Lipsesc şefii poliţiei şi procurorii

Din aceste declaraţii rezultă că în total cinci poliţişti au discutat cu Alexandra. Cu toate acestea, timp de 12 ore după apelul fetei la 112, poliţiştii au căutat-o pe copilă în zone greşite, unele aflate în afara Caracalului. De asemenea, poliţiştii au obţinut în timp util mandate de percheziţie pentru mai multe locuinţe, pe care le-au şi percheziţionat. Dar au ezitat să percheziţioneze locuinţa lui Dincă.

Abia după ora 01.00, pe 26 iulie, a descins primul echipaj în faţa porţii lui inculpatului. Poliţiştii declară că nu au observat nimic în neregulă la casă, dar au supravegheat-o totuşi operativ cu trei echipaje, până la ora 06.00.

Mărturiile poliţiştilor în dosarul Caracal. Comisarul Pistol declară că Alexandra i-a spus să o caute în cartierul greşit
Nicolae Alexe a fost demis din fruntea IPJ Olt în urma cazului Alexandra Măceşanu

O altă concluzie pe marginea declaraţiilor poliţiştilor: aceştia insistă că şefii Poliţiei Caracal, ai IPJ Olt, ai DIICOT, procurorii au condus cot la cot operaţiunile de căutare a Alexandrei. Nu îi indică pe Nicolae Mirea sau pe Nicolae Alexe ca fiind coordonatori.

Mărturiile foştilor şefi ai Poliţiei Caracal şi ai IPJ Olt, demişi sau pensionaţi între timp, nu se află consemnate în rechizitoriu.

„Domnişoară, te rog să te linişteşti!”

După ce discutase cu ofiţerul de serviciu Lucian Tănasă, Alexandra a vorbit la telefon cu agentul Neagoe, care i-a pasat apoi telefonul colegului său de birou Sorin Bâcă. La rândul lui, Bâcă i-a pasat telefonul agentului Fir.

Iată un fragment din mărturia lui Fir: „M-am adresat fetei cu expresia ”domnişoară, te rog să te linişteşti şi să te concentrezi pe detaliile pe care ni le poţi da din locul unde te afli.” Am auzit cum fata a mi-a spus că vede un brad şi un nuc, moment în care a intrat în birou comisarul Pistol Constantin care mi-a făcut semn să îi dau telefonul şi a preluat discuţia”.

„Pistol a primit pe WhatsApp o triangulaţie”

Poliţistul Fir susţine că trei echipaje ale Poliţiei Caracal au căutat-o, simultan, pe Alexandra, după apelurile fetei la 112.

Echipajul în care se aflau Fir şi Pistol a urmărit o pistă greşită, mergând în recunoaştere într-un alt cartier al Caracalului decât Bold: „La un moment dat, comisarul Pistol a primit pe whatsapp o localizare şi o triangulaţie de la cineva de la Slatina, despre care se afirma că ar fi zona de unde s-a iniţiat apelul fetei. Această localizare corespundea cu zona în care ne aflam, în cartierul Protoseni. iar triangulaţia bătea pe două străzi: Nicolae Bălcescu şi Mihai Viteazul”.

„Mi s-a spus să plec către domiciliu”

Mărturia lui Fir nu explică modul în care Poliţia Caracal a ajuns la identificarea unor suspecţi într-o comună de lângă oraş: „În jurul orelor 19:00, am stabilit trei persoane din cercul de suspecți, care erau din com. Redea. Jud Olt, care aveau legătură cu autoturismul marca BMW seria 3, fapt pentru care s-a solicitat Judecătoriei Caracal, mandat de percheziție domiciliară pentru 3 adrese, prin intermediul procurorului Popescu Cristian de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal care era procuror de serviciu”.

După obţinerea mandatelor de percheziţie, Fir a făcut parte din echipa care a percheziţionat o locuinţă din strada Teilor. Abia la ora 21.00, pe 25 iulie, adică la 10 ore de la primul apel al Alexandrei, poliţiştii au cercetat înregistrările de pe camerele video stradale.

Fir afirmă că, împreună cu alţi doi poliţişti, a reuşit să identifice o listă de 10-12 adrese, printre care şi adresa lui Dincă, unde s-ar fi putut afla un automobil precum cel al inculpatului.

