Mergi direct la conținut »
Proiectul imobiliar care prevede construirea unui bloc cu cinci etaje pe Calea Victoriei, lângă Casa cu cariatide, aprobat de CGMB
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Proiectul imobiliar care prevede construirea unui bloc cu cinci etaje pe Calea Victoriei, lângă Casa cu cariatide, aprobat de CGMB

Proiectul imobiliar care prevede construirea unui bloc cu cinci etaje pe Calea Victoriei, lângă Casa cu cariatide, aprobat de CGMB

Pe Calea Victoriei nr. 200, alipit celebrei Case cu cariatide - monument istoric - și peste drum de Palatul Cantacuzino va fi construit un bloc înalt de cinci etaje mixt, cu birouri și locuințe.

De Cristina Radu, Vlad Chirea (foto),

Proiectul imobiliar a trecut miercuri de votul consilierilor generali, după ce anul trecut a fost în dezbatere publică.

Construcția nouă și modernă va fi integrată între mai multe monumente istorice. Vizavi se află Castelul Cantacuzino, iar în imediata apropiere sunt casa Vernescu și Casa Manu. Tot pe Calea Victoriei se află o altă clădire de patrimoniu, biserica Sfântului Vasile cel Mare.

Așa va arăta clădirea de birouri și locuințe de lângă Casa cu cariatide. Foto: PUZ Primăria Capitalei

USR: „Asistăm la distrugerea patrimoniului istoric”

Consilierii USR au votat împotriva proiectului și au acuzat municipalitatea că distruge patrimoniul istoric, în condițiile în care Calea Victoriei este zonă protejată.

„E o casa monument istoric care va fi distrusă. Am văzut tehnica asta folosită și în alte locuri din București, ca pe Maria Rosetti, unde la o clădire a rămas o fațadă din ipsos care imită fațada veche. Este zona istorică și se distruge. Asistăm în fiecare ședință la distrugerea patrimoniului istoric”, a spus, în ședință, consilierul USR Bogdan Stroe.

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019
Recomandări

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019

 

De aceeași părere este și fostul lider USR București, Roxana Wring, care spune că imobilul de pe Calea Victoriei nr. 200 va fi „schilodit și sufocat”.

„Asta nu este protejare a patrimoniului, ci distrugere cu premeditare. Pentru că nu poți pretinde că protejezi ceva atâta vreme cât păstrezi doar carcasa, schimbând cu totul volumetria, încadrarea în parcelă și anulând identitatea și personalitatea vechii clădiri”, a scris Roxana Wring pe Facebook.

Cinci etaje de birouri și locuințe

Clădirea de birouri va fi construită de grupul italian World Building Real Estate, iar proiectantul este Vego Concept Engineering. Pe terenul de aproape 1.400 de metri pătrați se află patru corpuri.

Unul dintre ele, o fosta casă boierească de peste o sută de ani vechime construită chiar la șosea, va fi modernizat, consolidat și extins, conform proiectului urbanistic zonal (PUZ). Celelalte trei corpuri din spate vor fi demolate pentru că „nu reprezintă niciun interes arhitectural”.

O tânără operată de alt chirurg decât i se promisese s-a ales cu o complicație pe viață: «Am fost un experiment»
Recomandări

O tânără operată de alt chirurg decât i se promisese s-a ales cu o complicație pe viață: «Am fost un experiment»

 

Calea Victoriei este zonă protejată, astfel că fațadele clădirilor de aici nu pot fi modificate, iar înălțimea maximă este de 16 metri.

Conform planului, construcţia din faţă va avea două etaje, cea din spatele acesteia trei etaje, iar în spatele lor va fi realizat imobilul cu cinci etaje, fără a depăși cu mai mult de trei metri înălțimea celorlalte clădiri din jur.

La subsolul noii construcții vor fi două niveluri de parcare, după cum reiese din documentația tehnică.

Close
Închide
  Close