Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO&FOTO | Reporterul Libertatea a participat, de Înviere, la Memorialul Închisoarea Pitești

VIDEO&FOTO | Reporterul Libertatea a participat, de Înviere, la Memorialul Închisoarea Pitești

Reporterul Libertatea Maria Andrieș a participat la slujba de Înviere la Memorialul Închisoarea Pitești, la 30 de ani de la Revoluția din 1989. 

 

Despre noaptea de Înviere la Memorialul Închisoarea Pitești, citiți aici. 

Memorialul Închisoarea Pitești este un muzeu memorial aflat în interiorul fostului penitenciar Pitești, activ între 1941-1977. Memorialul a fost deschis publicului larg în 2014 și găzduiește expoziții, evenimente culturale și programe educaționale pe teme legate de detenția politică din perioada comunistă.

Între 1949 şi 1951, la închisoarea Piteşti s-a desfăşurat Experimentul Piteşti, considerat a fi cel mai mare şi cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din țările de după Cortina de Fier.

Această acțiune a regimului comunist a fost numită de Aleksandr Soljenițîn, laureat al premiului Nobel pentru literatură și supraviețuitor al gulagului rusesc, “cea mai mare barbarie a lumii contemporane”.

În cei trei ani în care Experimentul Pitești a ucis oameni și a mutilat suflete, în închisoarea din Pitești au fost aduși studenți, profesori, membri sau simpatizanți ai organizațiilor interzise de comuniști. În jur de 600 de oameni au fost supuși acestui experiment. Istoricii estimează că între 1.000 și 5.000 de oameni au fost „reeducați” după extinderea programului la închisorile din Brașov, Gherla, Târgu Ocna.

Reacţia lui Şerban Huidu după ce a fost ironizat și asociat cu Mario Iorgulescu
Recomandări

Reacţia lui Şerban Huidu după ce a fost ironizat și asociat cu Mario Iorgulescu

Metoda reeducării consta în tortură fizică (bătăi, în principal) și psihică (demascări și liturghii negre). Deținuții erau împărțiți în victime și agresori. Când nu mai puteau suporta tortura, victimele treceau în tabăra agresorilor.

Toate acestea aveau un dublu scop: obținerea de informații și distrugerea pe interior a deținuților.

Foto: Sorin Cioponea


Citește și:

FOTO și VIDEO | Imagini tulburătoare cu românii care își fac Paștele în Suedia, în corturi

VIDEO / Un Paște cu cele 8 femei din Jurilovca, babicile care în urma unui obicei de două secole se roagă pentru noi toți

Cum sărbătoresc Paștele românii din Spania care vorbesc cu copiii în limba română, iar aceștia le răspund în castellano

 
 
Close
Închide