Înlocuirea becurilor clasice cu unele LED, mai eficiente, schimbarea centralelor vechi de apartament și înlocuirea electrocasnicelor cu unele mai economice sunt principalele măsuri pe care le pot lua românii pentru a-și reduce consumul de energie și gaze.

La acestea ar trebui să se adauge măsurile statului, precum semaforizare inteligentă în marile orașe, pentru reducerea ambuteiajelor, terminarea mai rapidă a lucrărilor de infrastructură și trecerea unei părți mai mari din trafic pe calea ferată, arată experții.

Optimizarea consumului

Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, spune că statul ar trebui să facă un program de optimizare a consumului fără scăderea confortului. În final, acesta ar avea beneficii atât în facturi, cât și la securitatea aprovizionării și la scăderea amprentei de dioxid de carbon. 

Mai bine îți dau jumătate de bani ție, cetățean, ca să treci la becuri LED sau să îți schimbi centrala veche, ineficientă. Noi nu avem un sector rezidențial la nivelul de performanță energetică al celor din Vest. La ei s-au luat deja multe măsuri. Au înlocuit LED-uri, centrale, instalații termice și sanitare, electrocasnice.

Răzvan Nicolescu, președintele Asociației pentru Energia Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice:
Principalele măsuri pe care le pot lua românii pentru a face economie la energie. „Kilowatul care nu e risipit este cel mai ieftin!”
Răzvan Nicolescu
„Țara în care se fură copii de pe stradă”. Ce știau refugiații ucraineni despre români și România înainte de război și ce spun acum
Recomandări
„Țara în care se fură copii de pe stradă”. Ce știau refugiații ucraineni despre români și România înainte de război și ce spun acum

Conform acestuia, în sectorul rezidențial, potențialul de optimizare poate fi chiar de 40-50% din consumul total al unei gospodării. 

În acest moment, statul compensează facturile la energie ale populației și firmelor până în aprilie 2023.

O măsură similară a fost anunțată săptămâna trecută și la carburanți, valabilă pentru trei luni. Aceștia vor fi compensați cu 50 de bani pe litru.

Bugetul acestei măsuri este de două miliarde de lei, în vreme ce acela pentru plafonarea la curent și gaze este de 14,5 miliarde de lei, conform Hotnews.ro.

Atenție la risipă!

Pe lângă investițiile în echipamente moderne, contează și modul în care le folosim.

„Contează să fii atent la risipă. Eu nu sunt de acord cu reducerea confortului. Nu lăsați electronicele pornite în ideea că intră în stand by. Că te costă. Costă atât energia și costă și în starea echipamentului”, spune fostul ministru.

Nu-ți bate joc! Cu banii economisiți poți să-ți iei o bere sau un suc la finalul lunii. Kilowatul care nu e risipit este cel mai ieftin! Trebuie să redescoperim acest lucru.

Răzvan Nicolescu:

Sfaturi practice

Potrivit grupul energetic E.ON, care citează date Eurostat, consumul final de energie din UE în gospodării este acoperit de gaze naturale (31,7%) și electricitate (24,8%). Principala utilizare a energiei este pentru încălzirea locuințelor (62,8%), urmată de încălzirea apei (15,1%).

Reacția lui David Popovici, după ce a doborât recordul mondial la 100 de metri liber la Europenele de la Roma: ”A fost un instinct animalic”
Recomandări
Reacția lui David Popovici, după ce a doborât recordul mondial la 100 de metri liber la Europenele de la Roma: ”A fost un instinct animalic”
Principalele măsuri pe care le pot lua românii pentru a face economie la energie. „Kilowatul care nu e risipit este cel mai ieftin!”
O lampă e suficientă pentru citit și mai eficientă decât aprinderea lustrei de tavan.

Acesta are o serie de sfaturi practice pentru scăderea consumului de energie electrică:

 • Utilizați becuri LED. „Presupunând că luminile sunt aprinse în medie patru ore pe zi, înlocuirea a doar patru becuri incandescente de 60 W cu echivalentele lor LED ar economisi aproximativ 300 kWh de energie electrică anual”, arată experții E.ON.
 • Alegeți puterea becurilor în funcție de nivelul de lumină necesar;
 • Folosiți cât mai multă lumină naturală;
 • Utilizați iluminatul local. Pentru citit poate fi folosită o lampă de birou, nu o lustră cu cinci becuri de 100 W, consideră experții E.ON.
 • Amplasați frigiderul, lada frigorifică și alte aparate de răcit la distanță de sursele de căldură. De asemenea, de evitat amplasarea acestora în razele soarelui.
 • Deconectați aparatele lăsate în stand-by. Acestea consumă chiar și când nu sunt folosite;
 • Scoateți din priză încărcătoarele, chiar dacă nu alimentează niciun mobil.
Mărturii cutremurătoare. Fiicele soldaților ruși povestesc cum și-au pierdut tații în războiul din Ucraina: „Dacă s-ar fi întors, ar fi fost considerat laș”
Recomandări
Mărturii cutremurătoare. Fiicele soldaților ruși povestesc cum și-au pierdut tații în războiul din Ucraina: „Dacă s-ar fi întors, ar fi fost considerat laș”

