Saptamana aceasta: Victoria Chelu din Alexandria, str. Av. Colfescu nr. 75, bloc 354, ap. 20, sc. A, et. 4
Cornulete cu bors
Ingrediente: un pahar bors, doua pahare ulei (poate fi si ceva mai putin), drojdie cat o nuca dizolvata in bors, faina cat cuprinde pentru un aluat potrivit de moale.
Preparare: se intinde coca si se taie cornulete, care se umplu cu rahat sau gem si se coc la foc potrivit. Se pudreaza cat sunt calde cu zahar vanilat.
Negresa de post
Ingrediente: 1/2 cana zahar, 1/2 cana apa rece, o cana ulei, 3 cani faina, 3 linguri cacao, o lingurita bicarbonat stins in otet sau lamaie, rom, doua pliculete zahar vanilat, coaja rasa de lamaie.
Preparare: Se amesteca toate ingredientele intr-un vas pana se obtine o pasta groasa, care se toarna in tava unsa cu ulei. Se coace la foc mic. In aluat se mai pot pune stafide, nuci, bucatele de rahat. Deasupra, dupa ce se scoate din cuptor, se presara zahar pudra sau nuca de cocos.
Arpagic cu masline
Ingrediente: 500 g arpagic, 50 ml ulei, doua linguri pasta tomate, 200 g masline, 1/2 lamaie, sare.
Preparare: Se curata arpagicul, se spala si se pune la prajit intr-o cratita cu ulei incins. Dupa ce s-a rumenit, se adauga pasta de tomate, subtiata cu apa, maslinele desarate, fierte in prealabil, lamaia taiata feliute subtiri, curatata de coaja si apa cat sa le cuprinda. Se sareaza dupa gust si se lasa sa fiarba la foc mic pana scade. Se serveste rece.
Ciuperci prajite
Ingrediente: 100 g ciuperci pentru o persoana, 30 g unt, o ceapa rasa, verdeata tocata marunt, sare, piper pisat dupa gust.
Preparare: Ciupercile spalate se taie felii. Se prajeste ceapa in untura, peste care se pun feliile de ciuperci, verdeata, sare si piper pisat. Se consuma cu jumari de oua.
Bors de urzici
Ingrediente: 300 g urzici, doua legaturi ceapa verde, o lingura orez, o lingura delicat, 300 ml bors sau o lamaie, leustean, sare.
Preparare: Urzicile se curata de codite, se spala in mai multe ape, se oparesc, se scurg si se taie marunt. Se pun la fiert intr-un litru de apa fierbinte cu ulei, delicat si sare. Dupa 20 minute se adauga ceapa verde taiata marunt si mai fierb 8 minute. Cand e aproape gata se adauga orezul si borsul fiert separat si o parte din leustean tocat. Se serveste cald sau rece cu leustean pe deasupra.