Valea Lungă este un sat liniștit din comuna Coșteiu, județul Timiș, aflat la 20 de minute de mers cu mașina de autostrada A1. A apărut pe radarul orășenilor din România care au căutat în ultimii ani locuri idilice pentru mutarea la țară. Printre cei care au făcut pasul, lăsând agitația urbană în urmă, se numără o femeie pe nume Adriana Olariu.

Și-a cumpărat proprietate în satul timișean și s-a instalat acolo în 2016, împreună cu fiica sa. Până în 2022, când a pornit un proiect pe care-l definește ca fiind unic în România, femeia s-a bucurat de liniștea visată.

Reportaj. Prunul care a stricat liniștea unui sat idilic: „M-au amenințat că-mi incendiază casa”
Adriana Olariu a cumpărat o proprietate în satul Valea Lungă

„Acum doi ani am înființat un camping. Este, de fapt, un proiect cultural pentru a menține tradiția românească. Din 2022 până în 2023 am avut campate aici peste 400 de rulote cu oameni din 40 de țări. Cei care vin sunt în tranzit. Ajung într-un punct din România. Se opresc, de regulă, o noapte aici, dorm. Funcționăm pe bază de troc. Ei mă ajută să construiesc și să întrețin gospodăria. Unii cosesc iarba, alții tund pomii, unii mi-au cumpărat pietrișul. Stau cât doresc. Sunt autonomi, pentru că rulotele le oferă utilități. Eu pot să le dau apă și electricitate, iar ei sunt foarte mulțumiți”, își descrie Adriana Olariu inițiativa. 

„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei
Recomandări
„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei
Reportaj. Prunul care a stricat liniștea unui sat idilic: „M-au amenințat că-mi incendiază casa”
O rulotă în zona de camping a Adrianei

Femeia afirmă că inițiativa sa este benefică pentru sat. „Oamenii (n.r. – ai locului) sunt foarte de treabă. Eu, în opt ani de când locuiesc aici, nu am avut nicio problemă cu nimeni. Din contră. Toată această activitate a ajutat satul, în sensul că tanti (n.r. – o vecină) mai vinde o roșie sau ce are în grădină… A fost o îmbunătățire pentru comunitate”, spune antreprenoarea. 

„A fost un pom. Unul. Un prun”

Adriana Olariu mai adaugă că strada fiind îngustă și rulotele lungi, musafirii ei au nevoie de spațiu pentru a-i intra în curte. Un prun încurca traseul ideal destinat mașinilor. Pomul era plantat pe marginea drumului, în dreptul porții Adrianei Olariu, dar lângă gardul casei de vizavi, aflată în proprietatea unei bătrâne care nu locuiește permanent acolo.

„Rulotele au 9, 10, chiar 11 metri unele dintre ele. Strada este îngustă și ele trebuie să cotească. Indiferent cât lărgesc eu intrarea, rulotele trebuie să cotească. Și a fost un pom. Un prun. Unul. Eu am rugat-o pe doamna, i-am propus să o despăgubesc cu bani, cu prune, că am 72 de pruni în curte. Nu a dorit nicicum. Două luni m-am rugat de dânsa cu buna. Vecinii îmi sunt martori că am încercat toate posibilitățile. Și nu a dorit”, își prezintă versiunea Adriana Olariu. 

Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu
Recomandări
Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu
Reportaj. Prunul care a stricat liniștea unui sat idilic: „M-au amenințat că-mi incendiază casa”
Intrarea în curtea Adrianei

Proprietara campingului de la Valea Lungă susține că nu ar fi dorit să taie prunul problemă, dar într-o zi, o rulotă a rămas blocată din cauza pomului și a fost nevoită. „N-am avut ce să fac. Trebuia să plece rulota. Și am tăiat acel prun, care era și uscat, nu producea. În momentul în care l-am tăiat avea două prune pe el. Se afla pe domeniul public. Nici măcar nu l-au sădit ei. Asta e realitatea. De atunci a început circul”, explică Adriana. Femeia spune că, din iulie 2023, de când a retezat pomul, a fost terorizată „încontinuu” de vecina sa și de un nepot al acesteia.

