Mergi direct la conținut »
Românii de pe nava Diamond Princess au ajuns în țară și sunt puși în carantină. Raed Arafat: „Folosim echipamente achiziționate când era Ebola”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Românii de pe nava Diamond Princess au ajuns în țară și sunt puși în carantină. Raed Arafat: „Folosim echipamente achiziționate când era Ebola”

Românii de pe nava Diamond Princess au ajuns în țară și sunt puși în carantină. Raed Arafat: „Folosim echipamente achiziționate când era Ebola”

Persoanele de pe Diamond Princess au ajuns în țară și sunt transportate în condițiile speciale. Acestea urmează să fie puse în carantină, în timp ce vor fi din nou testate pentru a vedea dacă au fost infectate cu coronavirusul. Într-o intervenție efectuată ieri, în emisiunea ”Adriana Nedelea LA FIX”, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a dat detalii despre cum vor fi echipați cei care intervin.

De Simona David, Mihai Niculescu,

UPDATE 8.00 Românii de pe nava Diamond Princess au ajuns în țară. Avionul militar cu care au venit din Germania a aterizat sâmbătă dimineață pe Baza Aeriană 90.

Cei șase cetățeni români au fost transportați cu ambulanțe echipate special într-o locație secretă, unde vor sta 14 zile în carantină și vor fi consultați zilnic. Ministerul Sănătății a dat detalii despre ce se va întâmpla cu ei.

În acest moment, cei șase români sunt preluați de ambulanțe pentru a fi transportați la izolare, în carantină. Testele nu au relevat prezența coronavirusului, dar ca măsură de siguranță vor fi testați încă o dată.


Avionul militar a aterizat în această dimineață la Baza Aeriană 90

Mai exact, Raed Arafat a explicat că aceștia vor rămâne încă 14 zile în carantină, fiecare într-o încăpere. Dacă apar simptome, vor fi transportați la spital. În cazul în care nu apare niciun simptom, fiecare va fi testat din nou, înainte de a pleca acasă.

Medic la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Hunedoara: “DSP ține testele COVID-19 la sertar”
Recomandări

Medic la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Hunedoara: “DSP ține testele COVID-19 la sertar”

 

Șeful DSU a precizat că locul unde vor fi ţinuţi în carantină este sigur şi nu există vreun pericol pentru nimeni.


UPDATE 16:50 | Ministerul Afacerilor Externe a informat că cetățenii români vor ateriza la București în cursul dimineții zilei de sâmbătă, 22 februarie.


”Folosim echipamentele achiziționate de IGSU la vremea când era Ebola. Acestea sunt în stocul IGSU și sunt foarte utile acum. Toată lumea care îi însoțește pe cei care se reîntorc de pe vaporul Diamond Princess este echipată special”, a spus Arafat.

Potrivit șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, primii români de pe nava de croazieră Diamond Princess vor ajunge în țară, vineri noapte, după ce vor face o escală la Berlin. De acolo vor fi preluați de SMURD și duși la centrul de carantină și urmăriți de specialiști de la direcția de Sănătate Publică.

Potrivit lui Arafat, românii care se vor întoarce în această noapte vor fi transportați în condiții speciale, în camere speciale, pentru ca echipajul să fie cât mai bine protejat.

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!
Recomandări

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!

 

Cât timp vor sta în carantină, 14 zile, un singur medic va intra în contact cu ei, care îi va monitoriza periodic. Aceștia își vor lua singuri temperatura și vor ține legătura cu medicul. Chiar dacă au fost testați și nu sunt infectați, trebuie urmată procedura care prevede cele 14 zile de carantină.

Arafat a mai spus că nu a primit alte solicitări din partea altor români de pe vas de a veni în țară, dar cei de acolo rămân în contact cu Ministerul de Externe.

Inițial la bordul vasului au fost 17 români, dintre care doi sunt infectați cu noul coronavirus. Românii care vor debarca fac parte dintr-un grup de aproape 500 de oameni care nu au simptome.

Un avion militar echipat special a fost trimis de autoritățile italiene pentru a repatria 50 de pasageri ai navei, printre care 30 de italieni și alți cetățeni europeni, incluzându-i pe cei șase români.

În avion au fost instalate separatoare de plastic iar la bord există și un laborator mobil pentru analize, arată Știrile ProTV și cotidianul italian La Stampa.Close
Închide
  Close