În războiul dintre Rusia și Ucraina, ambele tabere folosesc echipamente militare de ultimă generație. Pe lângă drone și rachete moderne, tacticile robotice au fost incluse în strategiile armate ale ambelor părți.

Este dotat cu patru lansatoare pentru rachete termobarice

Acum, un robot de luptă recent dezvăluit urmează să joace un rol central în operațiunile defensive și ofensive împotriva invaziei rusești.

Krampus, un robot blindat produs în Ucraina, este conceput pentru a neutraliza infanteria inamică ascunsă în poziții fortificate.

Ministerul Apărării de la Kiev a anunțat oficial lansarea acestui sistem de arme electrice. Robotul este dotat cu patru lansatoare pentru rachete termobarice RPV-16, controlate de la distanță.

Aceste rachete trag bombe cu aerosol care, odată ajunse la țintă, explodează instantaneu. Fragmentarea și aerosolii din încărcătură formează un nor de 7–8 metri în diametru; câteva secunde mai târziu, acest nor ia foc, transformându-se într-o bilă de foc cu temperaturi de până la 2500 °C.

Niciun adăpost subteran nu oferă protecție

Mai mult, flacăra termobari­că consumă oxigenul din atmosferă, făcând imposibilă supraviețuirea pentru militarii prinși în interior. În astfel de condiții, niciun adăpost subteran sau poziție fortificată nu oferă protecție.

Război Israel-Iran, ziua 11: Israelul bombardează ținte guvernamentale în Teheran, „cu o forță fără precedent” / Rusia ar putea acorda ajutor militar Iranului
Recomandări
Război Israel-Iran, ziua 11: Israelul bombardează ținte guvernamentale în Teheran, „cu o forță fără precedent” / Rusia ar putea acorda ajutor militar Iranului

Rusia folosește arme termobarice încă de la începutul războiului. Sisteme precum lansatoarele multiple de rachete TOS-1, supranumite „Buratino”, au capacitatea de a transforma zone întregi într-un adevărat câmp al morții.

Spre deosebire de acestea, Krampus este mult mai compact și mai ușor. Ministerul Apărării ucrainean afirmă că robotul dispune de o baterie care asigură câteva ore de funcționare și că, datorită dimensiunilor sale reduse, poate fi transportat cu ușurință de către trupele ucrainene, fie pe o remorcă simplă, fie într-o camionetă.

Nu doar Rusia și Ucraina dezvoltă sisteme robotice de luptă. NATO a testat deja roboți militari în Europa de Est, iar Statele Unite au început să folosească câini roboți înarmați pentru misiuni terestre.

În mai 2024, China a prezentat un „câine robot” dotat cu mitraliere pe durata unui exercițiu militar în Cambodgia.

Vezi Subiecte română Evaluarea Națională 2025 – ce a picat elevilor de clasa a 8-a!

Urmărește cel mai nou VIDEO
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.