Bățul-capcană plantat în drumul rulotelor

„Au pus sârmă ghimpată de au făcut rulotele pană, mi-au dat pe poartă cu nămol, m-au amenințat că mă aranjează, că îmi dau foc la casă, că pun pe cineva să mă violeze. A fost foarte grav. De multe ori iese (n.r. – femeia în vârstă) și-i scuipă pe musafiri. În spiritul că doamna e bătrână, am vorbit neoficial cu Poliția și toată lumea mi-a sugerat să înțeleg”, povestește Adriana Olariu. 

Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO
Recomandări
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Tensiunile au escaladat în 12 martie, când o rulotă ajunsă la „Lotus Melow”, așa cum se numește campingul Adrianei, a rupt un puiet de nuc proaspăt plantat de bătrâna de vizavi și de nepotul ei. „Pomii îi plantează doar ca să îmi creeze dificultăți. A ieșit o rulotă și a scos bățul. Bățul fiind un pom. E pus intenționat, ca eu să nu pot să-mi desfășor activitatea”, se arată convinsă antreprenoarea. 

Reportaj. Prunul care a stricat liniștea unui sat idilic: „M-au amenințat că-mi incendiază casa”
Nucul scos cu o zi înainte de scandal

„Te omor! Tu astăzi mori!”

Creatoarea campingului din Timiș susține că, în data de 12 martie 2024, când a venit cu fetița ei de la școală, nepotul femeii (un bărbat între două vârste) era în poartă și a întrebat-o ce a avut cu pomul.

„I-am explicat situația. Reacția lui a fost: «Te omor! Tu astăzi mori!». S-a dus înăuntru și a luat pușca, o pușcă lungă, maro cu negru, cu lunetă, pentru că mi-o amintesc. A fost cel mai groaznic moment din viața mea. Am zis că s-a sfârșit totul pentru mine”, povestește Adriana.

Femeia a sunat imediat la 112. Poliția a intervenit, iar agenții trimiși au raportat că este vorba despre o pușcă de airsoft. 

Reportaj. Prunul care a stricat liniștea unui sat idilic: „M-au amenințat că-mi incendiază casa”
Vecina Adrianei, Lucreția, și nepotul ei

Potrivit Poliției, pentru că bărbatul avea istoric medical, a fost dus la Clinica de Psihiatrie din Timișoara, dar a fost lăsat să se întoarcă în sat după câteva ore.

„După ce a venit înapoi, se plimba cu o sabie lungă, imensă, la el în curte și arăta către casa noastră. Vorbea cu mătușa lui despre un anume Ciobanu, că îl contactează să ne dea foc la casă, să ardem ca șobolanii. Amenințarea că ne dau foc la casă e de anul trecut. De fiecare dată când am vorbit la Poliție mi s-a cerut să înțeleg că doamna e bătrână și că ăla e nebun. Dar nebunia și bătrânețea nu justifică aceste lucruri. Gândiți-vă ce pericol este pentru toți cei care vin aici. Trebuie făcut ceva. Nu poți să ameninți pe cineva cu pușca și să nu se ia nicio măsură. Gândiți-vă ce pericol e pentru toți cei care vin aici”, spune Adriana Olariu, care susține că, la Poliție, a fost „încurajată” să nu depună plângere. 

„Mă întreabă ăia dacă aud voci”

Acuzați de vecina lor, bătrâna și nepotul ei susțin că problema este, de fapt, peste drum. „Am avut dificultăți cu vecina și anul trecut. Am pus pomi, îi scoate afară, nu mai vrem să facem nimic. Tot minciuni. Sunt muiere bătrână. A dat cu mine jos, că am întrebat de ce a tăiat pomii. I-am spus să nu îi taie că este primărie. Acum a scos nucul din rădăcină. Nu vrem să facem… Să facă Dumnezeu cum e bine”, spune bătrâna, completată de nepotul acuzat că a formulat amenințări cu moartea la adresa vecinei. „M-am trezit dimineața și am văzut că e ăla scos (n.r. – nucul). Nu a amenințat nimeni cu moartea. Au fost două-trei înjurături și atâta tot. Eu o să o dau în judecată că m-a plimbat prin psihiatri. Mă întreabă ăia dacă aud voci. Mi-au dat drumul că sunt perfect, nu are nicio legătură una cu alta”, a declarat Marius, bărbatul acuzat că și-a amenințat vecina cu moartea. 

