Mergi direct la conținut »
Reconstituire din Caracal: Ultima zi a Alexandrei Măceșanu înainte să dispară. ”De dimineață și-a luat banii din pușculiță”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Reconstituire din Caracal: Ultima zi a Alexandrei Măceșanu înainte să dispară. ”De dimineață și-a luat banii din pușculiță”

Reconstituire din Caracal: Ultima zi a Alexandrei Măceșanu înainte să dispară. ”De dimineață și-a luat banii din pușculiță”

La fața locului se află și Romulus Varga, de la Parchetul General, cel care a reușit să dezlege enigma Elodia și a trimis în instanță dosarul Hexi Pharma.

De Daniel Stanciu,

Libertatea este la Caracal și a stat de vorbă cu părinții și oamenii care o știau pe Alexandra, fata care dansa în ansamblu de dansuri populare, copilul care nu ieșea din cuvântul părinților și care visa să dea la medicină.

Dimineața zilei de 24 iulie: „Urma să meargă la Caracal să se vadă cu prietenii la un suc”

Alexandra (stânga, sus) și două prietene de-ale ei

Mama Alexandrei ne-a spus că ziua de miercuri a început ca oricare alta. Alexandra a spălat vasele, s-a îmbrăcat și a luat banii din pușculiță lăsați de părinți cu o seară înainte pentru a merge la Caracal, la un suc cu prietenii.

În jurul orei 10, a ieșit în fața porții, pentru a aștepta microbuzul. Dar o mașină care oferea curse la ocazie a apărut înaintea microbuzului. Era mașina suspectului Gheorghe Dincă.

„Probabil l-o fi văzut om în vârstă și a avut încredere… Altfel nu îmi explic cum de s-a urcat în mașină”

Tudorița Măceșanu, mama Alexandrei

Cu mașina, din fața porții Alexandrei, din Dobrosloveni, drumul până la Caracal durează în jur de 10 minute. „Un timp atât de scurt încât nimeni nu se gândește că ar putea păți ceva”, spune o mătușă a Alexandrei.

„Ocazia”, frecventă în zonă

Vecinii și rudele Alexandrei susțin că practica de a merge „cu ocazia” este comună în toată zona. 

Transportul în comun vine destul de rar și din moment ce „sunt doar 10 minute până în oraș, lumea are încredere să se urce în mașini”.

După-amiaza zilei de 24 de iulie

La aproximativ 7 ore de la plecarea Alexandrei de acasă, părinții ei au început să se îngrijoreze.

O sunau pe telefon, dar acesta părea închis. Așa că au alertat poliția locală și pe primar.

În noaptea dispariției Alexandrei, primarul comunei Dobrosloveni, Tudorașcu Gheorghe, a creat o postare pe Facebook în care cerea orice informații legate de Alexandra.

Primarul comunei Dobrosloveni, Tudorașcu Gheorghe

Au fost multe mesaje primite, am răspuns la fiecare mesaj. Și la un moment dat am fost sunați de Poliție să scoatem postarea de pe pagina de Facebook

Tudorașcu Gheorghe, primarul comunei Dobrosloveni

Reporter: Dacă ar fi să puneți punctul pe I, a cui credeți că e vina?

Tudorașcu Gheorghe: Părerea mea e că e vina STS-ului pentru că numărul a fost deja în sistem și s-au dat locații greșite. Și parcă mersul încet al organelor de Poliție.

E dureros ceea ce se întâmplă. Să aștepți să treacă timp, perioadă ca să iei niște decizii. E posibil să fie nevoie de oameni care pun pasiune, dăruire și știu să ia decizii corecte în momente cheie ca acestea

Primarul Gheorghe Tudorașcu, Dobrosloveni

Liniștea

În noaptea dinspre 24 spre 25 iulie, familia stă sub un stres enorm. Următorul semn de speranță pe care îl va primi familia Alexandrei vine chiar de la fată, care a sunat, însă nu la ei, ci la 112.

