Deși Vladimir Putin încearcă să traseze o paralelă între lupta URSS-ului împotriva nazismului și așa-zisa „denazificare” a Ucrainei, anunțul este o amintire clară a diferenței fundamentale dintre cele două conflicte.

Mercenarii și armata rusă

În timp ce în Al Doilea Război Mondial milioane de sovietici și-au apărat patria de o invazie, armata actuală a lui Putin este formată, în mare parte, din mercenari motivați de câștiguri personale.

Anunțul promite un avans de 1,9 milioane de ruble (aproximativ 20.800 de euro) și un salariu anual de 5,2 milioane de ruble (circa 57.000 de euro) – o sumă considerabilă într-o țară unde salariul mediu lunar este sub 90.000 de ruble (986 de euro). Kremlinul a mărit constant aceste beneficii pentru a face față nevoii continue de soldați.

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, Rusia a mai recrutat și între 140.000 și 180.000 de deținuți, cărora li se promite libertatea în schimbul participării la război.

„Oamenii înțeleg că a merge pe front e o alegere financiară. Când cineva apropiat moare, există tristețe, dar nu este perceput ca un act de eroism”, spune politologul Kirill Rogov.

Aleksandr, un tânăr de 27 de ani care lucrează cercetător universitar, este profund afectat de război și spune că va simți mereu o vină personală pentru distrugerile și crimele comise de țara sa în Ucraina.

Columbianul trimis de serviciile secrete ruse să dea foc unor obiective strategice din România, condamnat la 6 ani de închisoare
Recomandări
Columbianul trimis de serviciile secrete ruse să dea foc unor obiective strategice din România, condamnat la 6 ani de închisoare

Pentru el, Ziua Victoriei – marcată în Rusia pe 9 mai – nu mai este o zi de comemorare a celor 27 de milioane de sovietici căzuți în război, ci o zi a rușinii.

9 mai, zi de propagandă

Sub conducerea lui Putin, victoria sovietică a devenit un pilon central al propagandei de stat, un fenomen denumit în rusă „pobedobesie” – o „manie a victoriei”. Între timp, societatea rusă se militarizează din ce în ce mai mult.

În ciuda scăderii veniturilor din petrol și a creșterii deficitului bugetar, statul a dublat finanțarea pentru Yunarmiya – o organizație paramilitară pentru tineret, folosită pentru îndoctrinare.

Astăzi, Ziua Victoriei este la fel de mult despre trecut cât este și o demonstrație de forță a Rusiei actuale. În 2008, Putin a reluat tradiția sovietică a defilării cu tancuri și rachete în Piața Roșie, iar la scurt timp Rusia invada Georgia.

„De zece ani evit această zi. În copilărie era o sărbătoare dedicată veteranilor. Acum este principala zi de propagandă”, spune Aleksandr. În ce măsură această propagandă influențează opinia publică e greu de spus.

Sondajele Centrului Levada indică un sprijin de 70-80% pentru război, dar fiabilitatea lor este contestată, având în vedere climatul represiv.

Impactul războiului asupra românilor din Ucraina: „Drapelul nostru național este arborat în cimitire!”
Recomandări
Impactul războiului asupra românilor din Ucraina: „Drapelul nostru național este arborat în cimitire!”

Războiul lui Putin

Alți indicatori relevă însă o societate aflată sub stres: criminalitatea gravă a atins un nivel record în ultimii 15 ani, iar consumul de alcool este din nou în creștere. Rogov explică faptul că mulți ruși susțin oficial războiul, dar nu simt că e al lor.

„Patriotismul promovat de Putin, bazat pe o luptă eternă cu Occidentul, nu este împărtășit de majoritatea populației. Pentru ei, este războiul lui Putin”.

În ultimii ani, Marina, cercetătoare în sociologie, a intervievat oameni din diverse regiuni ale Rusiei în cadrul unui proiect de cercetare. Raportul recent, realizat în orașe din regiunile Buryatia, Ural și Krasnodar, arată o creștere a apatiei. Războiul, deși prezent, devine parte a unei normalități ignorate.

La începutul conflictului, în orașul Ceremușkin, oamenii organizau strângeri de fonduri și acțiuni de sprijin pentru soldați. Astăzi, aceste activități au dispărut.

Un film de propagandă proiectat recent nu a avut niciun spectator. În Ulan Ude, oamenii nu-și mai amintesc nici cine a fost ultima persoană căzută pe front.

Orice formă de opoziție a fost înăbușită de autorități

În Buryatia, regiune afectată disproporționat de recrutări, unii numesc participarea la război „călătorie de afaceri”, subliniind motivația financiară. Marina explică această indiferență: „Oamenii simt că nu pot schimba nimic, așa că aleg să nu se mai gândească la război”. Inclusiv cei care se opuneau conflictului încep să devină apatici, fenomen alimentat de represiunea severă din țară.

Cu bagajele la ușă. În mijlocul sinistraților afectați de viitura murată de la Salina Praid REPORTAJ
Recomandări
Cu bagajele la ușă. În mijlocul sinistraților afectați de viitura murată de la Salina Praid REPORTAJ

De la începutul invaziei, regimul a înăbușit orice formă de opoziție. Mass-media și ONG-urile independente au fost etichetate „agenți străini”, iar vocile critice riscă ani grei de închisoare.

Recent, Dayra Kozyreva, o studentă de 19 ani din Sankt Petersburg, a primit aproape trei ani de închisoare pentru că a lipit pe o statuie o hârtie cu un vers al poetului ucrainean Taras Șevcenko.

Frica și suspiciunea au devenit omniprezente. Irina, o tânără lector universitar și activistă pentru drepturile omului, spune că se autocenzurează constant la serviciu și se teme să nu fie urmărită pentru simplul fapt că primește notificări de la canale de opoziție.

Nu discută despre război nici cu familia – tatăl ei îl susține pe Putin și s-a gândit să se înroleze voluntar. „Ultimii trei ani au fost ca un laț în jurul gâtului meu”, mărturisește ea.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.