Mergi direct la conținut »
Reacții la ofensiva turcă în Siria. ONU cere ”cruțarea” civililor, Comisia Europeană solicită ”reținere”, Germania condamnă ferm atacul
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Reacții la ofensiva turcă în Siria. ONU cere ”cruțarea” civililor, Comisia Europeană solicită ”reținere”, Germania condamnă ferm atacul

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni joi de urgenţă în legătură cu ofensiva militară lansată miercuri de Turcia în Siria, informează Agerpres. Președintele acestui for a îndemnat Turcia să-i ”cruțe” pe civili. Reacții au venit și din partea NATO, Comisiei Europene și Germaniei.

De Cristian Anton,

Reuniunea cu uşile închise a fost solicitată de cinci state europene membre ale Consiliului de Securitate – Marea Britanie, Franţa, Germania, Belgia şi Polonia.

Miercuri dimineaţa, preşedintele în exerciţiu al Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul sud-african Jerry Matthews Matjila, a îndemnat Turcia să-i ”cruţe” pe civili şi să dea dovadă de ”maximum de reţinere” în operaţiunile sale militare din Siria.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a explicat miercuri după amiază, la anunţarea declanşării operaţiunii ”Izvorul păcii”, că scopul acesteia este eliminarea a ceea ce el a denumit ”coridorul terorii” de la graniţa sudică a Turciei.

Operaţiunea survine la câteva zile după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea trupelor SUA din regiune.

Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a somat, miercuri seară, Turcia să înceteze urgent ofensiva militară în nordul Siriei, denunţând iniţiativa „unilaterală” a Administraţiei Recep Tayyip Erdogan, relatează cotidianul Le Figaro, citat de Mediafax.

„Uniunea Europeană cere Turciei să oprească această iniţiativă militară unilaterală”, se arată într-o declaraţie comună a celor 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Un pacient de la spitalul ROL 2 din Otopeni condamnă condițiile din corturile militare: „Am primit și biscuiți expirați”. Spitalul acuză o eroare umană
Recomandări
Un pacient de la spitalul ROL 2 din Otopeni condamnă condițiile din corturile militare: „Am primit și biscuiți expirați”. Spitalul acuză o eroare umană
 

„Este puţin probabil ca pretinsa zonă de securitate prevăzută de Turcia în nord-estul Siriei să răspundă criteriilor internaţionale în materie de repatriere a refugiaţilor”, subliniază Uniunea Europeană.

UE avertizează că nu va furniza „asistenţă pentru stabilizare sau dezvoltare în zonele în care sunt ignorate drepturile populaţiei”.

Comisia Europeană

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut reţinere şi încetarea operaţiunii militare şi a avertizat că nicio finanţare europeană nu va fi acordată ”pentru o zonă de securitate”.

”Turcia trebuie să înceteze operaţiunea militară în curs. Ea nu va da rezultate. Şi dacă planul Turciei este crearea unei zone de securitate, să nu aştepte finanţare de la UE”, a afirmat Jean-Claude Juncker în Parlamentul European reunit în mini-sesiune plenară la Bruxelles.

Afacerile medicilor: refuzate să facă gratuit ecografiile din timpul sarcinii, pacientele Spitalului Argeș spun că doctorii le cheamă la cabinetele lor din privat
Recomandări
Afacerile medicilor: refuzate să facă gratuit ecografiile din timpul sarcinii, pacientele Spitalului Argeș spun că doctorii le cheamă la cabinetele lor din privat
 

”Turcia are probleme de securitate la frontiera sa cu Siria şi noi trebuie să înţelegem asta. Cu toate acestea, solicit Turciei, precum şi altor actori (implicaţi în zonă) să acţioneze cu reţinere. O incursiune va exacerba suferinţele civililor, care deja sunt dincolo ce se poate descrie prin cuvinte”, a spus Juncker.

NATO

Ofensiva militară a Turciei în nordul Siriei ar trebui să fie ”proporţionată şi măsurată”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

”Este important să se evite acţiunile care pot să destabilizeze şi mai mult regiunea, să crească tensiunile şi să provoace mai multe suferinţe umane”, a spus Stoltenberg.

”Contez pe Turcia pentru a acţiona cu reţinere şi sunt sigur că orice acţiune pe care o poate întreprinde în nordul Siriei este proporţionată şi măsurată”, a adăugat el.

Monica Şamu trăieşte de-o viaţă în favela Sibiului şi speră ca măcar nepoata ei să aibă parte de “condiţii mai bune”. Promisiunea uitată a preşedintelui
Recomandări
Monica Şamu trăieşte de-o viaţă în favela Sibiului şi speră ca măcar nepoata ei să aibă parte de “condiţii mai bune”. Promisiunea uitată a preşedintelui
 

Stoltenberg a mai spus că va discuta despre criza în curs cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, în timpul unei vizite programate vineri la Istanbul.

Germania

Ministrul de externe german Heiko Maas a condamnat atacul Turciei ”în termenii cei mai fermi”.

”Turcia permite destabilizarea în continuare a regiunii şi există riscul unei resurgenţe a Statului Islamic”, a atenţionat Maas de la Berlin.

”Cerem Turciei să-şi înceteze ofensiva şi să-şi asigure interesele de securitate într-un mod paşnic”, a adăugat el.

Egipt

Egiptul a cerut miercuri seară convocarea unei reuniuni de urgenţă a Ligii Statelor Arabe pe tema ofensivei militare turce în nordul Siriei, a anunţat Ministerul de Externe de la Cairo.

”Egiptul a condamnat în termenii cei mai fermi agresiunea turcă pe teritoriul sirian”, a declarat ministerul citat.

Acesta a adăugat că ofensiva turcă în Siria ”reprezintă un atac flagrant şi inacceptabil asupra suveranităţii unui stat arab frate”.

Cel puțin doi morți

Avioane turce au bombardat miercuri intensiv cel puţin patru oraşe din nordul Siriei şi cel puţin doi civili au fost ucişi şi alţi doi răniţi în timpul acestor bombardamente într-un sat la vest de Ras al-Ain, regiune de la frontiera de nord a Siriei, a anunţat o alianţă a combatanţilor kurzi şi arabi, relatează agenţiile EFE şi AFP.

Potrivit Forţelor Democratice Siriene (FDS), alianţa condusă de kurzi, cel puţin 25 de avioane militare turce au survolat oraşele Qamishli, Ras al-Ain, Ain Issa şi Tal Abyad şi au bombardat în total 16 poziţii.

Qamishli este unul dintre cele mai populate oraşe din teritoriul controlat de kurzi în nordul Siriei, unde Damascul controlează la rândul său o zonă extinsă, inclusiv aeroportul.

Atacurile au fost lansate imediat după ce Turcia a anunţat iniţierea unei ofensive militare în nordul Siriei împotriva miliţiilor kurdo-siriene, pe care le consideră ”teroriste”, date fiind legăturile acestora cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Close
Închide
  Close