Bătrâna „jură cu lumânarea în mână că nu e adevărat” c-a pus sârmă ghimpată pentru a provoca pene de cauciuc autorulotelor conduse spre campingul Adrianei. „Poate să spună ce vrea. Așa ceva nu a existat. Tot strigă «Nebuna!» după mine”, se plânge femeia aflată în conflict cu vecina.

„Bată-l norocul de pom”

Elisabeta Barboni, o localnică vecină cu ambele părți aflate în conflict, spune că nu a avut niciodată probleme cu vreuna dintre familii. Ea crede că securea războiului ar trebui îngropată, iar rulotele cu străini să continue să ajungă la Valea Lungă. „Cu Adriana nu am avut probleme de șapte ani de când s-a mutat aici. M-a ajutat mai mult decât să-mi facă probleme. Bată-l norocul de pom”, spune Elisabeta Barboni. 

Reportaj. Prunul care a stricat liniștea unui sat idilic: „M-au amenințat că-mi incendiază casa”
Elisabeta Barboni, localnică

Incidentul inițial i-a afectat însă relația doamnei Barboni cu vecina mai în vârstă: „S-a supărat pe mine că n-am sunat-o să-i spun că a tăiat Adriana pomul. Eu n-am căutat-o fiindcă nu am văzut. Nu mai vorbește cu mine de atunci, dar nu ne-am certat”. 

Soluția primarului: să cadă la pace

Petru Carebia, primarul din comuna Coșteiu, consideră că singura soluție pentru rezolvarea diferendului este ca vecinii să cadă la pace. „Am stat de vorbă și cu unii, și cu alții. I-am rugat să nu se mai certe pentru că, până la urmă, pomul nu e nici al uneia, nici al alteia, e pe domeniul public. Femeia (n.r. – Adriana Olariu) primește musafiri și nu poți să-i îngrădești dreptul ăsta. Pe tanti asta mai în vârstă am rugat-o să înțeleagă situația și să nu mai fie circ acolo și scandal pentru un pom care nu e nici a lu una, nici a lu alta”, a declarat Petru Carebia pentru Libertatea. 

În tot acest timp, Adriana Olariu susține că se teme pentru viața ei și că se simte abandonată de autorități. Un specialist în Drept a explicat că unica soluție legală pentru partea care se simte amenințată este să ceară emiterea unui ordin de protecție în instanță. Astfel, disputa ar ajunge pe masa unui judecător, iar pe baza probelor, instanța poate decide cum poate fi rezolvat scandalul. 

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (10)

VardyParty   •   29.03.2024, 17:42

O soluție ar fi sa vină Anna Lesko si sa ii împace. Cum ştie ea mai bine.

    Hund   •   29.03.2024, 20:51

    VardyParty   •  29.03.2024, 17:42

    O soluție ar fi sa vină Anna Lesko si sa ii împace. Cum ştie ea mai bine.

    Nici Ana nu mai este ce a fost...😉😉. Soluția este să le dea arme și muniție la ambele tabere 😂

michi   •   28.03.2024, 13:33

Atat timp cat cineva se apuca sa-si impuna propriile reguli pe domeniul public, mi se pare de bun simt sa i se puna in vedere sau sa se mute. Daca pentru un prun nu e mare lucru, nucul este protejat prin lege. Daca Garda de mediu ar aplica legea si i-ar da amenda de 5000 lei, cred ca si-ar lua rulotele catre alte zari!

