Poliția Metropolitană a precizat că nu au existat arestări preventive sau interogatorii în acest caz, până acum.
Iar fundaţia prinţului Charles s-a limitat să transmită că ar fi „nepotrivit să comenteze o anchetă în desfășurare” și că se subînțelege faptul că va coopera pe deplin cu autoritățile.
Ofițerii de presă ai Casei Regale, de la Clarence House, reședința oficială a lui Charles, insistă că acesta „nu a avut cunoştinţă de presupusa ofertă de onoruri sau de cetăţenie britanică pe baza donaţiei către organizaţia sa de caritate”. Prinţul Charles este preşedintele fundaţiei, dar nu este implicat în administrarea acesteia, a declarat Clarence House, precizând că activitățile zilnice ale organizației caritabile sunt supravegheate de administratorii acesteia.
Decizia Poliției Metropolitane de a deschide această anchetă vine ca urmare a evaluării unei scrisori care ar fi fost scrisă de Michael Fawcett, fostul valet al prinţului Charles, și care a apărut în presă anul trecut, în luna septembrie. Scrisoarea „făcea referire la aşa-numitele oferte de ajutor acordate pentru a asigura onoruri şi cetăţenie unui cetăţean de origine saudită”, potrivit unei declaraţii oficiale a Poliţiei Metropolitane.
„Ofiţerii au colaborat cu fundaţia prinţului cu privire la constatările unei anchete independente referitoare la practicile de strângere de fonduri. Fundația a furnizat o serie de documente relevante. Aceste documente au fost revizuite împreună cu informațiile existente, iar evaluarea a stabilit că este nevoie de o anchetă”, a precizat Poliția Metropolitană.
La scurt timp, Fawcett s-a retras temporar – și ulterior a demisionat – din funcţia de director executiv al Fundaţiei Prinţului Charles, iar organizația de caritate a anunţat că va deschide la rândul ei o anchetă cu privire la acuzaţiile făcute.
Denunțarea prințului Charles și a lui Michael Fawcett a fost realizată de grupul de presiune antimonarhie Republic.
Omul de afaceri Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz este cel care ar fi donat bani pentru mai multe proiecte de restaurare de care era interesat prințul Charles. Mahfouz nu a fost pus sub acuzare și neagă că ar fi comis vreo ilegalitate.
Anunțul Poliției Metropolitane vine într-un moment cum nu se poate mai nepotrivit pentru familia regală britanică. Și prințul Andrew este implicat într-un scandal, după ce a fost dat în judecată de Virginia Giuffre, care l-a acuzat că ar fi abuzat-o sexual pe vremea când avea 17 ani și ar fi fost traficată de magnatul Jeffrey Epstein.
Marți, prințul Andrew a încheiat o înțelegere amiabilă cu Giuffre pentru a renunța la procesul intentat în SUA, fiind de acord să-i plătească o sumă de bani prin intermediul acestui acord. Presa britanică a dezvăluit ulterior că regina Elisabeta a II-a ar urma să plătească între 10 și 12 milioane de lire sterline, adică aproximativ 14 milioane de euro, pentru a „parafa” această înțelegere.