Daniel David: „Am venit cu un mandat foarte clar”

„Am să vorbesc despre cum văd eu lucrurile și ce ar trebui făcut – fie că voi face eu, fie că vor face alții, dar lucrurile trebuie spuse”, a declarat ministrul în cadrul evenimentului „Gala MERITO 2025”, care a avut loc miercuri, 7 mai. 

Acest diagnostic a fost anunțat încă din luna ianuarie, după ce pe 23 decembrie 2024 Daniel David a fost numit ministru în guvernul Ciolacu 2. 

„Pe 23 decembrie, când am venit de la Cluj la București ca ministru, am venit cu un mandat foarte clar,  pe care mi l-am asumat public și l-am spus explicit. Primul — să dăm un profil mai euroatlantic guvernului și țării; al doilea — să ne asigurăm că (…) lucrurile funcționează normal în sistemul nostru de educație și cercetare; „normal” însemnând că vom cântări lucrurile bune și vom corecta pe termen scurt aspectele care nu funcționau bine. Și, în același timp, în acea perioadă, să fac un diagnostic pe educație și cercetare, cu propuneri de politici publice bazate pe dovezi”, a declarat ministrul, potrivit Edupedu.  

Daniel David, soluții împotriva consumului de droguri și a abandonului școlar

Timpul a trecut, Daniel David a avut răgazul de a evalua sistemul de Educație, de a-l diagnostica și de a propune soluții salvatoare. El a declarat în acest sens că există trei mari aspecte care ar trebui puse la punct. 

Un document secret infirmă „parteneriatul fără limite” dintre Putin și Xi. FSB consideră China un „inamic” cu „ambiții teritoriale” față de Rusia
Recomandări
Un document secret infirmă „parteneriatul fără limite” dintre Putin și Xi. FSB consideră China un „inamic” cu „ambiții teritoriale” față de Rusia

„Avem nevoie de un context care să ne creeze un mediu sigur în jurul sistemului de învățământ ca să putem controla dependențe ca drogurile, alcoolul și altele pe care le știm”. Ministrul consideră că ar fi nevoie și de un sistem care să controleze și să corecteze abandonul școlar. Mai exact, situația părinților care nu-și trimit copiii la școală, în ideea în care învățământul este obligatoriu până în clasa a XII-a. 

Infrastructura este o altă problemă spinoasă cu care se confruntă sistemul de educație românesc. „Ai nevoie de o infrastructură care să nu ne forțeze la învățământ simultan, la trei schimburi cum erau în fabricile comuniste. Nu se poate face învățământ de calitate așa. Infrastructura înseamnă și dotări și concentrări și separări acolo unde putem să separăm.

Nu în ultimul rând, ministrul își dorește să reglementeze modul în care efectiv se face carte în România. Este vorba despre noile planuri-cadru pentru liceu, orarul modificat al elevilor. „Aici elementul cheie este curriculumul, adică planurile-cadru, conținuturile de care se leagă apoi manualele, profesorii și metodele de predare. Aici ar trebui să fie reforma fundamentală”, a mai precizat ministrul. 

Raportul va fi urmat de o dezbatere publică. 


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.