Mergi direct la conținut »
Magistraţii din Bucureşti au protestat faţă de OUG 7. Judecătorii din CSM amână o decizie după scrisorile preşedinţilor de tribunal şi de curţi de apel
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Magistraţii din Bucureşti au protestat faţă de OUG 7. Judecătorii din CSM amână o decizie după scrisorile preşedinţilor de tribunal şi de curţi de apel

Magistraţii din Bucureşti au protestat faţă de OUG 7. Judecătorii din CSM amână o decizie după scrisorile preşedinţilor de tribunal şi de curţi de apel

Protestele magistraților față de modificările legilor Justiției prin OUG 7/2019 continuă și luni în toată țara. În jur de 100 de judecători și procurori protestează treptele Palatului de Justiţie din Bucureşti. CSM a transmis după şedinţa de luni, că va analiza problemele ridicate în cadrul adunărilor generale ale instanţelor. 

UPDATE 19:00: Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a transmis luni, după şedinţă, un comunicat de presă:

„Având în vedere întregul context actual reprezentat de poziţia publică a unor magistraţi referitoare la desemnarea unei delegaţii de aproximativ 30 de judecători şi procurori care să se deplaseze la Bruxelles pentru a discuta cu membrii Comisiei Europene, poziţiile exprimate de judecători în cadrul adunărilor generale, precum şi cele două scrisori publice adresate Consiliului Superior al Magistraturii de către conducerile tribunalelor şi curţilor de apel din ţară, Secţia pentru judecători subliniază rolul constituţional şi legal al Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei şi autoritate reprezentativă a sistemului de justiţie în raport cu alte instituţii ori autorităţi publice, atât naţionale, cât şi internaţionale”, se arată în comunicatul de presă al Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Secţia mai transmite că va analiza toate problemele ridicate în cadrul adunărilor generale ale instanţelor judecătoreşti, care fac obiectul hotărârilor adoptate de acestea în ultima perioadă, precum şi aspectele învederate în cele două scrisori deschise şi va întreprinde toate demersurile legale pentru apărarea şi garantarea independenţei justiţiei, urmând să adopte reacţii instituţionale în acest sens.

Cine e femeia care a murit săracă și cu datorii, dar cu 1,5 milioane de euro în casă
Recomandări

Cine e femeia care a murit săracă și cu datorii, dar cu 1,5 milioane de euro în casă

UPDATE 18:35: Aproape 100 de judecătorii şi magistraţii au protesat pe treptele Palatului de Justiţie din Bucureşti. Ei au spus că au ieșit în stradă pentru păstrarea valorilor europene ale românilor.

Foto: INQUAM


Magistrații sunt susținuți în demersurile lor de actorii din toată țara care au ieșit în ultimele zile în stradă pentru a-și arăta susținerea și a critica deciziile Ministerului Justiției. De asemenea, comunitatea academica din Iași cere implicare civica pentru apărarea statului de drept.

„Conștienți de faptul că atacul asupra justiției reprezintă începutul alunecării României către un sistem oligarhic, iliberal, în care întreaga putere va aparține unui grup restrâns de persoane, după modele deja consacrate în țări din estul Europei, America Latină, Africa și Asia, subsemnații fac un apel public către cetățenii României de a se implica, prin mijloacele legale și democratice garantate de Constituție, în apărarea statului de drept, a democrației și a valorilor europene”, se arată într-o petiție online lansată de istoricul Flavius Solomon.

Cum au ajuns neonaziștii din SUA să citeze din Corneliu Zelea Codreanu
Recomandări

Cum au ajuns neonaziștii din SUA să citeze din Corneliu Zelea Codreanu

În acest context, CSM a convocat o ședință de urgență, luni, pentru a dezbate scrisoarea semnată de președinții și de vicepreședinții unor tribunale și curți de apel din țară care critică demersul de suspendare a activităţii.

În aceeași scrisoare se solicită și stoparea demersului iniţiat de judecătorul Cristi Dănileţ de a se deplasa împreună cu o delegaţie la Bruxelles pentru a discuta cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Judecătorii și procurorii din instanțe susțin că nu se lasă intimidați de scrisoarea șefilor lor și anunță că vor continua protestele.

La granița cu o viață nouă. Un reportaj-documentar Elle despre ce se întâmplă cu adevărat cu refugiații din România
Recomandări

La granița cu o viață nouă. Un reportaj-documentar Elle despre ce se întâmplă cu adevărat cu refugiații din România

De altfel în mai multe orașe din țară magistrații au protestat luni. La Târgoviște, luni dimineață, pe treptele Judecătoriei Târgoviște, judecătorii au afișat mesajul „Justiție independentă!”. De asemenea, procurorii de la PT Salaj, PJ Zalau, PJ Simleu Silvaniei, PJ Jibou si DIICOT Salaj au protestat și ei în fața sediilor de Parchet.

Judecătorii din Constanța au anunțat și ei că mai mulți vort pleca luni seara la București pentru a li se alătura colegilor lor de acolo, în timp ce ceilalți vor ieși pe scările Judecătoriei Constanța, de la ora 18:00.

„Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, întrunită la data de 11 martie 2019, a decis susţinerea poziţiei publice a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii exprimată la data de 8.03.2019 cu privire la modalitatea de modificare a legilor justiţiei. În acest context, s-a decis şi menţinerea măsurii de suspendare a activităţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, cu excepţia cazurilor urgente, în intervalul 8,00 – 10,00, până la data de 31.03.2019”, au transmis aceștia într-un comunicat de presă.

Anterior, procurorii de la Parchetul Capitalei au apreciat că modificările aduse legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii şi a corpului de magistraţi, au un impact major asupra capacităţii Ministerului Public, în ansamblul său, de a-şi aduce la îndeplinire îndatoririle constituţionale

Foto: INQUAM


Citește și: MUȘAMALIZARE! Trei ani și niciun responsabil după moartea copiilor infectați cu E.coli. La copiii morți la Pitești s-au găsit infecții nosocomiale!


 

Close
Închide
  Close