Într-adevăr, multe părți ale României se modernizează, însă cultura populară rurală distinctivă rămâne și există o mulțime de alimente tradiționale care merită încercate, scrie The Sctator.co.uk. Dacă ministerul Turismului din România ar promova mai bine țara, ar ajunge cu siguranță pe listele numeroșilor călători care caută să-și facă vacanțele în locuri interesante.
Jurnalistul britanic Stephen McGrath a realizat o listă cu câteva dintre locurile pe care le are România și care merită vizitate:
Gura Portiței – o evadare idilică
România deține 170 de mile de litoral al Mării Negre, dar insula Gura Portiței, o mică insulă izolată la marginea Deltei Dunării, oferă o lume departe de agitația orașului. Există plaje de nisip izolate și se poate face baie în marea încălzită de soare. Camerele sunt accesibile și în general adecvate. Este un loc ce trebuie vizitat de cei care doresc peisaje uimitoare, le place peștele proaspăt și excursiile cu barca.
Sibiu – un oraș fermecător plin de cultura
Identitatea urbană a României nu este reprezentată doar de blocurile de culoare gri, comuniste. Există, bineînțeles, și în număr mare, dar există multe orașe care se mândresc cu o arhitectură impresionantă foarte veche. În Sibiu arhitectura distinctivă a sașilor transilvăneni – germani etnici invitați în secolul al XII-lea de regele Géza II al Ungariei să vină aici pentru a proteja zona de invadatorii din est și pentru a contribui la dezvoltarea economiei – poate fi observată în cele mai mici detalii.
Vizitarea orașului Sibiu este obligatorie pentru orice călător înfometat de cultură. A fost capitala europeană a culturii în 2007, anul în care România a aderat la UE, și nu este greu de văzut de ce. Cafenele moderne și bistrourile mici sunt ascunse pe străzi liniștite și înguste, la marginea piețelor pătrate construite în secolul al XV-lea. Palatul Brukenthal, o frumoasă clădire barocă, care deține colecții de artă impresionante de la diferiți pictori europeni, datând din secolele XV-XVIII, nu trebuie ratată.
Delicatese din porc și vinuri grozave
La fel ca majoritatea bucătăriilor din Europa de Est, România consumă mult porc. Sarmale, carne tocată (porc și vită) și orez învelite în frunze de varză, fierte în sos de roșii aromatizate și servite cu o smântână groasă, sunt delicioase. Există, de asemenea, o mulțime de delicatese care nu sunt făcute din carne de porc și care trebuie încercate. Felurile de pește gătite pe malul Mării Negre, în special hamsiile prăjite servite cu mujdei merită atenția turiștilor.
”După ce ați mâncat, încercați două shoturi de țuică, un fel de brandy de prune făcut în casă care are un gust cum ar fi grappa”, recomandă autorul articolului.
Legat tot de băuturi se amintește că România se mândrește și cu o piață vitivinicolă în creștere, cu soiurile tradiționale de vin Fetească Neagră și Negru de Drăgășani.
Schiatul în Șuior, o zonă uitată de lume
Există multe locuri de schi în România, dar Șuior de la baza Munților Gutâi din Maramureș, în nordul României, este unul dintre cele mai bune, înconjurat de peisaje care par să fie rămase în alte timpuri. Șuior găzduiește mai multe pârtii care sunt ideale pentru începători și pentru cei fără aspirații de a merge la Jocurile Olimpice.
Ce este minunat la Șuior este că se află într-o zonă care poate fi explorată, iar turiștii pot descoperi un stil de viață care a dispărut de mult în cea mai mare parte a Europei, inclusiv 100 de biserici ortodoxe vechi din lemn, dintre care opt dețin statutul patrimoniului mondial UNESCO. Aici se află și ”cimitirul vesel din Săpânța”
Cu cea mai mare suprafață de păduri virgine rămase în Europa, casă a urșilor, lupilor, râșilor și pisicilor sălbatice – este corect să spunem că natura este poate cel mai mare dar al României. Astfel, pentru iubitorii de natură și bicicliști este ca și cum ați intra într-un paradis natural, o sălbăticie care nu necesită tehnici speciale de supraviețuire și care poate fi accesată cu ușurință printr-un zbor ieftin cu Wizz Air.
Citește și: CAMPANIE LIBERTATEA/Sindromul Italia. Copii bolnavi de dor de mamă. Poveștile care ar putea să ne ajute să înțelegem și, poate, să reparăm (VIDEO)