Pentru reducerea consumului de gaze, compania are următoarele sfaturi:

 • Izolați îmbinările ferestrelor cu garnituri de etanșare autoadezive (tip purfix)
 • Reglați temperatura. Orice grad peste 19 grade Celsius înseamnă o creștere a consumului cu 8%
 • Deschideți larg ferestrele pentru perioade scurte, în loc să lăsați geamurile întredeschise
 • Izolați conductele de agent termic, mai ales în cazul celor care trec prin spații precum garaj, subsol, hol, magazii
 • Asigurați-vă că radiatoarele nu sunt acoperite de perdele
 • Setați centrala termică la o temperatură mai mică, astfel încât apa caldă să nu fie nevoie să fie amestecată cu apă rece
 • Folosiți termostat de ambianță
 • Montați robinete cu cap termostat la calorifere
 • Asigurați-vă că aparatele consumatoare de gaz funcționează optim, prin chemarea unui expert autorizat care să verifice arzătoarele, filtrele etc.

Pentru termen mediu și lung, compania are alte recomandări:

 • Folosiți o izolație superioară din punct de vedere calitativ
 • Înlocuiți centralele vechi
 • Înlocuiți electronicele și electrocasnicele cu unele mai eficiente energetic
 • Panourile solare sunt o soluție pentru cei care au casă. Acestea pot reduce factura cu 90%. Un sistem de 3 kW produce în medie 3.500 kWh anual, cât să acopere un consum lunar de 300 kWh
 • Pompele de căldură sunt de cinci ori mai eficiente decât o centrală termică și se poate face o economie și la achiziția aparatului de aer condiționat, conform grupului german.

Cum trebuie folosit aerul condiționat

Principalele măsuri pe care le pot lua românii pentru a face economie la energie. „Kilowatul care nu e risipit este cel mai ieftin!”
Nu va răci mai repede dacă setezi o temperatură mai mică decât normal, dar va consuma mai mult.

Aerul condiționat nu trebuie pornit non-stop vara sau ținut la temperaturi foarte joase precum 15 grade, iar iarna centrala termică nu trebuie setată la temperaturi mari, cum ar fi cele de 25 de grade.

Departamentul Energiei din Filipine recomandă utilizatorilor de aparate de aer condiționat să le seteze la 25 de grade și să acopere ferestrele cu draperii.

În Statele Unite, Departamentul Energiei are la rândul său o serie de sfaturi:

 • Nu setați termostatul la temperaturi mai joase decât cele normale. Nu va fi răcită mai rapid încăperea, însă va fi pusă o presiune mai mare pe aparat, iar cheltuielile ar putea fi excesive.
 • Nu plasați lămpi sau televizoare aproape de termostat. Acesta detectează căldura, ceea ce face apoi ca aparatul să funcționeze pe perioade mai mari.
 • Curățați aparatele de aer condiționat și verificați să nu fie obturate de mobile. Cu cât mai pline de praf sau mai blocate, cu atât aerul circulă mai greu.
 • Opriți ventilatoarele când ieșiți din cameră. Ventilatoarele răcesc oamenii, nu camera, prin mișcarea aerului.

Cum trebuie folosită centrala de apartament

Principalele măsuri pe care le pot lua românii pentru a face economie la energie. „Kilowatul care nu e risipit este cel mai ieftin!”
Iarna, fiecare grad peste 19 înseamnă 8% în plus la consum.

Producătorul de centrale termice Ariston spune temperatura optimă iarna este între 18 și 22 de grade.

Guvernul olandez a cerut în aprilie cetățenilor să reducă temperatura și să facă dușuri mai scurte. Autoritățile au anunțat atunci reducerea temperaturii în birouri de la 21 la 19 grade, conform Europei Libere.

„Cei din Vest nu prea mai au ce optimiza. La ei reducerea consumului e și un fel de solidaritate cu Ucraina și un mesaj împotriva barbariilor lui Putin”, subliniază Răzvan Nicolescu.

Temperatura medie din dormitoarele românilor a fost de 22,2 grade, potrivit unui calcul făcut în ianuarie de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, citat de StirileProTV.ro.

