Leonid Vasyukevich este membru al Partidului Comunist în regiunea Primorye din Orientul Îndepărtat.

Luând cuvântul în numele a patru membri de partid, Vasyukevici a vorbit despre consecințele „operațiunii militare speciale” din Ucraina, cum numește Moscova războiul, și a cerut încheierea conflictului și retragerea soldaților ruși.

„Înțelegem că, dacă țara noastră nu oprește operațiunea militară, vor fi mai mulți orfani în țară. În timpul operațiunii militare, tineri care ar putea aduce mari beneficii țării noastre mor sau devin invalizi”, le-a spus Vasyukevich politicienilor prezenți la ședință.

El a adăugat: „Solicităm retragerea imediată a trupelor Federației Ruse”

Oficialul a precizat că textul a fost semnat de el și de colegii săi.

Incidentul, care a fost descris drept o „provocare” de presa de stat rusă, a stârnit o reacție din partea guvernatorului regiunii, Oleg Kozhemyako, care l-a numit pe oficial „trădător”.

Guvernatorul l-a acuzat pe Vasiukevici că „defăimează armata rusă și apărătorii noștri care luptă împotriva nazismului”.

Totodată, Adunarea legislativă a regiunii i-a dat afară pe Vasyukevich și pe colegul de partid Gennady Shulga, de la ședință, iar amândurora li s-a revocat dreptul de a vota.

Acțiunea grupului de parlamentari reflectă o formă rară de protest politic în Rusia și vine într-un moment în care mai mulți analiști militari ruși s-au îndepărtat de retorica oficială a Rusiei și au prezentat punctele slabe ale modului în care decurge „operațiunea militară specială”, chiar în direct la televiziunea rusă.

Foto: Captură Video Channel One/ Russian State TV

Urmărește-ne pe Google News