Mergi direct la conținut »
EXCLUSIV / Războiul dronelor dus pe cerul mitingurilor. Protestatarii și-au spionat adversarii politici, dar și pe membrii forțelor de ordine
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > EXCLUSIV / Războiul dronelor dus pe cerul mitingurilor. Protestatarii și-au spionat adversarii politici, dar și pe membrii forțelor de ordine

EXCLUSIV / Războiul dronelor dus pe cerul mitingurilor. Protestatarii și-au spionat adversarii politici, dar și pe membrii forțelor de ordine

Protestele care au scos în stradă, în toată țara, sute de mii de oameni au adus cu ele ceva nou, în ton cu tehnologia din ce în ce mai modernă care-și face loc în viața românilor: aparate de zbor de mici dimensiuni, fără pilot. Spionarea adversarilor politici participanți la mitinguri, anticiparea mișcărilor membrilor din forțele de ordine sau, pur și simplu, dorința de a capta imagini spectaculoase au fost motivele pentru care acestea au fost aruncate în luptă. În războiul dronelor dus pe cerul mitingurilor s-au implicat și jandarmii care, cu radare speciale, au ”doborât” câteva exemplare. 

De Cristian Burcioiu,

Legea spune clar că un asemenea aparat de zbor trebuie înregistrat la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) ca un avion de mici dimensiuni fără pilot. În caz contrar, proprietarul riscă o cercetare penală. Însă, chiar și înmatriculată,  drona poate fi ridicată de la pământ doar în anumite condiții, iar survolul controlat de la sol nu trebuie să coboare – cel puțin în zonele urbane aglomerate -, sub plafonul de 300 de metri altitudine. Cu atât mai mult cu cât zborul se desfășoară deasupra a sute de mii de oameni care ar putea fi răniți în cazul unui accident aviatic urmat de prăbușirea obiectului zburător fără pilot.

Războiul dronelor dus pe cerul mitingurilor

La București, în Piața Victoriei, protestatarii au fost ”spionați” din cer de drone ridicate ilegal de la sol de ”piloți” care acum vor fi cercetați penal

Dronele ilegale, ”doborâte” cu ajutorul unui radar portabil al Autorității Aeronautice Civile

Chiar și în aceste condiții, mitingurile organizate în mai toată țara au avut parte de o atentă supraveghere aeriană făcută cu foarte multe asemenea aparate de zbor. Dintre toți ”piloții” care și-au scos dronele la plimbare pe cer, doar cinci au fost mai ghinioniști și, la București, au intrat în radarele specialiștilor. În războiul dronelor dus pe cerul mitingurilor au fost implicați și specialiști ai AACR care, cu ajutorul unor echipamente speciale, i-au reperat la sol pe cei care-și pilotau aparatele de zbor.

”Un inspector de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română s-a plasat în locuri strategice la mitingul din Piața Victoriei la cererea forțelor de ordine. Cu ajutorul unui dispozitiv de depistare a dronelor, un fel de radar portabil, i-a depistat pe cei care ridicau de la sol asemenea aparate de zbor. Cinci persoane care dirijau de la sol drone deasupra Pietei Victoriei au fost identificați de jandarmi”, ne-au dezvăluit surse din Jandarmeria Română.

”Doborâți”, unii dintre ”piloți” au spus că intenționau să obțină niște imagini de sus cât mai spectaculoase care ar fi putut fi transformate în câștiguri. Alții au recunoscut că, în toată nebunia creată, își spionau adversarii politici participanți la  miting, dar și obțineau imagini din spatele liniilor forțelor de ordine. Și unii și alții vor răspunde în fața legii.

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!
Recomandări

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!

 

Jandarmeria Română va cumpăra drone

În acest moment, jandarmii duc un război inegal cu ”piloții” de drone pentru că oamenii legii nu beneficiază încă de suportul aerian al unor asemenea obiecte zburătoare fără pilot telecomandate de la sol. Ultimele confruntări violente din Piața Victoriei – soldate cu opt arestări, dintre care patru la domiciliu) -, i-au convins pe mai-marii Jandarmeriei să se implice într-un proiect de achiziționare de drone.

”Vom achiziționa câteva aparate, dar înainte de toate va trebui să instruim și să licențiem oameni în acest domeniu. Așa cum au și jandarmii francezi. Dronele ne vor ajuta foarte mult la mitinguri, la misiuni de Ordine Publică sau în cazul operațiunilor montane de salvare. Aparatele de zbor oferă imagini de ansamblu greu sau chiar imposibil de obținut de la sol”, au adăugat aceleași surse.

 

Close
Închide
  Close