MENIU CAUTĂ

Raport: Criminalitatea organizată a crescut în Canada după ridicarea vizelor pentru români. Ce spune Justin Trudeau

Distribuie

Un raport al serviciilor de informații canadiene arată că criminalitatea organizată a crescut în Canada după ridicarea vizelor pentru români în decembrie 2017, ceea ce provoacă îngrijorare în rândul autorităților. Premierul canadian Justin Trudeau a fost întrebat dacă va reintroduce vizele pentru români. 

Decizia guvernului de a nu mai solicita cetățenilor români să obțină vize de călătorie înainte de a merge în Canada a dus la o „creștere semnificativă” a activității criminalității organizate, citează publicația Global News, un raport declasificat al serviciilor de informații din cadrul Agenției de Servicii Vamale din Canada (CBSA).

Potrivit raportului „Ridicarea obligativității vizelor pentru cetățenii români la data de 1 decembrie 2017 a provocat o creștere semnificativă a activităților Grupurilor de Criminalitate Organizată (ROC) din România care vizează Canada”.

Oficialii canadieni au recunoscut deja că cererile de azil venite din partea cetățenilor români au crescut considerabil de la ridicarea obligativității deținerii vizei. În 2017, au fost doar nouă cereri de azil aprobate, însă din decembrie până în prezent numărul acestora a depășit 1.000.

Dar raportul CBSA prezintă un alt minus al ridicării vizelor pentru români, creșterea criminalității organizate. ”După o creștere semnificativă a numărului de cereri de azil ale cetățenilor români, un alt rezultat concret al ridicării obligativității vizelor pentru intrarea în Canada, a fost o creștere semnificativă a numărului membrilor sau a grupurilor de criminalitate organizată care intră sau încearcă să intre în țară”, se arată în raport.

Întrebat de conservatori cu privire la raportul prezentat de Global News, premierul Justin Trudeau a declarat că guvernul se ocupă de această problemă. ”Continuăm să lucrăm cu guvernul României pentru a asigura că sistemul nostru funcționează. Discutăm cu ei chiar acum pentru a găsi căi de a asigura că crima organizată că nu folosesc și nu abuzează sistemul de imigrație din Canada”, a spus premierul Justin Trudeau.

Autorităţile canadiene au înăsprit recent condiţiile în care cetăţenii români pot ajunge în Canada. Astfel că începând cu data de 5 iunie, cetățenii români care nu au pașapoarte electronice  vor trebui să obțină vize.


Citește și: EXCLUSIV VIDEO/ Tommy Tomescu, medicul român din Londra care luptă pentru discriminații Brexit-ului. A fost în cartierul lui Nigel Farage și a împărțit eugenii


 

Citește mai multe despre Canada și Crima Organizata pe Libertatea.

Comentarii