Mergi direct la conținut »
Raed Arafat, despre moartea bărbatului care a participat la mitingul diasporei din 10 august
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

VIDEO/Raed Arafat: Același medic sau asistent are un comportament cu bolnavul în sistemul privat și un altul în sectorul public

De Elvira Gheorghiță,

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a vorbit la Interviurile Libertatea Live despre necesitatea delimitării clare a activității angajaților din sistemul medical public și din cel privat, arătând că același medic sau asistent are un comportament cu bolnavul în sistemul privat și un altul în sectorul public. Arafat susţine că un angajat din sistemul sanitar nu poate fi loial la doi patroni şi în acelaşi timp să fie şi corect. "Fiind în ambele sectoare, indiferent care este dorința ta, serviciul comercial va fi cu prioritate. Acolo, cineva te bate la cap să aduci pacienți, te împinge să faci anumite servicii și te urmărește să faci totul bine ca să îți dea bani. La sectorul public, o lași mai moale", spune Raed Arafat. 

Ad placeholder

”Trebuie întărit sistemul public, pentru că acesta tratează orice caz, nu își permite să refuze bolnavii”

Raed Arafat spune că ar fi nevoie de o amplă reașezare a sistemului sanitar, astfel încât să fie asigurat accesul universal echitabil al românilor, indiferent de statutul social și de veniturile acestora. Primul pas în acest sens ar fi, în opinia lui Raed Arafat, necesitatea recunoașterii că există într-adevar o problemă gravă în ceea ce  privește accesul chiar și la serviciile de bază în domeniul sanitar și că există soluții care nu necesită neapărat bani mai mulți, cât implică voința de schimbare radicală în asigurarea asistenței sanitare, departe de interesele comerciale și mai aproape de interesele populației.

„Vorbim de profit, dar am uitat de pacient. Cât de mult îl împovărăm, cât îl punem să scoată bani în plus pentru un tratament corect?”

”Noi ne-am îndepărtat mult de rolul sistemelor sanitare, ne-am transformat sistemele sanitare în sisteme comerciale în competiție de piață. Vorbim de rentabilități, de câștig, de profit și am uitat de un singur lucru foarte important, pacientul. Ce facem cu el? Cât de mult îl împovărăm pe pacient? Cât de mult îl punem să pună mâna în buzunar și să scoată bani în plus ca să ajungă la un tratament corect sau să obțină niște investigații, sau să obțină niște concluzii de diagnostic de la un medic.  Cât de mult îl plimbăm între un sector și altul?”, mai spune Raed Arafat.

Ad placeholder
Cum explică două judeţe că nu au nici un caz de COVID-19 în ultimele zile
Recomandări
Cum explică două judeţe că nu au nici un caz de COVID-19 în ultimele zile
 

„Accesul la servicii medicale să fie nediscriminatoriu, deschis, clar și echitabil”

Potrivit secretarului de stat, cei mai mulți români au venituri limitate și, de aceea, accesul la serviciile medicale nu trebuie să fie discriminatoriu.

Nu toți oamenii sunt înstăriți și au bani. Majoritatea sunt limitați la resurse financiare și atunci este normal ca sistemul sanitar să-i asigure un acces nediscriminatoriu, deschis, clar și echitabil și printr-un sistem foarte bine stabilit de circuite ale pacientului respectiv. De ce am ajuns ca în Unitatea de Primiri Urgențe  să fim plini de  pacienți? Pentru care unii se întreabă de ce vin aici. Vin pentru că restul s-a închis. Dacă tu numai până la o anumită oră poți ajunge la medicul de familie, și asta dacă ești programat, pentru că el are un plafon pe care nu poate să-l depășească. Apoi, pacientul este trimis la sectorul comercial pentru analize, iar acolo s-au terminat fondurile, te pun pe lista de așteptare sau scoți din buzunar bani. De aceste probleme se plâng bolnavii”, susţine Arafat.

Ad placeholder
FOTO. Petrecerea despre care nu vrea să vorbească nimeni, după apariția cazurilor de COVID-19 la PRO TV: Andreea Esca și Delia, la mare, la un eveniment fără reguli sanitare
Recomandări
FOTO. Petrecerea despre care nu vrea să vorbească nimeni, după apariția cazurilor de COVID-19 la PRO TV: Andreea Esca și Delia, la mare, la un eveniment fără reguli sanitare
 

„Un medic nu ar trebui să aibă doi patroni şi să nu știm căruia îi este loial”

Raed Arafat spune că un angajat din sistemul sanitar nu poate fi loial la doi patroni, de aceea trebuie delimitată clar activitatea în sectorul public de cea din sectorul privat.

Dacă ești angajat într-un sector, ar trebui să fii  dedicat și loial acelui sector. Greu de crezut că un medic poate fi loial ambelor sectoare și foarte corect. Dar, fiind în ambele sectoare, indiferent care este dorința ta, serviciul comercial va fi cu prioritate. Acolo, cineva te bate la cap să aduci pacienți, te împinge să faci anumite servicii și te urmărește să faci totul bine ca să îți dea bani. La sectorul public, o lași mai moale. Aceeași persoană are un comportament în sistemul privat și un anumit comportament în sectorul public. Acest lucru trebuie să se termine în sistemul nostru sanitar. Să aibă pacient privat în sectorul public”, a adăugat Raed Arafat. 