Automobilul lui Dincă a fost identificat în jurul orei 00.40 – 01.00, conform declaraţiei lui Fir.

În acest timp în birou la cms. Pistol a intrat comandantul Mirea Nicolae care mi-a cerut să întocmesc un plan de acțiune pentru perchezițiile care urmau să aibă loc dimineață la ora 6:00. Mi s-a spus ca după ce termin de întocmit planul de acțiune să plec către domiciliu și să aștept să fiu contactat, iar în caz contrar să mă prezint la sediul unității la ora 05:30.

Declaraţia poliţistului Mihai-Alexandru Fir:

În dimineaţa de 26 iulie, Fir a fost trimis să percheziţioneze fostul apartament al lui Dincă, din cartierul Horia, Cloşca şi Crişan.

„A vorbit cu fata 20 de minute şi 58 de secunde”

Poliţistul Florentin Neagoe declară că ofiţerul de serviciu Lucian Tănasă i-a spus că, deoarece „el are alte apeluri în lucru”, să o sune pe Alexandra Măceşanu, pe numărul pe care aceasta apelase 112. Neagoe a reuşit să discute cu Alexandra la ora 11.16. Fata i l-a descris pe cel care o răpise şi i-a spus că acesta se numeşte Popescu Lucian.

Pe numitul Popescu Lucian Gabriel, eu personal îl cunosc de aproximativ 20 de ani, deoarece mergeam frecvent la biroul său, existând şi o relaţie de prietenie, iar acesta nu corespundea descrierii fetei.

Declaraţia poliţistului Florentin Neagoe:

Din discuţia cu Alexandra, Neagoe susţine că nu a obţinut suficiente detalii pentru a începe căutarea. La 11.29, poliţiştii Bâcă, Fir şi Pistol au apelat din nou numărul de pe care sunase Alexandra. Neagoe precizează că Pistol a discutat cu fata timp de 20 minute şi 58 secunde.

Pistol nu pomeneşte de WhatsApp

Comisarul Pistol susţine că Alexandra i-ar fi spus că e posibil să fi fost închisă în cartierul Protoseni, de lângă Liceul Mihai Viteazul. În acel cartier, „am fost la locuinţele mai multor persoane care bănuiam că ar fi pretabile la comiterea unei astfel de fapt”.

Mărturiile poliţiştilor în dosarul Caracal. Comisarul Pistol declară că Alexandra i-a spus să o caute în cartierul greşit
Comisarul Pistol, în dimineaţa percheziţiei în casa lui Dincă

Cu totul altceva declară agentul Fir: această indicaţie, de a căuta în Protoseni, a fost primită de Pistol prin whatsapp, „de la cineva din Slatina”.

În timp ce discuta cu fata, la telefon, Pistol spune că le-a făcut semn colegilor şi „am plecat din sediu în direcţia cartierului Protoşeni, însă s-a întrerup legătura după ce am ieşit din sediu”.

Aici, declaraţia lui Pistol e contrazisă de cea a colegului său Neagoe, care susţine că Pistol ar fi raportat întâi discuţia cu Alexandra superiorilor, apoi au plecat în căutare. Mărturia agentului Fir îi contrazice şi pe Pistol, şi pe Neagoe. Fir spune că Pistol încă vorbea cu Alexandra, când au plecat din sediul poliţiei spre cartierul Protoseni:

Eu am condus autospeciala, iar în dreapta se afla comisarul Pistol. A mai plecat o altă maşină în care se aflau colegi de la Proximitate şi o alta de la Ordine Publică. Pe drum am auzit cum comisarul Pistol Constantin i-a spus fetei că, în caz că se întoarce persoana respectivă, să ascundă telefonul ca să nu se vadă că a sunat la 112.

Agentul de poliţie Mihai Alexandru-Fir:

Comisarul Pistol afirmă că, în jurul miezului nopţii de 25 spre 26 iulie, poliţiştii au identificat numele lui Dincă după un abonamentul telefonic. Fir declară că Dincă a fost identificat ca suspect o oră mai târziu, nu după numărul de înmatriculare al maşinii.

Colegii de la D.O.S. (n.red. – Direcţia Operaţiuni Speciale) mi-au transmis că au stabilit un număr de telefon care avusese un apel cu numărul de pe care sunase fata la 112, în data de 02.05.2019 (n.red. – 25.07.2019), număr care figura cu abonament pe numele Dincă Gheorghe.