În Cehia, Suedia și Italia, temperatura din case este de 19 grade, iar în Germania și Marea Britanie, temperatura medie iarna este de 18 grade.

Semaforizare inteligentă

Alte economii se pot face în domeniul transporturilor, în special prin semaforizare inteligentă în marile orașe, mai spune Nicolescu.

„În marile orașe, traficul nu este direcționat electronic. Apoi e problema când ieși din oraș și mergi pe drumuri proaste. Apoi, am distrus calea ferată și am trecut traficul pe drumuri”, mai punctează fostul ministru.

Statul să facă mai repede lucrările de infrastructură

Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice, a scris la rândul său pe Facebook că terminarea rapidă a lucrărilor de infrastructură ar scădea timpul petrecut în trafic și ar aduce economii financiare.

„O soluție la îndemâna autorităților publice centrale și locale să reducă presiunea prețului la carburant este să reducă la jumătate sau chiar la o treime durata de realizare a proiectelor de infrastructură, fie că vorbim de reparații (poduri, pasaje, străpungeri etc.), fie că vorbim de construcții noi”, a scris Păun.

„Consumul de carburant ar fi redus enorm prin grăbirea lucrărilor. Așa, vom sta mult și bine în trafic, ca fraierii”, a mai punctat profesorul de economie.

Sfaturile lui Titi Aur

Fostul campion de raliuri Titi Aur a arătat zilele trecute, pentru Libertatea, cum pot fi făcute economii la condus:

 • Nu conduceți cu viteză, stilul agresiv de condus crește consumul
 • Mașina trebuie întreținută bine
 • Portbagajele de pe autoturisme trebuie date jos
 • Anvelopele trebuie umflate la presiunea corectă, prevăzută în cartea mașinii.

Companiile franceze îndeamnă la economisire

Grupurile franceze EDF, ENGIE și Total au transmis zilele trecute o scrisoare deschisă semnată de șefii acestora în care cer consumatorilor și firmelor să își reducă consumul de energie, relatează Reuters.

„Luarea de măsuri imediat în această vară ne va permite să fim mai bine pregătiți pentru startul iernii viitoare, în mod notabil pentru păstrarea rezervelor noastre de gaze”, au scris liderii Catherine MacGregor (Engie), Jean-Bernard Levy (EDF) și Patrick Pouyanne (TotalEnergies). 

Aceștia spun că eforturile de limitare a consumului trebuie să fie „imediate, colective și masive”.

Urmărește-ne pe Google News
Divorțează după 20 de ani de relație. Anunț uluitor făcut de soția lui. „Era inevitabil”
GSP.RO
Divorțează după 20 de ani de relație. Anunț uluitor făcut de soția lui. „Era inevitabil”
BOMBA zilei despre Monica Gabor! Ce VÂRSTĂ avea, de fapt, când l-a întâlnit pe Irinel. Se ştia greşit de 17 ani...
Playtech.ro
BOMBA zilei despre Monica Gabor! Ce VÂRSTĂ avea, de fapt, când l-a întâlnit pe Irinel. Se ştia greşit de 17 ani...
Un şofer de BMW de 23 de ani a provocat un accident mortal în Maramureş, după ce s-a urcat băut la volan. Petru a murit nevinovat la doar 30 de ani
Observatornews.ro
Un şofer de BMW de 23 de ani a provocat un accident mortal în Maramureş, după ce s-a urcat băut la volan. Petru a murit nevinovat la doar 30 de ani
Horoscop 14 august 2022. Balanțele au parte de o zi senină care ar putea să le rămână în memorie o vreme
HOROSCOP
Horoscop 14 august 2022. Balanțele au parte de o zi senină care ar putea să le rămână în memorie o vreme
Cel mai mare lac din Italia a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Turist: „Apa nu mai era acolo”
Știrileprotv.ro
Cel mai mare lac din Italia a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Turist: „Apa nu mai era acolo”
"Soldaţii ruşi se comportă ciudat". Un ucrainean a făcut descoprirea stranie în locuinţa proprie imediat cum a intrat pe uşă
Orangesport.ro
"Soldaţii ruşi se comportă ciudat". Un ucrainean a făcut descoprirea stranie în locuinţa proprie imediat cum a intrat pe uşă
Gina Pistol a dezvăluit câte kg are. Ar vrea să mai dea jos 4, deși e deja ușurică ușurică
PUBLICITATE
Gina Pistol a dezvăluit câte kg are. Ar vrea să mai dea jos 4, deși e deja ușurică ușurică
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
PUBLICITATE
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.