Ad placeholder
 

„Unora le convine ca pacienții să fie nemulțumiți de sistemul public”

Secretarul de stat mai spune că este incorect ca angajaţii din sistemul sanitar să lucreze câteva ore în spitalul public, apoi să fugă în privat, în timpul de lucru de la stat. Tot incorect este să plimbi bolnavii dintr-un sector în altul, iar dacă este un caz foarte grav, să îl aduci înapoi la stat.

Ad placeholder

”Lucrezi câteva ore într-un sistem public și apoi fugi la privat, și nimeni nu mai știe unde tratezi pacientul tău. Poate chiar îi convine să nu fie mulțumit pacientul în sistemul public. Până acum s-a folosit argumentul că veniturile sunt mici, acum devin corecte, urcăm și depășim câteva țări de Europa”, a precizat Arafat.

„Echipamente noi au stat nefolosite la stat pentru ca bolnavii să fie trimiși la privat”

Legat de dotări, Raed Arafat spune că poate chiar nu a fost  interes să fie dotate unitățile din sectorul public.

Poate chiar nu am avut interes să ne dotăm cum trebuie, de vreme ce știa că duce bolnavul unde vrea. Am avut exemplul unei clinici care avea CT și nu îl folosea de un an, pentru că mergea și în privat. Ministerul Sănătăţii cumpără RMN, CT. De ce nu este interes? De ce nu este interes să fie curățenie? De ce într-o secție nu este interes să fie umană față de pacienți, în schimb aceeași persoană este foarte umană, politicoasă în sectorul privat”, mai spune Arafat.

Ad placeholder

„Sistemul public nu poate fi lăsat să dispară, este de interes social”

Raed Arafat susţine că este timpul ca toată lumea să susțină sistemul public, pentru că este de interes social şi nu trebuie să dispară.

”Să cerem să devină loiali sistemului public, pe care nu putem să-l lăsăm să dispară. pentru că este de interes social. Nu pot fi închise spitalele publice, pentru că ele văd toate cazurile grele, critice. În spitalul public, nu poți selecta bolnavii. La privat, da, poți selecta pacienții. Spitalele publice trebuie să fie funcționale, este foarte greu să ieși pe profit în aceste spitale. Este normal să recomandăm creșterea calității sectorului public, iar calitatea sectorului public poate crește cu un personal dedicat. Iar personal dedicat înseamnă să fie plătit corect. Și, îi cer să îmi asigure loialitate, să nu mai fie cu un picior într-un sector și cu un altul în celălalt sector. Cred că este un moment zero pentru o dezbatere foarte serioasă. Dacă nu le punem la pun,ct suntem ca pe nisipuri mișcătoare, tot ne zbatem să rezolvăm problema, dar ne scufundăm. Trebuie să găsim soluții, chiar dacă vor fi soluții radicale”, mai spune secretarul de stat. 

Ad placeholder

A fost eliminată contravizita, programul de lucru este acum până la 15.00

Am ridicat problema programului de lucru. Mi s-a spus că nu mai este contravizită, pentru că programul este până la ora 15.00. Câți stau până la ora 15.00? Câți manageri spun că doctorii nu pot pleca până la ora 15.00 și dacă pleacă le taie din salariu? Trebuie să fie reglementări clare și cu măsuri foarte aspre când reglementările sunt încălcate”, susţine Arafat.  

„Cu cât tratăm sănătatea ca un bun de piață, cu atât ne scufundăm mai mult”

Raed Arafat spune că este nevoie de o dezbatere foarte serioasă pentru a găsi soluții convenabile pentru personalul medical și pentru sistemul public, dar mai ales pentru pacient.

Ad placeholder

Cu cât mergi cu săntatea mai departe ca un bun de piață și spunem că este o piața liberă, cu atât ne scufundăm mai tare împotriva pacientului și creăm un sistem neprietenos pacientului. Nimeni nu are nimic cu sistemul privat, să existe. Dar trebuie să fie pe principii sănătoase, așa cum sistemul public să fie întărit pe principii sănătoase”, mai spune Arafat.

De Ziua Mondială a Sănătății, în 7 aprilie, Raed Arafat a transmis că este importantă creşterea veniturilor angajaţilor din sistemul sanitar, însă aceasta trebuie să vină şi cu alte măsuri, precum delimitarea sectorului privat de cel public şi stabilirea unor reguli clare care să ducă și la interdicţia medicilor de a lucra simultan în ambele sectoare. Afirmațiile secretarului de stat au stârnit diverse reacții, prin care i se atrage atenția că în fișa postului său nu este prevăzută imixtiunea sa în astfel de probleme.

Ad placeholder

Citeşte şi:

VIDEO/Raed Arafat: „În SUA se vorbește de o epidemie de utilizare a țigărilor electronice în școli. Noi trebuie să prevenim fenomenul”

Ad placeholder
Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
PARTENERI - GSP.RO
Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
Mihai Gâdea a primit o lovitură de proporții. Ce a făcut soția prezentatorului de la Antena 3
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Mihai Gâdea a primit o lovitură de proporții. Ce a făcut soția prezentatorului de la Antena 3
Horoscop 12 iulie 2020. Balanțele marchează astăzi finalul unei perioade dificile din viața lor profesională
HOROSCOP
Horoscop 12 iulie 2020. Balanțele marchează astăzi finalul unei perioade dificile din viața lor profesională
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close