Comisarul Constantin Pistol:

„L-am apelat pe vecin, întrucât îl cunoşteam”

Despre prima descindere la locuinţa lui Dincă, Pistol declară că s-a deplasat la imobilul din strada Craiovei împreună cu agentul Bâcă şi cu un echipaj de la DOS. Poliţiştii s-au uitat în curte printre fantele porţii, dar nu au observat nimic suspect. „Eu am apelat pe vecinul din spatele casei, Lungu Nicolae, întrucât îl cunoşteam, care a ieşit în stradă, la cererea mea”, spune Pistol, care locuieşte în cartierul Bold, la câteva case de casa lui Dincă.

Mărturia comisarului Pistol consemnează discuţiile „cu privire la legalitatea pătrunderii şi ridicării de probe” din locuinţa din strada Craiovei. La aceste discuţii, poliţistul afirmă că nu-şi aminteşte dacă a participat sau nu şi fostul prim-procuror Cătălin Zăvoianu.

Mărturiile poliţiştilor în dosarul Caracal. Comisarul Pistol declară că Alexandra i-a spus să o caute în cartierul greşit
Una dintre primele imagini din interiorul curţii lui Dincă, în dimineaţa de 26 iulie

La ora 03.00, Pistol spune că s-a dus acasă, revenind la sediu la ora 05.00. El a făcut parte din echipa care a percheziţionat locuinţa lui Dincă, echipă din care au făcut parte „şeful poliţiei Caracal cms. şef Mirea, şeful SIC cms. şef Neţoiu Laurenţiu, cms. Ţicleanu Cristian –SIC, ag. şef Bâcă Sorin – BIC, ag. Stan Georgian – SIC şi alţi colegi pe care nu mi-i amintesc, criminalişti, echipa fiind condusă de procurorul Popescu Cristian”.

Colegii au pătruns primii în imobil sărind gardul, iar Dincă Gheorghe se afla, când am intrat în curte, încătuşat în faţa casei.

Comisarul Constantin Pistol:

Comisarul Pistol spune că percheziţiile la locuinţa lui Dincă s-au încheiat în jurul orei 11.00, după care cazul a fost declinat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt.

Urmărește-ne pe Google News
Bancul care îl scoate din sărite pe Putin! O vedetă din Rusia a îndrăznit să-l posteze pe net: „De ce nu reușește ....”
PARTENERI - GSP.RO
Bancul care îl scoate din sărite pe Putin! O vedetă din Rusia a îndrăznit să-l posteze pe net: „De ce nu reușește ....”
Amendă colosală pentru Kaufland România din cauza unui client. Ce lege majoră s-a încălcat
Playtech.ro
Amendă colosală pentru Kaufland România din cauza unui client. Ce lege majoră s-a încălcat
"Băietul matale e mort". Reacţia mamei tânărului din Vaslui, găsit îngheţat în şanţ după un pariu mortal la beţie
Observatornews.ro
"Băietul matale e mort". Reacţia mamei tânărului din Vaslui, găsit îngheţat în şanţ după un pariu mortal la beţie
Horoscop 26 ianuarie 2022. Taurii au prins aripi și le e greu să se oprească acum și să privească aceste întreruperi ca pe o pauză
HOROSCOP
Horoscop 26 ianuarie 2022. Taurii au prins aripi și le e greu să se oprească acum și să privească aceste întreruperi ca pe o pauză
Ce s-a întâmplat în Rusia după ce Putin a trimis armata la granița cu Ucraina. Probleme uriașe
Știrileprotv.ro
Ce s-a întâmplat în Rusia după ce Putin a trimis armata la granița cu Ucraina. Probleme uriașe
Anamaria Prodan a pus-o pe fugă pe amanta lui Reghecampf! Gigi Becali s-a implicat. "Îi era frică de mine"
Telekomsport
Anamaria Prodan a pus-o pe fugă pe amanta lui Reghecampf! Gigi Becali s-a implicat. "Îi era frică de mine"
Beneficiile unui abonament de sănătate pentru tine și familia ta
PUBLICITATE
Beneficiile unui abonament de sănătate pentru tine și familia ta