De Mirela Petre,

16 speakeri internaționali (de la jurnaliști, la scriitori, medici și activiști) vor urca pe scenă pentru a împărtăși cu publicul din România cele mai puternice povești. 

E normal să-ți fie frică. E normal și să te blochezi. Când viața te aduce în contexte dificile – de la conflicte și războaie la, pur și simplu, o lume diferită de cea pe care o cunoști – reacția naturală e să te simți pierdut. Dar există scăpare. 

Era 2017 și mă aflam în sala unde se desfășura conferința The Power of Storytelling (PoS), când am auzit pe cineva spunându-mi lucrurile astea. Cel care ne vorbea de pe scenă era Finbarr OReilly, fotojurnalist britanic-canadian care a lucrat pentru publicații internaționale precum The New York Times și Reuters, premiat de două ori la World Press Photo, cel mai recent în 2019. 

Confesiunile celorlalți te fac să simți că nu ești singur 

În discursul de la PoS 2017, Finbarr OReilly a vorbit despre experiența lui de reporter și apoi de fotoreporter pe câmpurile de luptă din diferite războaie din lume, atingând subiecte precum responsabilitatea față de oamenii pe care îi fotografia sau neputința pe care o simți ca om, dincolo de meseria de reporter. 

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”
Recomandări

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”

 

Dar a fost mai mult de atât. A fost, de fapt, o confesiune a unui om despre cum a învățat să aibă grijă de sine într-un context traumatic, să-l depășească și să-și găsească un sens pentru a-și continua viața cu cât mai puține blocaje. 

Din discursul lui am aflat de cartea „The Body Keeps the Score: Mind, Brain and Body in the Transformation of Trauma”, scrisă de medicul Bessel van der Kolk, pe care v-o recomand.

Jurnaliști, medici sau activiști își vor împărtăși viziunea despre lume și despre propria muncă

Cei 16 invitați din întreaga lume care vor urca pe scenă la PoS pe 18 și 19 octombrie sunt jurnaliști, scriitori, ilustratori, documentariști, producători media, medici și activiști pentru drepturile omului. 

Vor spune povești despre cum își fac treaba, despre cum văd și înțeleg lumea, despre lucrurile în care găsesc nu doar un sens pentru ei înșiși, ci pentru lume, în general. Prilej cu care ne întâlnim cu toții, indiferent de job sau de experiență, pentru a învăța unii de la alții. Căci conferința se adresează oricui vrea să comunice mai bine (despre el sau despre ceilalți), iar ăștia suntem oricare dintre noi, indiferent de ocupație.

Cum arată Reghecampf după ce a slăbit 15 kilograme. Nu ține nicio dietă! „Toată carnea vine de acolo”
Recomandări

Cum arată Reghecampf după ce a slăbit 15 kilograme. Nu ține nicio dietă! „Toată carnea vine de acolo”

 

Ediția din acest an are tema „Heal”, adică „vindecare”. Se va vorbi mult despre efectul vindecător al poveștilor. Poate fi vorba despre cele pe care ni le spunem fiecare dintre noi pentru a ne găsi un sens în viață și în relațiile cu ceilalți, dar și despre cele pe care învățăm să le creăm împreună, ca grupuri mai mici sau mai mari –  de la vecinii dintr-un bloc la locuitorii unei țări sau chiar ai Planetei.

Pentru ediția din acest an a conferinței The Power of Storytelling mai sunt încă bilete disponibile. 

Accesul pentru cele două zile de conferințe și întâlniri (inclusiv mesele de mic dejun și prânz) costă 850 de lei. Înregistrarea se face pe thepowerofstorytelling.org/registration

Alertă de vreme severă în toată țara. Mai multe județe, vizate de cod roșu
Recomandări

Alertă de vreme severă în toată țara. Mai multe județe, vizate de cod roșu

 

Eu zic să vă convingeți șefii că merită să mergeți. (Majoritatea participanților își iau locurile prin angajatori).  Vă veți întoarce oameni – și, deci, și angajați – mai buni. 

Autorul care a adus cele mai multe detalii despre memorie vine la PoS 2019

Dintre cei 16 invitați ai conferinței de anul acesta, cel mai mult îl aștept pe Luke Dittrich, jurnalist american, care scrie pentru publicații ca The New York Times și Esquire. Dittrich a fost premiat în 2012 cu „National Magazine Award” pentru feature writing (un tip de material jurnalistic amplu care include reportaj, portret și interviu).

