“Doamne, ce nebun! Ăsta cred că era psihopat!” – așa a gândit orice om de bună credință după aflarea veștii că Stephen Paddock, un american de 64 de ani care deținea nu mai puțin de 47 de arme semi-automate, muniție și explozibili, a deschis focul în plin, dintr-o cameră de hotel, asupra unei mulțimi de oameni care asista la un concert în Las Vegas. Bilanțul a fost tragic: 59 de morți și peste 500 de răniți. Printre răniți a fost și un român, Luca Andrei Iclodean, de 23 de ani.
Acesta a fost cel mai grav atac armat din istoria țării. A fost o tragedie provocată de un om la vârsta la care alții își plimbă nepoții prin parc. Mai intrigant este că Stephen Paddock nu avusese niciodată probleme cu legea, nu avea cazier, nici măcar o amenda de depășire a vitezei nu luase! Vecinii îl considerau un om respectuos și serios, deși cam retras. Avea o iubită originară din Filipine, pe nume Marylou Danely, care a fost interogată deja de FBI.
Fratele atacatorului, Eric Paddock, a declarat că nu își poate explica gestul lui Stephen și că așteaptă autopsia acestuia pentru a afla dacă a avut vreo malformație la creier.
Stephen Paddock avea o situație socială foarte bună. Locuia la 130 de kilometri de Las Vegas și deținea trei case în Statele Unite ale Americii. Avea două mari pasiuni despre care familia nu știa: armele de foc și jocurile de noroc. O singură armă din arsenalul său costa aproximativ 2.000 de dolari americani! Avea permis de vânătoare în Alaska. Armele au fost transportate în camera de la etajul 32 a hotelului-casino Mandalay Bay, se pare, într-o geantă de golf. De la fereasta acestei camere a deschis focul către 22.000 de oameni care asistau la un festival de muzică country.
Care sunt caracteristicile unui PSIHOPAT și ale unui SOCIOPAT
Cuvântul “psihopat” s-a creat prin alăturarea a două cuvinte: psihic și patologie. Pe scurt, înseamnă “boală a minții”. Profilerii americani fac însă o distincție între psihopați și sociopați. Psihopații devin sociopați atunci când boala lor presupune punctual sentimente de ură față de societate în ansamblul ei. Sociopații învinuiesc uneori societatea de insuccesele vieții lor. De aici și tendința de răzbunare indiscriminatorie față de lumea pe care o blamezi de ratarea ta în viață.
Din statisticile psihiatrice americane, reiese că un procent mic, sub 5%, din cei cu tendințe psihopatoide sau sociopatoide chiar ajung să comită crime. Ceilalți sunt într-o stare latentă și, cu toate că au un mod de gândire și un comportament antisociale, nu ucid.
Stephen Paddock se încadrează la profilul unui sociopat, ancheta FBI urmând să investigheze motivele pentru care el blama întreaga societate. De cele mai multe ori, motivațiile care stau la baza acțiunilor sociopaților sunt absolut uimitoare, de neînțeles, ilogice.
Sociopatul criminal este calculat și cameleonic
Sociopatul criminal este, din punct de vedere psihologic, un om fără o busolă morală și fără empatie. Are abilități cameleonice de excepție – de aceea, nici măcar familia uneori nu știe ce se află în mintea sa. Așa se explică de ce vecinii și familia lui Paddock îl percepeau pe acesta ca pe un om banal, nicidecum ca pe un criminal feroce. Jocurile de noroc au ajutat, în cazul său particular, la șlefuirea disimulării comportamentale.
Profilul psihologic al criminalului din Las Vegas: premeditarea și organizarea atacului au fost gândite în detaliu
Sociopații sunt, de cele mai multe ori, oameni ai detaliilor fine. Gestul criminal al lui Paddock nu a fost unul supus impulsului, ci unul gândit cu mult timp înainte. Energia investită în montarea camerelor de filmat în hotel (pentru a vedea când sosește poliția, ca să se poată sinucide înainte de a fi capturat!) și în strecurarea armelor fără să fie observat a fost una provenită din sentimente negative mai vechi față de societate.
După cum vedeți, anii bătrâneții nu sunt un garant al înțelepciunii sau al calității umane. Este terifiant să te afli în postura unui bătrân care simte că și-a ratat viața. Nimic nu este mai periculos decât omul care nu mai are nimic de pierdut. Toate indiciile de până acum duc cu gândul, în mod rezonabil, la ideea că Stephen Paddock nu era un fanatic religios, iar motivele gestului său nu au avut de-a face cu radicalizarea islamică, ci doar cu propriile dezechilibre emoționale și cu sentimentele de ratare personală. Cu alte cuvinte, când sociopatul simte că nu mai are motive să trăiască, ar vrea să moară și lumea odată cu el.
Sunt creierele psihopaților și sociopaților diferite structural de cele ale unei persoane normale?
Un studiu efectuat la Universitatea Wisconsin a concluzionat timid anumite repere de tip “pattern” (tipar) în creierele a 40 de condamnați la închisoare cu tendințe psihopatoide. Pe scurt, s-a constatat o mai slabă dezvoltare structural-neuronală a zonelor responsabile cu empatia, cum ar fi scoarța cerebrală prefrontală. Cercetătorii au conchis și că există o slabă comunicare a scoarței prefrontale cu nucleul amigdalian, acea structură a creierului responsabilă cu instinctul primar. Cu alte cuvinte, în lipsa empatiei, nu-și pot ține în frâu pornirile animalice.
Oamenii de știință nu au descoperit însă si factorul declanșator care îi determină pe unii sociopați să ucidă, iar pe alții, doar să se gândească la asta făra a trece la treabă.
Psihologia preventivă folosită și de profilerii americani mai are nevoie de timp pentru a putea spune cu certitudine maximă ante-factum dacă un sociopat va ucide sau nu.
Conform unor statistici psihiatrice, psihopații și sociopații reprezintă 1% din populația lumii.
Citește și: EXCLUSIV | Gestul făcut de ”Don” Cocoș, cu câteva ore înainte de eliberarea din pușcărie