UPDATE 23 ianuarie, 09.20: Protestele din România au ajuns în atenţia presei internaţionale, care notează că mii de români au ieşit în stradă pentru a-i cere Guvernului să renunţe la planurile de a elibera circa 3.000 de deţinuţi.

Zeci de mii de români au ieşit în stradă în capitala României, Bucureşti, şi în alte oraşe, scrie BBC News, notând că unii manifestanţi au trecut de liniile poliţiei şi s-au îndreptat spre Guvern.

Agenţia BLOOMBERG notează că oficiali din sistemul de justiţie din ţară “au avertizat că (proiectele – n.r.) ar putea submina statul de drept şi perturba eforturile de luptă împotriva mitei”. Agenţia notează că preşedintele Klaus Iohannis, care a luat parte la protest, a cerut vineri cabinetului premierului Sorin Grindeanu să retragă propunerile şi că partidele de opoziţie USR şi PNL iau în considerare posibilitatea de a iniţia o moţiune împotriva Guvernului, deşi nu au majoritate parlamentară.

Agenţia de presă REUTERS a scris că mii de români “s-au strâns în ger în Piaţa Universităţii, locul tuturor protestelor majore după ce România a răsturnat comunismul, în 1989”.

UPDATE ora 23.30: Serviciul Român de Informații precizează, într-un comunicat de presă, că afirmațiile privind implicarea SRI în organizarea protestului de duminică sunt „denigratoare și menite să afecteze instituții fundamentale ale regimului democratic”.

Potrivit sursei citate, precizările vin „în urma acuzațiilor grave aduse în spațiul public privind implicarea SRI în organizarea protestului de duminică, 22 ianuarie”.

UPDATE ora 22:37 Fostul premier, Dacian Cioloș, a comentat și el evenimentele de dumincă seară. ”Oamenii care au ieșit în stradă în această seară nu au fost aduși cu autocarele, nu au fost cumpărați cu promisiuni și iluzii. Există mijloace de transport mult mai încăpătoare și resorturi mult mai puternice: Se numesc idealuri. Sunt individuale, dar se trezesc colectiv”, a scris Dacian Cioloș, pe o rețea de socializare, după încheierea protestului.

UPDATE ora 22:29 Agenția de știri Reurters a scris un reportaj despre protestele din România. ”Mii de oameni se alătură protestelor antiguvernamentale din România împotriva unor proiecte de reforme legislative”, agenția Reuters transmite duminică un reportaj.

”Mii de români au manifestat în București și în întreaga țară duminică, pentru a protesta împotriva intențiilor guvernului de a decriminaliza anumite infracțiuni și de a grația anumiți condamnați prin decrete de urgență despre care criticii spun că amenință să submineze combaterea corupției la nivel înalt.

(…) Duminică, peste 15.000 de persoane din București s-au adunat pe o vreme geroasă în Piața Universității, locul tuturor protestelor importante din România după răsturnarea comunismului în 1989.

(…) Mii de oameni au manifestat și în orașele Cluj, Timișoara, Iași, Sibiu și alte câteva orașe din toată țara. Grupuri mai mici s-au adunat și în fața ambasadelor din Londra, Paris și Copenhaga, potrivit fotografiilor postate pe Facebook de români care trăiesc în străinătate.

Deși România a aderat la Uniunea Europeană în 2007, sistemul său judiciar continuă să fie monitorizat de Comisia Europeană, care a lăudat eforturile magistraților de a lupta cu corupția larg răspândită, dar a remarcat că politicenii români au un istoric de încercări de a adopta legi care pot slăbi puterile anchetatorilor”, scrie Reuters.

UPDATE ora 22:05 Liviu Dragnea a reacționat la manifestațiile care au loc duminică seară în Capitală și în mai multe orașe din țară și l-a atacat în mod direct pe președintele Klaus Iohannis, care s-a aflat în mijlocul mulțimii.

”M-am întors de la instalarea președintelui Americii și l-am găsit pe președintele României în fruntea unei noi mineriade, o manifestație neautorizată, împotriva guvernului României, împotriva ordinii constituționale și împotriva votului popular din 11 decembrie, sabotând legalitatea care stă la baza statului de drept.

Președintele țării s-a situat azi în afara legii, vizând avantaje politice personale și cerând aberații constituționale: retragerea unor ordonanțe, mai ales a unora care nu au fost date.

