Protestul a fost organizat de comunitatea „Declic” și s-a numit „Neam ucis de nosocomiale”. Oamenii s-au adunat în centrul orașului în jurul orei 18.00, au aprins lumânări în memoria copiilor și au afișat un banner cu mesajul „Murim cu zile de la infecțiile intraspitalicești. Nu le mai ascundeți”.
„Cerem Ministerului Sănătății să demareze urgent o anchetă la maternitatea din Cluj-Napoca, unde 8 bebeluși au murit în ultimul an din cauza infecțiilor nosocomiale. Este nevoie de recoltare de probe (studiu de prevalență de moment), pentru a determina exact situația infectărilor cu bacterii ucigașe în spitale”, au precizat reprezentanții Declic.
De asemenea, ei au inițiat o petiție prin care cer „implementarea unui mecanism digital de raportare zilnică a infecțiilor nosocomiale”.
La protest au fost prezenți și părinți ai unora dintre copii care au murit în spital.
„Vreau să știe clujenii, să știe toate mămicile, toate femeile care, poate, acum au în burtică un copilaș, că există riscuri foarte mari să se infecteze în spital. Cine a trecut, ca mine, prin tragedia asta, știe despre ce vorbesc. Nu mint. Știu că sunt foarte mulți oameni care suferă din cauza asta. Aș vrea să se schimbe ceva în mentalitatea oamenilor, aș vrea să se schimbe ceva în bine. Aș vrea să moară cât mai puțini copii acolo, ăsta e scopul principal. Se pot face foarte multe lucruri. De ce să tot ascundem că avem o problemă?”, a declarat pentru publicația locală o femeie care și-a pierdut copilul.
Părinţi ai căror bebeluşi au murit la Clinica de Ginecologie din Cluj-Napoca acuză că nou-născuții s-au infectat în spital.
Doi bebeluși au murit acum cinci ani la Iași din cauza nosocomialelor. Ancheta încă nu s-a încheiat
În acest context, Libertatea a relatat vineri, 21 octombrie, că la cinci ani de la moartea a doi nou-născuți, infectați cu Klebsiella pneumoniae la Spitalul de Obstetrică Ginecologie Cuza Vodă Iași, procurorii nu au trimis încă pe nimeni în judecată. Cei doi bebeluși au murit noiembrie 2017, iar ancheta nu a fost finalizată nici acum, deși o instanță le-a dat termen-limită procurorilor să rezolve cauza până la 1 decembrie 2021.
Procurorii au deschis dosar penal după ce părinții unuia dintre copiii decedați au depus plângere pentru ucidere din culpă și neglijență în serviciu. Familia Acasandrei, care și-a pierdut fetița la 18 zile de la naștere, a aflat ulterior că aceasta a fost repartizată într-un salon alături de un nou-născut a cărui mamă fusese depistată cu Klebsiella pneumoniae, lucru ascuns de medici.
„Ne tot întrebăm noi, românii, de ce e importantă justiția. Uitați de ce! Dacă se făcea dreptate copiilor noștri, poate că alți copii nu mai mureau la Cluj, tot din cauza infecțiilor. Poate că o să reușim să schimbăm ceva, să nu i se mai întâmple niciunui părinte ce am pățit noi”, a declarat pentru Libertatea Cătălin Acasandrei, tatăl Elizei.
Precizările Ministerului Sănătății
Ministerul Sănătăţii a transmis miercuri, 19 octombrie, că la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a fost înregistrat un deces la un copil prematur cu multiple probleme medicale și care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns.
„Din ancheta epidemiologică efectuată, reiese că nu au fost înregistrate alte infecţii asociate asistenţei medicale (IAAM) în secția de neonatologie în aceeași lună (septembrie 2022), precum nici alte decese care să fi fost cauzate de IAAM. Nu există niciun fel de informații referitoare la patru decese, așa cum în mod eronat s-a vehiculat în spațiul public”, a precizat Ministerul Sănătăţii.
Foto: captură Declic
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro