De Valentina Postelnicu,

UPDATE ora 14.00: Parlamentul se va reuni, miercuri, în şedinţă comună, pentru a vota hotărârea Guvernului privind instituirea stării de alertă, au decis Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Potrivit noii legi a stării de alertă, Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare.

Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată. Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.

Şedinţa plenului reunit va avea loc începând cu ora 15:00.

Înainte de şedinţa de plen va avea loc şi şedinţa comisiilor, în care se vor aduce amendamente la proiectul de Hotărâre trimis de premierul Ludovic Orban în Parlament.

UPDATE ora 12.20 Lucian Romaşcanu a declarat că în şedinţa PSD, că s-a discutat despre modificările care ar putea fi aduse la Hotărârea privind starea de alertă.

El a precizat că PSD ar dori ca aceste măşti să fie acordate gratuit persoanelor din categoriile vulnerabile. Romaşcanu a menţionat că s-a pus problema persoanelor care suferă de anumite afecţiuni şi care nu pot purta masca în spaţiile închise.

”Acestea nu sunt cuvintele unui președinte, sunt cuvintele unui dictator”
Recomandări
”Acestea nu sunt cuvintele unui președinte, sunt cuvintele unui dictator”
 

La începutul şedinţei PSD, liderul Marcel Ciolacu a afirmat că are o deviație de sept care îl împiedică să ţină masca la gură şi nas, el explicând, astfel, de ce nu a purtat masca la şedinţa de plen din urmă cu o zi.

“Am o deviație de sept, depistată în urma unui control medical efectuat cu ocazia leșinului”, a declarat Marcel Ciolacu, el explicând, astfel, de ce şi-a dat jos masca în timpul discursului.

Potrivit unor surse parlamentare, PSD ar dori să modifice obligativitatea purtării măştii în spaţiile închise, prin introducerea unor excepţii, în cazul persoanelor care suferă de anumite afecţiuni.


Miercuri, cel târziu joi Parlamentul urmează să dea votul pentru încuviinţarea stării de alertă, după ce Guvernul a adoptat, luni, Hotărârea de Guvern prin care se instituie starea de alertă, pentru 30 de zile, în baza noii legi.

Cum a apărut de nicăieri proiectul Jandarmeriei privind protestele: IGJR a vrut să deturneze o iniţiativă a ONG-urilor
Recomandări
Cum a apărut de nicăieri proiectul Jandarmeriei privind protestele: IGJR a vrut să deturneze o iniţiativă a ONG-urilor
 

Parlamentarii social-democraţi vor vota pentru adoptarea hotărârii de Guvern prin care a fost instituită starea de alertă, dar urmează să analizeze dacă este cazul să propună anumite amendamente.

„Vedem dacă se impun modificări sau nu, vreun amendament. Nu este foarte clară administrarea spitalelor judeţene, dacă se va face de către minister sau în continuare rămân, cum spune la lege, de către consiliile judeţene”, a spus Ciolacu, înainte de reuniunea conducerii colective interimare a PSD.

Întrebat dacă este exclus ca PSD să nu aprobe starea de alertă, Ciolacu a spus: “Nu. Vom aproba”.

El a menţionat că votul în cazul hotărârii de Guvern va fi dat în Parlament miercuri sau joi, cel mai târziu.

În articolul 4 din noua lege se precizează că Parlamentul poate încuviința măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.

Luni, în plenul Camerei Deputaţilor, a avut loc un schimb de replici între liderul deputaţilor PNL, Florin Roman şi Marcel Ciolacu.

Roman a cerut dezinfectarea microfonului de la tribună, după ce Marcel Ciolacu a vorbit fără a avea masca la gură.

“Chemați-l pe Vela să mă aresteze”, a replicat, ironic, Ciolacu.

Şi premierul Ludovic Orban i-a atras atenţia liderului PSD că nu dă un exemplu, pentru cetăţeni, prin faptul că nu poartă masca. El a precizat că, prin noua stare de alertă, masca de protecţie este obligatorie în spaţiile închise.

Citeşte şi:

Un preot german romano-catolic protestează în apărarea muncitorilor români: “Șefii acestor abatoare au relații politice”

Școlile de șoferi, redeschise cu reguli stricte. Numărul de permise acordate anul acesta va scădea cu 60.000

Nelu Tătaru, la Interviurile Libertatea: „Nu recomandăm tratamentul preventiv cu hidroxiclorochină”

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare
HOROSCOP
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare