În contextul turului doi al alegerilor prezidenţiale, Bolojan a abordat posibilitatea formării unui guvern stabil şi colaborarea cu potenţialul preşedinte Nicuşor Dan.

Întrebat despre disponibilitatea sa de a deveni premier într-un guvern pro-european, în cazul victoriei lui Nicuşor Dan, Bolojan nu a negat.

Ilie Bolojan, condiţii pentru formarea unui guvern stabil

„Partidul din care fac eu parte, cu bunele şi cu relele lui, are o parte din responsabilitatea ajungerii în această situaţie. Acesta este adevărul şi trebuie să le spunem oamenilor. Şi atunci, sigur că varianta dezertării este cea mai comodă. Dar nu cred că ne putem permite acest lucru pentru ţara noastră. Şi da, personal, sunt dispus să purtăm o discuţie cât se poate de serioasă pentru a se ajunge la o soluţie de guvern stabil în aşa fel încât să facem ceea ce trebuie pentru România”, a spus, luni, Ilie Bolojan.

El a subliniat importanţa unei majorităţi parlamentare care să susţină guvernul şi premierul, și a explicat că este necesară o colaborare cu viitorul preşedinte ales, având în vedere situaţia actuală a guvernului interimar.

„Dar un guvern înseamnă să existe o majoritate parlamentară care susţine guvernul respectiv, inclusiv premierul, înseamnă în situaţia noastră de după alegerile prezidenţiale, pentru că avem un guvern interimar, o colaborare cu preşedintele României care va fi ales, deci din nou trebuie o înţelegere cu preşedintele României pentru că el, intrând în acest joc cu guvernul interimar, poate să încerce să influenţeze lucrurile într-o direcţie sau alta”, a mai spus preşedintele interimar.

Fostul diplomat, actor și jurnalist Andrei Magheru a fost declarat colaborator al Securității comuniste. Cum își turna „Radu Manoliu” colegii
Recomandări
Fostul diplomat, actor și jurnalist Andrei Magheru a fost declarat colaborator al Securității comuniste. Cum își turna „Radu Manoliu” colegii

Ilie Bolojan vrea evitarea conflictelor politice

Ilie Bolojan a accentuat necesitatea evitării conflictelor între majoritatea parlamentară şi preşedintele României.

El consideră că este crucial să se formeze echipe puternice de miniştri şi secretari de stat cu aceeaşi viziune şi dedicare.

„Indiferent cum arată lucrurile, ar fi de evitat o situaţie de conflict între o majoritate parlamentară şi preşedintele României”, a afirmat Bolojan.

Rolul PSD în viitorul guvern

Întrebat despre legitimitatea PSD de a solicita postul de premier, Bolojan a răspuns: „PSD are legitimitatea să ceară orice poziţie dacă ajunge să fie într-o coaliţie care este dată de forţa parlamentară acestui partid. Sigur este vorba de imagine publică, pot să judecăm în această cheie, dar la un moment dat, în afară de această analiză de imagine, de legitimităţi, de moralitate, de răspunderi de genul acesta, vom ajunge, că ne place, că nu ne place, în Parlament”.

Bolojan a subliniat dificultatea formării unei majorităţi stabile în Parlamentul României, unde niciun partid nu deţine mai mult de 23%-24% din mandate.

El a evidenţiat importanţa colaborării pentru a evita transformarea crizei bugetare într-una economică.

Elevul unui liceu tehnologic, după a doua probă a Bacalaureatului: „Istoria este strămoșii noștri” I Reportaj
Recomandări
Elevul unui liceu tehnologic, după a doua probă a Bacalaureatului: „Istoria este strămoșii noștri” I Reportaj

„Trebuie să evităm că această criză bugetară pe care o avem să se transforme potenţată de o criză politică, instabilitate politică, conflicte preşedinte-guvern, într-o criză economică, care de fapt, înseamnă inflaţie, creşteri de dobânzi, creşteri de costuri şi oamenii simpli care au credite, ipotecare, vor simţi această chestiune. Şi dacă suntem responsabili, trebuie să le spunem românilor corect aceste aspecte”, a concluzionat Ilie Bolojan.

În final, preşedintele interimar a subliniat importanţa tratării cu seriozitate a situaţiei politice actuale, respingând ideea de a face marketing electoral şi pledând pentru asumarea responsabilă a declaraţiilor făcute.

În primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, candidatul AUR, George Simion, a ieșit pe locul 1 cu peste 3,8 milioane de voturi, procentul său fiind 40,96%.

Nicuşor Dan a obţinut 20,99% din voturi, iar Crin Antonescu (PSD-PNL-UDMR) 20,07%. Victor Ponta a ieșit pe locul 4, cu 13,04%.

Prin urmare, George Simion și Nicușor Dan se vor înfrunta în turul 2 al alegerilor prezidenţiale din 18 mai 2025.

Subiecte matematică BAC 2025 – ce le-a picat elevilor la matematică. Vezi și subiectele la istorie date la Bacalaureat 2025!

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.