Mergi direct la conținut »
PSD are nevoie de două treimi din Parlament, pentru a-l pune sub acuzare pe Klaus Iohannis, pentru înaltă trădare
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > PSD are nevoie de două treimi din Parlament, pentru a-l pune sub acuzare pe Klaus Iohannis, pentru înaltă trădare

PSD are nevoie de două treimi din Parlament, pentru a-l pune sub acuzare pe Klaus Iohannis, pentru înaltă trădare

Constituţia precizează condiţiile în care şeful statului poate fi pus sub acuzare, pentru înaltă trădare. Competenţa de judecare a cauzei aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

De Valentina Postelnicu,

Astfel, potrivit Constituției, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare.

Propunerea de punere sub acuzare poate fi iniţiată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui României pentru a putea da explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

De la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii Preşedintele este suspendat de drept.

Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Preşedintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.

Dragnea: De ce nu este chemat la anchetă preşedintele Iohannis?

„Eu am o întrebare pentru domnul ministru Toader, nu e ultima, pe care vă rog să o transmiteţi şi prietenului dumneavoastră, domnul Lazăr. Cu dumnealui nu am contact direct. Domnule, o întrebare: în Constituţia României scrie că preşedintele nu poate fi trimis în judecată decât pentru înaltă trădare, dar în Constituţie nu scrie că preşedintele României nu poate fi anchetat sau nu poate fi cercetat – şi întrebarea e foarte simplă: De ce nu este chemat la anchetă preşedintele Iohannis, că din câte îmi aduc aminte, din acea plângere penală, inclusiv dumnealui este acuzat?”, a întrebat Dragnea, la Consiliul PSD.

Replica Andreei Bălan, după ce toată lumea a vorbit despre divorțul ei de George Burcea
Recomandări

Replica Andreei Bălan, după ce toată lumea a vorbit despre divorțul ei de George Burcea

 

El a adăugat că Tudorel Toader nu trebuie să răspundă imediat la această întrebare, care reprezintă o temă de reflecţie constituţională.

„Nu trebuie să daţi răspunsul acum. Este o temă de reflecţie constituţională, o temă de discuţie la facultăţile de drept, o temă de discuţie printre procurori, de exemplu, dar eu am vorbit cu mai mulţi. Nimeni nu mi-a spus că preşedintele nu poate fi chemat şi anchetat. Dacă cumva, prin absurd, la al 47-lea dosar care i s-a făcut lui Iohannis, va fi găsit din nou nevinovat, sigur, se închide, dar dacă cumva va fi găsit, pe baza unor suspiciuni rezonabile, că ar trebui trimis în judecată, până când va fi preşedinte, dosarul stă, după aia merge să răspundă la întrebări în faţa instanţei. Nu că îi doresc răul, Doamne fereşte. Dar aşa cum spune dumnealui, pentru a apăra statul de drept. Că acolo vorbim de nişte case luate cu japca, adică, prin fals, şi câteva sute de mii de euro care în loc să ajungă la statul român, familia Iohannis nu vrea să îi dea. Dar el respectă statul de drept”, a adăugat liderul PSD.

Citeşte şi: Michael Ringier, patronul trustului care deține și Libertatea, despre problemele din Europa de Est: când suntem amenințați politic și nu numai, e amenințat, de fapt, conținutul nostru jurnalistic!

Close
Închide
  Close