Luke Dittrich e și autorul unei cărți despre un subiect foarte interesant, dar nu prea cunoscut în afara mediilor academice sau științifice. Este vorba despre Pacientul H.M., cel căruia îi datorăm cea mai mare parte dintre informațiile pe care le avem despre memorie.

Henry Molaison era un american care suferea de epilepsie. În 1953 a fost operat de neurochirurgul William Beecher Scoville. Medicul i-a eliminat pacientului o parte din creier, despre care credea că este responsabilă de atacurile de epilepsie. 

Operația a avut, însă, și efecte asupra memoriei pacientului. În timp ce se putea folosi de informații și evenimente deja știute, amintiri vechi, Henry Molaison nu își mai putea forma amintiri noi. Până la moartea sa, în 2008, creierul și memoria sa au fost studiate încontinuu. Așa am ajuns să știm tot ce știm astăzi despre memorie, formarea amintirilor și părțile creierului care contribuie la aceste procese și așa au apărut ramuri noi ale psihologiei, cum e neuropsihologia cognitivă.

În cartea sa, numită „Patient H.M.: A Story of Memory, Madness, and Family Secrets”, Luke Dittrich spune, cu atenția la detalii și curiozitatea pentru toate părțile implicate tipice unui reporter, povestea omului Henry Molaison care a ajuns faimosul Pacient H.M., dar și a medicilor care l-au consultat, operat și investigat ani la rând. Între jurnalistul autor și Pacientul H.M. există și o legătură: William Beecher Scoville, medicul care l-a operat pe Molaison, a fost bunicul jurnalistului Dittrich. 

Deși vorbește despre medicină, cartea lui Luke Dittrich nu uită că totul se rezumă la oameni

Sunt la 30% cu lectura cărții (o citesc în format electronic) și deja pot să vă spun că e una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit. Are informații, empatie, echilibru și, deși vorbește despre medicină, nu uită că totul se rezumă la oameni. În plus, e scrisă așa cum știu jurnaliștii americani să scrie, chiar și când scriu cărți: cu construcții care te surprind și te țin prins în poveste, care fac totul mai ușor de înțeles și de raportat la propriile experiențe.

Cartea americanului mai aduce în discuție și vremurile care au făcut posibile experimentele și cercetările cu Pacientul H.M. În anii ’50, medicii nu luau în calcul argumente de ordin etic din perspectiva pacientului, căci se concentrau pe progresul științei și al medicinei care ar fi salvat omenirea, ceea ce, în cele multe cazuri, s-a și întâmplat. Tema e destul de complicată, cu multe nuanțe, despre meritul acestor experimente care ne-au învățat multe și au salvat atâtea vieți, dar și despre răul pe care l-au provocat intenționat chiar și unui singur individ.

Aspectul ăsta mi-a amintit de cartea „Viața nemuritoare a Henriettei Lacks”, despre care scriam acum ceva vreme, care vorbește, de data asta, despre o femeie, tot americană, bolnavă de HPV ale cărei celule canceroase au fost și încă sunt materia pe care se experimentează pentru descoperirea unor medicamente și tratamente noi.

Înapoi la cartea lui Dittrich despre Pacientul H.M., dacă vreți să vă faceți o idee despre ea, citiți articolul „The Brain That Coulnt Remember” din The New York Times, un fragment adaptat din carte. Cartea e editată de Penguin Random House în format paperback, ebook și audio.


Citeşte şi:

Cronică puternică despre „Colectiv” în Variety: „Un sistem atât de lipsit de scrupule încât politicienilor și unor medici nu le pasă că lasă oamenii să moară”. În același timp, România apare pozitiv prin implicarea presei și a cetățenilor

11 cărți de citit în vacanță. Cele mai potrivite lecturi pentru relaxare

Presă, caut cititori! O publicație belgiană își promovează investigațiile lipind afișe prin orașe

Ce a postat Simona Halep în miez de noapte, după victoria splendidă de la Dubai. Surpriza de la miezul nopții!
GSP.RO

Ce a postat Simona Halep în miez de noapte, după victoria splendidă de la Dubai. Surpriza de la miezul nopții!

Horoscop 23 februarie 2020. Taurii își reînnoiesc cercul de prieteni
HOROSCOP

Horoscop 23 februarie 2020. Taurii își reînnoiesc cercul de prieteni