resurse. Din acest motiv, te invităm să susții munca jurnaliștilor printr-o donație. Aici găsești mai multe opțiuni prin care poți contribui la dezvoltarea altor materiale similare: libertatea.ro/sustine. Îți suntem recunoscători că ne citești și că ești alături de noi.

Comentarii (8)

kicker666   •   14.01.2025, 09:48

Ia te uita cum se revolta capusele bugetului,astia traiesc intr-o continua vacanta,90% din primariile comunale si orase mici traiesc intr-o stare continua de "Dolce far niente" in detrimentul celor 10% care incearca sa faca ceva.La fel 70% din bugetari freaca duda pe bani multi de tot,pensii speciale,sinecuri,bonuri de vacanta,sporuri,judecatori care elibereaza,violatori,criminali,evazionisti si in general toate tipurile de raufacatori mai putin batrani care vand 10 oua sau o legatura de patrunjel pe marginea drumului,zeci de institutii care ar trebui sa fie interconectate dar tot contribuabilul umbla cu dosarul in brate,etc,etc,etc.Te doare mintea,tot ei sunt revoltati.

Iop346   •   11.01.2025, 10:49

Nu sun institutii fundamentale, jumatate se pot comasa. Nici de politie rurala nu mai e nevoie ca mergeau calare, sau cu bicicleta, dar acum au masini si pot acoperi o raza de 30km. Gata cu fiefurile locale, cu proiecte de jaf local. Stim de drumuri ca trebuiesc sa aibe 6cm betonita si 4 asfalt, stim.si de retelele de apa ai de curent.. gata cu smecheria locala ai cinsilii locale.

CamelianPropinatiu   •   11.01.2025, 08:49

Comunele fără cămin cultural la standarde UE pot fi comasate.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Însărcinată în luna a 8-a, la 47 de ani, Cristina Cioran a ajuns de urgență la spital. Diagnosticul medicilor a uimit-o! 'Nu aveam așa ceva!'
Unica.ro
Însărcinată în luna a 8-a, la 47 de ani, Cristina Cioran a ajuns de urgență la spital. Diagnosticul medicilor a uimit-o! 'Nu aveam așa ceva!'
Ce a răspuns Daciana Sârbu când a fost întrebată dacă a vrut să divorțeze de Victor Ponta, în cei 17 ani de căsnicie: "Am avut sentimentul că trec prin Iad, dar..."
Viva.ro
Ce a răspuns Daciana Sârbu când a fost întrebată dacă a vrut să divorțeze de Victor Ponta, în cei 17 ani de căsnicie: "Am avut sentimentul că trec prin Iad, dar..."
Victor Ponta a divorțat, iar secrete bine ascunse au ieșit acum la iveală. De ce l-a părăsit Daciana pe fostul premier. A apărut și dovada
Libertateapentrufemei.ro
Victor Ponta a divorțat, iar secrete bine ascunse au ieșit acum la iveală. De ce l-a părăsit Daciana pe fostul premier. A apărut și dovada
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
FANATIK.RO
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Corina Caragea, dezamăgită de vacanța din Maldive. Cu ce probleme s-a confruntat prezentatoarea: „Țeapă mai mare ca această vacanță nu am luat.” FOTO
Elle.ro
Corina Caragea, dezamăgită de vacanța din Maldive. Cu ce probleme s-a confruntat prezentatoarea: „Țeapă mai mare ca această vacanță nu am luat.” FOTO
Ce s-a aflat despre Maria, fetița adoptată de Victor Ponta și Daciana Sârbu. 'Nu ne-am dorit un copil perfect'. Ce a povestit Daciana Sârbu despre copilul care le-a schimbat viața
Unica.ro
Ce s-a aflat despre Maria, fetița adoptată de Victor Ponta și Daciana Sârbu. 'Nu ne-am dorit un copil perfect'. Ce a povestit Daciana Sârbu despre copilul care le-a schimbat viața
Poliţiştii dezvăluie tehnica prin care putem evita să fim păcăliţi de escroci la telefon
Observatornews.ro
Poliţiştii dezvăluie tehnica prin care putem evita să fim păcăliţi de escroci la telefon
Horoscop 22 ianuarie 2025. Taurii au ocazia de a realiza mai mult decât și-au propus dacă învață să ia decizii rapide și să le aplice imediat
HOROSCOP
Horoscop 22 ianuarie 2025. Taurii au ocazia de a realiza mai mult decât și-au propus dacă învață să ia decizii rapide și să le aplice imediat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI