MENIU CAUTĂ
, de Andreea Radu

Reacția Rusiei la concluziile raportului procurorului special Robert Mueller

Distribuie

Ministerul de Externe rus a respins vineri concluziile raportului procurorului special al SUA Robert Mueller şi consideră că acesta nu a reuşit să prezinte nicio dovadă privind un amestec al Rusiei în alegerile din 2016 din SUA, relatează agenţiile de presă ruse citate de Reuters.

Raportul lui Mueller, dat publicităţii joi, prezintă detalii privind contacte extinse între campania lui Donald Trump şi interlocutori ruşi care, potrivit raportului, au încercat să-l favorizeze pe acesta în alegeri.

În raport se arată că președintele Donald Trump a încercat de mai multe ori să îl schimbe pe Robert Mueller din poziția de procuror special. Donald Trump l-a sunat de două ori pe consilierul pe probleme juridice de la Casa Albă, Don McGahn și i-a cerut să-l „înlăture pe consilierul special” din fruntea anchetei.

„În declarațiile date de McGahn, acesta și-a amintit că președintele l-a sunat de două ori acasă și, în ambele ocazii, i-a cerut să-l sune pe adjunctul procurorului general, Rod Rosenstein, și să-i spună să-l demită pe Mueller din funcția de consilier special”, se arată în raport.

„Când președintele l-a sunat pe McGahn a doua oară pentru a-i cere să ia legătura cu Departamentul de Justiție, McGahn spune că președintele a fost mai direct, spunând ceva de genul «Suna-l pe Rod, spune-i lui Rod că Mueller are conflicte și nu poate fi Consilier Special», și că președintele i-a spus «Mueller trebuie să plece»și «Sună-mă înapoi când o faci»”, se mai precizează în raport.

McGahn spune că l-a lăsat pe Trump cu impresia că îl va suna pe Rosenstein, doar pentru a ”scăpa de acesta la telefon”, scrie BBC News De asemenea, conform raportului Comisiei Robert Mueller, când a aflat că Rod Rosenstein, adjunctul procurorului general, l-a numit pe Robert Mueller procuror special responsabil de investigaţia privind ingerinţele electorale ruse şi presupusa colaborare a echipei sale de campanie cu Moscova, Donald Trump a declarat: „Dumnezeule! Este teribil. Acesta este sfârşitul preşedinţiei mele. Sunt terminat!”.

La câteva ore după ce Procurorul generalul a publicat Raportul Mueller și l-a acuzat pe William Barr că îl protejează pe președintele Trump și că a ignorat în mod intenționat constatările cheie din raport în rezumatul pe care l-a făcut, Jerry Nadler, șeful Comisiei Juridice din Congres, a ținut o conferință de presă.

„Cuvintele și acțiunile lui Barr sugerează că el a fost necinstit și a înșelat”, a spus Nadler. „Decizia Procurorului General de a refuza să prezinte Congresului raportul complet este regretabilă, dar nu mai este surprinzătoare”, a continuat Nadler.

Referindu-se la o serie de situații expuse în raportul lui Mueller, Nadler a spus că prezintă „dovezi tulburătoare că președintele Trump s-a angajat în obstrucționarea justiției și alte abateri”.


Carmen Dan, reacție vehementă la adresa judecătoarei care a ironizat, criticat și acuzat o femeie agresată de soț. „Mă simt umilită ca ministru și ca femeie”


 

Citește mai multe despre raport pe Libertatea.

Comentarii