E un început de lovitură de stat. De fapt, președintele Iohannis vrea, așa cum a vrut și fostul președinte Băsescu, să pună în cătușe puterea legitimată prin votul democratic. Vrea ca în continuare România să fie condusă de instituții fără legitimitate democratică, prin teroare, iar românii să rămână prizonierii unor puteri nealese.

Am spus în campanie că vreau ca românii să trăiască liberi în țara lor, fără teama că sunt ascultați, urmăriți, hăituiți, șantajați și nedreptățiți. Nu-mi iau cuvintele înapoi. Susțin acțiunile împotriva corupției, dar împotriva adevăratei corupții.

Astă seară am solicitat Ministrului de Interne să retragă jandarmii din fața sediului PSD, fiindcă eu consider că PSD n-are motive să fie apărat. PSD e apărat de ideile lui politice, de programul de guvernare și de suportul popular.

Îi asigur pe români că nu-i voi mai permite președintelui Iohannis să răstoarne ordinea constituțională, să uzurpe calități oficiale intrând abuziv în ședințele de guvern sau să incite la dezordine socială și violență.

Vreau ca programul de guvernare să fie pus în practică în totalitate. Dincolo de jocul politic egoist al președintelui Iohannis, viața românilor are nevoie de bunăstare și siguranță”, a scris Dragnea pe pagina lui de Facebook.

klaus iohannis protest (1)Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

UPDATE ora 21:17 Câteva sute de oameni se îndreaptă către sediul ALDE, partenenerii de guvernare ai celor de la PSD. Zeci de jandarmi s-au postat în fața intrării în sediul PSD.

UPDATE ora 20. 40 Protestatarii au ajuns în fața sediului PSD și au blocat Bulevardul Kiseleff.

UPDATE ora 20.30 Când au ajuns în dreptul Ambasadei Rusiei, manifestanţii au strigat „Rusia, Moldova nu-i a ta”

UPDATE ora 20.20 Numărul manifestanților a ajuns la aproximativ 28.000. Mulțimea părăsește încet-încet Piața Victoriei și sediul Guvernului, îndreptându-se către sediul PSD din Kiseleff.

UPDATE 20:05 Manifestanții din Piața Victoriei cântă: ”Doi elefanți, se legănau pe o pânză de păianjen”. Mesajul face referire la o declarație făcută recent de președintele Klaus Iohannis. ”Cunoașteți povestea că este un elefant în încăpere dar nu se vede. Sunt doi elefanți, ordonanța de grațiere și ordonanța de modificare a codurilor penale. Evident că și despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineață. Domnia sa mi-a spus că discuția avusese loc cu anumiți colegi din Guvern și că nu vor a fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste două chestiuni grațierea și modificarea codurilor penale”, a declarat Klaus Iohannis, recent într-o ședință de Guvern la care a participat.

20170122_194510UPDATE 19:52 După ce a mers în mijlocul protestatarilor în centurul Capitalei, președintele Klaus Iohannis a publicat pe o rețea de socializare, dar și pe siteul Administrației Prezidențiale, presidency.ro, următorul mesaj:

”Am fost în Piaţa Universităţii, alături de miile de români, ca să-mi arăt indignarea. O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept. Or, aşa ceva nu se poate admite! Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci, sute de politicieni certaţi cu legea să se găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii, pe bună dreptate, sunt indignaţi”.

UPDATE 19:35. Potrivit digi24.ro, 20.000 de oameni participă la protestul din centrul Capitalei. Mulțimea a ajuns în fața Guvernului.

UPDATE 19:08 Numărul protestatarilor din Capitală a ajuns, la această oră, la 15.000.

Proteste de amploare în țară și diaspora față de proiectele de ordonanțe privind grațierea și Codul Penal | FOTO & VIDEO

Proteste în Piața Universității

Proteste în Piața Universității 3Fotografii: Dan Mihai Bălănescu

UPDATE 18.55: Manifestanţii, al căror număr a ajuns la 10.000, se îndreaptă spre Guvern, blocând bulevardul Magheru pe sensul spre Piaţa Romană.

