Potrivit calculelor realizate de Profit.ro, în cazul României, împrumuturile externe se situează la 10,7 miliarde de dolari, un record pentru împrumuturile luate de guvern într-un singur an.
Dintre acești bani, 3 miliarde de dolari au fost împrumutați în ianuarie, 3,3 miliarde de dolari în mai și 3,3 miliarde de dolari în iulie.
În iulie, ministrul de finanțe, Florin Cîțu, a justificat aceste împrumuturi făcute prin nevoia de a acoperi “dezastrul” lăsat de precedenta guvernare.
“România se împrumută astăzi pentru a acoperi deficitul bugetar și să plătească împrumuturile luate în trecut de socialiști. În primele 6 luni am împrumutat 38 miliarde de lei pentru a plăti împrumuturi și dobânzi care vin din trecut”, a notat în iulie Florin Cîțu pe Facebook.
“Ca să înțelegeți această cifră, deficitul bugetar de finanțat pentru 5 luni (fără dobânzile aferente împrumuturilor luate în trecut) a fost mai mic, 31 miliarde de lei. Pe scurt, ne împrumutăm să acoperim dezastrul făcut de socialiști în ultimii 8 ani de guvernare”, a adăugat ministrul de finanțe.
Emisiunile pe piaţa internaţională ale ţărilor cu economii emergente au ajuns, la 9 luni, la 488 miliarde de dolari şi pentru tot anul ar putea depăşi totalul de 590 de miliarde de dolari de anul trecut.
FOTO: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro