Mergi direct la conținut »
REPORTAJ: Ce au primit 15 copii cu handicap sever de la Moș Crăciun trimis de angajații Penitenciarului Vaslui| FOTO/VIDEO Galerie foto
16imagini
Ştiri Libertatea > Ştiri > REPORTAJ: Ce au primit 15 copii cu handicap sever de la Moș Crăciun trimis de angajații Penitenciarului Vaslui| FOTO/VIDEO

REPORTAJ: Ce au primit 15 copii cu handicap sever de la Moș Crăciun trimis de angajații Penitenciarului Vaslui| FOTO/VIDEO

Peste 120 de angajați ai Penitenciarului Vaslui au renunțat la cotizația anuală strânsă de sindicat și au oferit bunuri de folosință îndelungată, cum ar fi saltele, mașină de spălat și televizor, în valoare totală de aproape 10.000 de lei, celor 15 copii cu handicap sever, inclusiv orbi, dintr-un centru de reabilitare al Direcției pentru Protecția Copilului. ”Am vrut să ajutăm copii care au cu adevărat nevoie de sprijin”, a fost mesajul celor din Sindicatul ”Megas”, care au preferat să meargă la capătul județului, la Fălciu, pentru a-i face fericiți, cât pot percepe ei acest mesaj, pe cei aflați în suferință încă de la naștere.

De Theodor Istrate,

Centrul de Recuperare și Reabilitare Fălciu s-a umplut de bucurie, și nu numai, ci și de multe lucruri utile, la acest sfârșit de săptămână. Moș Crăciun a trecut pragul căminului unde sunt adăpostiți și îngrijiți 15 copii și adolescenți cu handicap sever de la care, ”dacă obții un zâmbet sau o privire, te poți declara mulțumit”, așa cum ne mărturisea șefa centrului.

Doar o mică parte dintre ei au realizat ce se întâmplă cu adevărat, atunci când li s-au oferit dulciuri, fructe și jucării. O parte au simțit doar prezența celor care l-au însoțit pe Moș Crăciun pentru că, din păcate, sunt orbi din naștere. Cu toate aceste probleme medicale, majoritatea grave, copiii căminului din Fălciu trebuie priviți tot ca niște copii, însă cu alte nevoi, potrivit reprezentanților centrului. 

”Toate lucrurile primite nu sunt de fițe, ci de folosință”

Deși, la o primă vedere, ar părea că lucrurile oferite de Moș Crăciun trimis de Sindicatul ”Megas” al Penitenciarului Vaslui sunt, oarecum, ”de fițe”, în realitate acestea sunt absolut necesare și vin în sprijinul lucrătorilor și copiilor din centru. De fapt, tot ceea ce s-a oferit, de la mașină de spălat, televizor, blender și storcător de fructe și legume, la cadă cu accesorii, saltele, cearșafuri impermeabile, pilote și perne, au fost cumpărate în baza necesarului făcut anterior de conducerea centrului.

Caz șocant la Spitalul Pașcani: o femeie a fost internată pentru o durere la un picior, dar a fost externată inertă, cu răni deschise, și a murit după două săptămâni!
Recomandări

Caz șocant la Spitalul Pașcani: o femeie a fost internată pentru o durere la un picior, dar a fost externată inertă, cu răni deschise, și a murit după două săptămâni!

”Toate lucrurile primite nu sunt de fițe, ci de folosință. Și am să vă dau un singur exemplu: blenderul și storcătorul de fructe și legume. Șapte dintre copiii pe care-i avem aici, adică jumătate dintre ei, mănâncă pasat. Deci, aceste aparate sunt absolut necesare. Apoi mașina de spălat. Cele pe care le avem sunt vechi pentru că sunt folosite încontinuu, iar rufele sunt spălate la temperaturi ridicate, pentru că trebuie foarte bine dezinfectate. Nu putem sări anumite etape”, a afirmat șeful Centrului de Reabilitare și Recuperare Fălciu, Mariana Apăvăloaie.

Pe lângă bunurile de folosință îndelungată, copiii au primit de la Moș Crăciun și multe dulciuri, fructe, jocuri și jucării. Bucuroși, o parte dintre adolesenți au început să descopere darurile de la Moș Crăciun înainte ca acesta să părăsească centrul.

”Am vrut să ajutăm copiii care au cu adevărat nevoie”

Pentru a se ajunge la valoarea totală de 9.800 de lei, membrii Sindicatului ”Megas” au donat câte 80 de lei, adică întreaga lor cotizație din acest an. Ideea de a face o bucurie copiilor din Centrul Fălciu a venit unuia dintre salariații Penitenciarului Vaslui, deși inițial se propusese să se strângă câte zece lei de salariat. Astfel, 121 din cei 193 membri de sindicat au renunțat la a face cadouri propriilor copii, așa cum s-a întâmplat în anii din urmă.

”Am vrut să ajutăm copiii care au cu adevărat nevoie. Nu vrem cu asta să spălăm imaginea Penitenciarului, ca să nu mai spunem că nici nu am dorit mediatizarea acestei donații a noastre”, a mărturisit vicepreședintele Sindicatului ”Megas” al Penitenciarului Vaslui, Paul Filip.

Toate bunurile oferite în dar de Moș Crăciun vor fi prinse în inventarul Centrului de Reabilitare și Recuperare Fălciu.

Un stomatolog pasionat de medicina de urgenţă îi ia apărarea lui Raed Arafat. “Sunt alţi şefi mai mici care trebuie să răspundă”
Recomandări

Un stomatolog pasionat de medicina de urgenţă îi ia apărarea lui Raed Arafat. “Sunt alţi şefi mai mici care trebuie să răspundă”

Directorul general al DGASPC Vaslui, Ioan Buruiană, a apreciat în mod deosebit acest act caritabil al angajaților Penitenciarului Vaslui pentru „bunăstărea categoriilor defavorizate de persoane din judeţul Vaslui” și a adresat mulțumiri din suflet tuturor salariaților închisorii vasluiene.

Centrul de la Fălciu și-a schimbat destinația de mai multe ori în aproape jumătate de secol

Centrul de copii din Fălciu are o adevărată istorie. Înființat în anul 1969, a funcționat, mai întâi, ca leagăn de copii, timp de 30 de ani. Aici erau cazați și îngrijiți copiii cu vârste de până la trei ani, abandonați de către părinți. În anul 1999, s-a transformat în Centru Rezidențial pentru Copilul cu Handicap, unitate care a găzduit nu mai puțin de 45 de copii. După cinci ani de funcționare, căminul s-a închis, iar copiii au ajuns în plasament chiar la salariații centrului. În 2005, centrul se redeschide și funcționează în aceleași condiții până în 2013. Atunci, autoritățile au decis să-i schimbe destinația în Centru pentru Copii cu Tulburări de Comportament, unde au fost cazați 14 copii și adolescenți. Din cauza numeroaselor probleme create de către aceștia în comunitate, centrul a fost închis în vara acestui an, iar beneficiarii au fost duși în alte centre din județ. După efectuarea lucrărilor de igienizare, centrul din Fălciu a fost redeschis pe 29 septembrie, cu destinația actuală. Aici au fost aduși 15 copii cu dizabilități din centre din Bârlad.

”Predomină copiii cu autism, însă nu sunt cazuri foarte grave. Colegii de la Bârlad s-au ocupat foarte bine de ei, au lucrat pe toate palierele. Dorim ca pe viitor să aplicăm și ergoterapia, precum și terapia cu animale de casă, cum ar fi iepuri, pisici sau câini. Dorim să depășim faza de desenat sau decupat și să lucrăm la dobândirea deprinderilor de viață zilnice. De exemplu, să-i învățăm să folosească o lingură, să mestece…Nu e ușor, dar nici dramatic”, susține șefa Centrului Fălciu.

Din cei 15 copii cazați în centrul de la Fălciu, nouă primesc tratament medicamentos permanent. Doar un singur copil merge la școală. Este vorba de o adolescentă de 17 ani, care urmează cursurile școlii profesionale din localitate.

Citește și: REPORTAJ/Drama copiilor cu părinții în străinătate: ”Nu-mi doresc de la Moș Crăciun decât să mi-i aducă acasă”| FOTO

Close
Închide
  Close