    Cronos666   •   30.03.2024, 01:28

    michi   •  28.03.2024, 13:33

    Atat timp cat cineva se apuca sa-si impuna propriile reguli pe domeniul public, mi se pare de bun simt sa i se puna in vedere sau sa se mute. Daca pentru un prun nu e mare lucru, nucul este protejat prin lege. Daca Garda de mediu ar aplica legea si i-ar da amenda de 5000 lei, cred ca si-ar lua rulotele catre alte zari!

    Esti *** ca sa nu zoc ruda cu sclerozatii aia 2.

    Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

    Marica13   •   28.03.2024, 13:54

    michi   •  28.03.2024, 13:33

    Atat timp cat cineva se apuca sa-si impuna propriile reguli pe domeniul public, mi se pare de bun simt sa i se puna in vedere sau sa se mute. Daca pentru un prun nu e mare lucru, nucul este protejat prin lege. Daca Garda de mediu ar aplica legea si i-ar da amenda de 5000 lei, cred ca si-ar lua rulotele catre alte zari!

    Citi articolul, nu mai comentati aiurea.....CARE NUC ??,ERA DOAR UN BAT PE POST DE NUC...UN BAT

dabaca2020   •   28.03.2024, 11:50

O vorba romaneasca veche spune ca cea mai grea pedeapsa ptr un Om este ; --Sa ai vecini rai , soba sa-ti scoata fum , si politia la poarta !! Prbleme intre vecini ,au fost si vor mai fi ,depinde de oamenii care le sting ,sau le intretin ,Dar in cazul nostru ,cred ca numai cu o sentinta judecatoreasca cu Ordin de Protectie se poate rezolva problema cu vecinii ,,*** ,,Sarmana femeie tanara ce trebuie sa indure !

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

    dobrin   •   29.03.2024, 20:09

    dabaca2020   •  28.03.2024, 11:50

    O vorba romaneasca veche spune ca cea mai grea pedeapsa ptr un Om este ; --Sa ai vecini rai , soba sa-ti scoata fum , si politia la poarta !! Prbleme intre vecini ,au fost si vor mai fi ,depinde de oamenii care le sting ,sau le intretin ,Dar in cazul nostru ,cred ca numai cu o sentinta judecatoreasca cu Ordin de Protectie se poate rezolva problema cu vecinii ,,*** ,,Sarmana femeie tanara ce trebuie sa indure !

    Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

    A stricat linistea batranilor cu rulotele ei. Putea sa faca zona de camping pe camp in loc sa deranjeze satenii.

      Cronos666   •   30.03.2024, 01:29

      dobrin   •  29.03.2024, 20:09

      A stricat linistea batranilor cu rulotele ei. Putea sa faca zona de camping pe camp in loc sa deranjeze satenii.

      ***

      Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Specia rară care a fost observată în pădurile României. E printre puținele animale de pe pământ care nu fac deloc zgomot
FANATIK.RO
Specia rară care a fost observată în pădurile României. E printre puținele animale de pe pământ care nu fac deloc zgomot
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
GSP.RO
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
Horoscopul Orisha. Ce semn zodiacal ai în zodiacul african. Cum să îți activezi puterea din spatele zilei tale de naştere
FANATIK.RO
Horoscopul Orisha. Ce semn zodiacal ai în zodiacul african. Cum să îți activezi puterea din spatele zilei tale de naştere
O fetiță spunea că are un monstru în cameră, dar mama nu a luat-o în seamă. Ce au descoperit după a șocat întreaga familie
Știrileprotv.ro
O fetiță spunea că are un monstru în cameră, dar mama nu a luat-o în seamă. Ce au descoperit după a șocat întreaga familie
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
Unica.ro
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia s-a agravat"
Observatornews.ro
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia s-a agravat"
Horoscop 27 aprilie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă flexibilitate, în special în negocierile legate de bani sau bunuri
HOROSCOP
Horoscop 27 aprilie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă flexibilitate, în special în negocierile legate de bani sau bunuri

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI