Mergi direct la conținut »
Reducerea TVA de la 19% la 18% nu va mai avea loc de la 1 ianuarie 2019. Explicația lui Teodorovici
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Reducerea TVA de la 19% la 18% nu va mai avea loc de la 1 ianuarie 2019. Explicația lui Teodorovici

Reducerea TVA de la 19% la 18% nu va mai avea loc de la 1 ianuarie 2019. Explicația lui Teodorovici

Scăderea cotei generale de TVA de la 19% la 18%, prevăzută să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019 în Programul de Guvernare, nu va mai avea loc. Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a argumentat după ședința de Guvern de vineri seara că la nivelul instituției pe care o conduce a fost făcută o analiză și din aceasta a reieșit că măsura nu mai trebuie aplicată din 2019.

De Daniel Ionașcu,

Darius Vâlcov, consilier de stat pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, a completat că nici reducerea TVA în turism și sectoarele conexe de la 9% la 5% nu era prevăzută în Programul de Guvernare, dar că totuși Executivul a luat această măsură în octombrie pentru a stimula acest domeniu.

Vâlcov a completat că reducerea TVA la 18% se va aplica în anii următori.

Ar fi crescut gaura de la buget

O reducere a acesteia înseamnă reducerea veniturilor la bugetul de stat și scăderea teoretică a prețurilor.

Totuși, în preambulul ordonanței adoptate vineri se menționează că aceasta este adoptată pentru că altfel ar crește deficitul bugetar peste limita de 3% din Produsul Intern Brut, prevăzută în tratatele europene.

Taxe peste taxe

Ordonanța introduce ”taxa pe lăcomie”, care impozitează activele bancare în cazul în care indicele ROBOR depășește 2%. ROBOR reprezintă media dobânzilor cu care băncile se împrumută între ele și în funcție de acesta se calculează ratele românilor cu credite în lei.

Alături de aceasta, Guvernul a mai introdus o taxă de 2% pe cifra de afaceri în energie, una de 3% în telecom și alta de 2% în sectorul jocurilor de noroc.

Concomitent, Executivul a aprobat plafonarea prețurilor la gaze și energie.

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic
Recomandări

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic

De asemenea, românii vor putea opta dacă să se transfere de la Pilonul II la pensia de stat, dar banii de la Pilonul II nu și-i mai pot recupera decât atunci când ies la pensie.

Statul mai vrea să facă rost și de un miliard de euro din vânzarea licențelor 5G anul viitor și de încă 2 miliarde de euro din prelungirea licențelor 3G.

Alături de acestea, Guvernul a înființat un fond de dezvoltare de 10 miliarde de euro care să facă investiții locale, un altul care va realiza 31 de stațiuni balneare și a demarat un program de construire a peste o mie de grădinițe.

Close
Închide
  Close