Joi, 25 iulie, ultima oră în care cineva a auzit vocea Alexandrei

  •   11:06. Alexandra reușește, încă nu se știe cum, să sune la 112. Aceasta le-a relatat autorităților că a fost răpită, legată și dusă într-o casă din Caracal. După asta apelul se încheie brusc.
  • 11:07. Alexandra se află din nou în apel cu Poliția. În timpul ăsta, Alexandra a reușit să le dea câteva indicii polițiștilor despre locul în care se află.

„Mă aflu într-o casă veche, aproape părăsită, iarbă în curte. Are doi câini lupi, e într-un service”, ar fi spus fata în apelul de la 112, potrivit Mediafax, care citează surse din cadrul Poliției. Din relatările ulterioare, e neclar dacă Alexandra ar fi spus ceva legat de un service.

Service-ul pe care l-a descris Alexandra polițiștilor în timpul apelurilor la 112

A apucat să citească o adresă de pe o carte de vizită găsită în casă. A precizat Poliției că nu e sigură că adresa de pe cartea de vizită e și adresa unde era ea atunci. Apelul se închide din nou.

Apelul misterios care a dat speranță, dar a și îngrozit în același timp

Mai tîrziu, mama Alexandrei primește un apel misterios. La celălalt capăt, o voce de bărbat care o anunță că fiica ei este bine și că să nu își facă griji. Curând vor pleca în străinătate.

După care, din nou liniște.

Familia speră până în ultima clipă. Mama ne-a spus că „până nu vin rezultatele de la analizele pentru oasele alea. Până atunci, fata mea e în viață. Nu mă gândesc la nimic altceva până nu știm analizele”.

Sora mai mică a Alexandrei, Irina, de doar 10 ani, întreabă în fiecare zi „când se întoarce Alexandra de la mare? Ce o să îmi aducă?”. Părinții nu au avut puterea să îi spună adevărul.

Până acum, testele ADN au arătat că firele de păr găsite în mașina și în casa suspectului aparțin Alexandrei.

19 ore până când poliția l-a arestat pe suspect

Primul apel la 112 a fost la ora 11, pe 25 iulie. Din acel moment STS-ul a încercat să identifice locația apelului.

E important de precizat că nu STS află locația telefonului, ci acesta o obține de la operatorul de telefonie mobilă. După aceea, STS comunică Poliției o listă de adrese unde ar putea fi victima.

În cazul Alexandrei, STS a dat trei adrese care s-au dovedit a fi piste false. A patra adresă, casa suspectului, a fost aflată printr-un efort comun al Direcției Operațiuni Speciale și Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Polițiștii au găsit casa suspectului la ora 3:00, dar au intrat în curte la ora 6:00. Ei spun că au așteptat mandat de percheziție

La ora 6:00, polițiștii IPJ Olt intră în curtea suspectului. La fața locului îl găsesc doar pe acesta. Primele indicii că Alexandra și suspectul s-au întâlnit este cămașa cu care era îmbrăcat Gheorghe Dincă, cămașa Alexandrei.

În mod paradoxal, indiciul ăsta e un licăr de speranță pentru familia Alexandrei.

Păi era îmbrăcat cu cămașa fetei mele, deci el a luat-o, dar poate nu a omorât-o

mama Alexandrei

Patru zile de la dispariție, zero concluzii despre Alexandra, ci doar mai multe indicii că suspectul e posibil să fi ucis mai multe persoane de-a lungul anilor

Până acum, în casa suspectului s-au găsit 21 de seturi de dinți umani și bijuterii și fire de păr de-ale Alexandrei.

Ajungem în 28 iulie, a patra zi de cercetări și de la dispariția fetei. Suspectul nu a declarat nimic care ar putea oferi indicii cu privire la soarta Alexandrei.

Poliția l-a adus din nou în casa lui pe suspect și timp de 5 ore au cercetat fiecare colț al gospodăriei.

Până atunci, familia Alexandrei continuă să spere că aceasta e în viață.

Până nu vedem vreo altă dovadă, ea e bine

mama Alexandrei Măceșanu

În acest moment, la fața locului sunt unii dintre cei mai experimentați investigatori din România, printre care și Romulus Varga, de la Parchetul General, cel care a reușit să dezlege enigma Elodia și a trimis în instanță dosarul Hexi Pharma.

Close
Închide
  Close