UPDATE 18.50: Preşedintele Klaus Iohannis a plecat, la ora transmiterii acestei ştiri, de la protestul din centrul Capitalei, la care participă zece mii de oameni. Preşedintele a stat aproximativ un sfert de oră în mijlocul manifestanţilor şi a spus că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenţionează şi că oamenii au de ce să fie indignaţi.

UPDATE 18.45:  ”Am venit ca și miile de români, e inadmisibil ca o gașcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislația din România, să schimbe statul de drept. Este inadmisibil să se schimbe legislația și zeci de politicieni certați cu legea să se găsească cu dosarele curate. Românii, pe bună dreptate, au de ce să fie indignați”, a declarat Klaus Iohannis.

klaus iohannis protest (1)Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Fotografii: VLAD CHIREA

UPDATE 18.28: Președintele a fost întâmpinat cu aplauze. Șeful statului este înconjurat de SPP-iști, el le face cu mâna oamenilor și vorbește cu ei. ”Românii au de ce să fie indignați”, spune șeful statului.

protest univessitate 3

UPDATE 18.28: Potrivit unor noi estimări, 5.000 de oameni ar fi ajuns la protest, în centrul Capitalei. Traficul a fost blocat.

UPDATE 18.20: Președintele Klaus Iohannis a ajuns la protest. Șeful statului se află în mijlocul manifestanților din piață, îmbrăcat într-o geacă roșie.

klaus

UPDATE 18.10: La Arad sunt aproximativ 200 de persoane, iar câteva sute s-au adunat la Baia Mare. În Piața Unirii din Iași protestează circa 400 de persoane.

UPDATE 18.10: Printre cei 2.000 de oameni adunați la Universitate se numără și deputatul PMP Robert Turcescu și liderul PNL, Raluca Turcan.

UPDATE 18.05: Numărul protestatarilor este în creştere la București, iar potrivit unor surse depășește 1.000, aceştia urmând să se îndrepte către Palatul Victoria începând cu ora 18.00.

UPDATE 17.55: Aproape două mii de persoane s-au adunat, duminică seară, în Piaţa Unirii, din Cluj-Napoca, la mitingul de protest faţă de proiectele de ordonanţe de urgenţă ale Guvernului care vizează graţierea şi Codul Penal. Manifestanţii, în marea lor majoritate tineri, au pancarte şi scandează lozinci împotriva Guvernului, cerând, totodată, „un CNA funcţional”.

UPDATE 17.48: Protestatarii au steaguri şi pancarte cu mesaje precum „Ministru’ cu plagiat trebuie remaniat”, „Referendum pentru toţi, să ştim dacă suntem hoţi”. Oamenii scandează „DNA, nu uita, noi suntem de partea ta”, „Jos Guvernul”, „PSD, ciuma roşie”, „Vrem o Românie fără hoţie”, „DNA să vină să vă ia” şi „În democraţie, hoţii stau la puşcărie”.

protest universitate

UPDATE 17.30: Un nou protest faţă de proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi Codul penal promovate de Ministerul Justiţiei a început în Piaţa Universităţii, unde s-au adunat aproximativ 500 de persoane.

UPDATE ora 14.00 Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan a anunțat, duminică, că va participa, alături de familia sa, la protestul anunțat la Piața Universității, de la ora 17.00. „Eu intenţionez să merg. Sunt cetăţean al acestei ţări. Am primit nişte semnale încurajatoare de la colegii mei din Sibiu, care, din proprie iniţiativă, au fost la toate manifestările de stradă din momentul în care a început asaltul împotriva statului de drept. Aşadar, cu echipa pe care am format-o la Sibiu, cu echipa de oameni de bună-credinţă pe care o am în jurul meu, politicieni sau nepoliticieni, familia mea, voi merge în stradă şi vom susţine ca România să rămână o ţară democratică”, a arătat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.

Și liderul Uniuni Salvați România (USR), Nicușor Dan a anunțat, într-o postare pe Facebook, că va veni la mitingul anunțat duminică. ”Vom semna moțiunea de cenzură a PNL, dacă va fi inițiată, și vom lupta pentru ca moțiunea simplă a USR, împotriva ministrului Florin Iordache, să fie adoptată de Parlament. Este nevoie de toate forțele opoziției și ale societății pentru a opri planul PSD. Ne vedem astăzi în Piața Universității”, a scris Nicușor Dan.

