Mergi direct la conținut »
Prin ce a trecut Alexandra Furnea, o supravieţuitoare a incendiului Colectiv. „Lacrimile îmi țâșnesc din ochi și se preling pe cojile de pe obrajii arși”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Prin ce a trecut Alexandra Furnea, o supravieţuitoare a incendiului Colectiv. „Lacrimile îmi țâșnesc din ochi și se preling pe cojile de pe obrajii arși”

Prin ce a trecut Alexandra Furnea, o supravieţuitoare a incendiului Colectiv. „Lacrimile îmi țâșnesc din ochi și se preling pe cojile de pe obrajii arși”

Alexandra Furnea, unul dintre supraviețuitorii incendiului din clubul Colectiv, a povestit pe contul său de Facebook despre lupta pe care a dus-o imediat după tragedie.

Tânăra de 29 de ani a rememorat clipele de coșmar prin care a trecut, mărturisind că i-au luat doi ani pentru a scrie textul publicat pe rețeaua de socializare.

„E aproape ora 5 dimineața și deschid obosită ochii. Am reușit să dorm, însumat, vreo 2 ore. Bandajele jilave mi se lipesc de răni și durerea începe să se trezească în corpul meu cu toată puterea de care este capabilă. Fiecare mișcare este un chin”, începe postarea Alexandrei Furnea.

Alexandra descrie o parte din experiența traumatizantă prin care a trecut. Ea a povestit despre condițiile din spitalele românești, descriind comportamentul unor cadre medicale “dure” și amintind de reacția neclară a autorităților în fața suferinței trăite de victimele Colectiv.

„Asistenta cheamă într-un final anestezistul șef care intră furios în sală, îmi ia câmpul steril de pe față, mă apucă de capul proaspăt operat și mi-l întoarce pe partea cealaltă brutal, strivindu-mi pansamentele”, descrie tânăra unul dintre momentele grele pe care le-a trăit.

„Am aflat ulterior, din scrisorile medicale, că am fost contaminată cu Pseudomonas multirezistent în toate plăgile. Probele mele erau departe de a fi sterile. Medicii mi-au mințit familia atunci mama și sora mea au întrebat dacă nu ar fi o idee mai bună să găsim o cale să plec în străinătate”, continuă Alexandra.

Supraviețuitoarea redă prin cuvinte fața nevăzută a dramei prin care au trecut și trec cei care s-au aflat în noaptea de 30 octombrie 2015 la concertul trupei Goodbye To Gravity. De asemenea, Alexandra face portretul familiei care a fost un martor dureros la suferința copilului lor.

„Mama mă duce la toaletă, mă șterge, mă culcă înapoi în pat, apoi se spală pe mâinile deja crăpate de la atâta săpun dezinfectant, adus de acasă. Mama îmi dă să mănânc, căci infirmiera care se ocupă de hrană e singură și nu face față atâtor pacienți neajutorați”, povestește tânăra despre mama ei.

La finalul postării, Alexandra oferă motivul pentru care a făcut public textul și adresează o rugăminte oamenilor care vor citi mărturisirile ei:

„Am scris acest text pentru că vreau un altfel de sistem medical public în România. Și l-am scris pentru prietenii mei care nu mai sunt și care ar mai fi fost astăzi în viață dacă erau tratați mai bine. Las mai jos, cu sufletul greu, poze grăitoare. Cele mai multe sunt făcute după operațiile recente suferite. Nu uitați Colectiv”.

Redăm integral postarea publicată pe Facebook de Alexandra Furnea.

În acea noapte, peste 300 de tineri, printre ei artişti, fotografi și jurnalişti s-au strâns într-un club unde trupa Goodbye to Gravity își lansa albumul ”Mantras of War”. În urma incendiului din Colectiv, şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, dintre care 27 de oameni în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate.

Victimele tragediei din Clubul Colectiv vor fi comemorate, vineri seară, în Capitală, prin ”Marşul Chitarelor”, programat să înceapă la ora 19.00, în parcul din faţa magazinului Unirea, cu punct final până în Piaţa Bucur.


VIDEO | Patru bărbați, o femeie și copilul Decebal trăiesc în ”satul dacic”. Își spun ”frați”, n-au curent electric și nu poartă blugi


 

 
 
Close
Close
Închide