Filosoful Mihai Șora, în vârstă de 100 de ani, a anunțat că va participă la protest:

Să revenim la elefanții noștri. În clipa de față, nimic nu mi se pare mai periculos pentru biata democrație românească decât asaltul asupra Justiției, prin ordonanțe de urgență „cu dedicație” pentru oligarhi. Ei pot strecura un elefant sub preș ori după ușă, în pivniță sau în pod, întotdeauna va rămâne ceva pe dinafară: trompă. Și-câtă vreme există oameni care văd trompa elefantului, oameni cărora le păsa de țara lor, de viitorul copiilor lor – nu este totul pierdut. Mâine după-amiază voi fi în Piața Universității„, a scris pe Facebook Mihai Soră.

Printre cei peste 8.000 de români care au anunțat că participă la protest de numătă și supraviețuitori ai incendiului din clubul Colectiv.

„Am ieșit în stradă pentru că ne-am săturat de hoție și corupție. Mai grav este când acești corupți sunt la putere și ne conduc. Toți nelegiuiții vor fi scăpați prin aceste legi, inclusiv cei vinovați de tragedia Colectiv. Se va ieși și duminică în stradă, vom fi acolo, plătind încă o data prețul că trăim în România, cerând din nou că cei vinovați să plătească. Iertarea vine de la Dumnezeu, legea trebuie să-și facă treabă”, a spus pe Facebook Cătălin Scânteie, unul dintre supraviețuitorii din Colectiv.

Protestele sunt programate să înceapă la ora 17.00 în București, Pitești, Piatra Neamț, Baia Mare, Suceava, Satu Mare, Brașov, Iași, dar și în Copenhaga, Paris, Londra, Haugesund (Norvegia).

Reguli de manifestare la protest: Nu afişăm un comportament agresiv față de jandarmi, filmăm cu telefonul orice violență!

Organizatorii protestului din Piața Universității au postat pe Facebook câteva reguli de comportament, la mitingul de duminică seara, pentru a se evita incidentele.

Să ieșim astăzi la un protest hotărât și să urmăm câteva reguli simple pentru a avea impactul pe care ni-l dorim cu toții. Este posibil câteodată să existe persoane recalcitrante şi agenţi provocatori, care vor încerca să creeze tensiuni şi să provoace reacţia forţelor de ordine. Cum ne protejăm și cum facem să avem parte de un protest civilizat:
1. Nu afişăm un comportament agresiv faţa de jandarmi sau faţă de alţi demonstranţi.
2. Nu încurajam comportamentul violent al celorlalţi demonstranţi.
3. Dacă observăm un comportament abuziv sau violent al unor demonstranți sau al forţelor de ordine, îl înregistrăm cu ajutorul telefonului.
4. Nu strigăm sloganuri obscene.
5. Părăsim temporar demonstraţia, pentru a ne hidrata, încălzi sau odihni. Revenim cu grijă la demonstraţie.
6. Suntem calmi şi solidari. Aducem la protest colegi, prieteni şi membri ai familiei.
7. Vorbim cu oamenii necunoscuți din jurul nostru. Un protest este o modalitate bună de a socializa și a face schimb de idei.
8. Dacă un idiot/grup de idioți încep să arunce cu obiecte spre clădiri/forțele de ordine ca să facă scandal, toată lumea se lasă în jos, astfel încât acei idiotți care vor să cauzeze scandal, să fie super vizibili. Când toată lumea stă jos ghemuită, orice idiot care aruncă cu o sticlă o să fie la fel de vizibil ca și Mona Lisa. Deci strategia lui de a face scandal o sa eșueze”. 

       
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
PARTENERI - GSP.RO
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
BOMBĂ! Informații ȘOC cu tulpina Omicron. Ce impact are asupra persoanelor vaccinate, de fapt
Playtech.ro
BOMBĂ! Informații ȘOC cu tulpina Omicron. Ce impact are asupra persoanelor vaccinate, de fapt
"Șase, șase e poliția! Iară' bate-n ușă să mă ia". Manele, dans și chiuituri pe mașina de poliție, în Vrancea
Observatornews.ro
"Șase, șase e poliția! Iară' bate-n ușă să mă ia". Manele, dans și chiuituri pe mașina de poliție, în Vrancea
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
HOROSCOP
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Știrileprotv.ro
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!
PUBLICITATE
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!