Cercetarea, efectuată de Kaspersky Lab, producătorul rus în materie de securitate informatică, arată că Rusia şi Statele Unite au rămas pe primele locuri de unde sunt generate mesajele spam, cu 11% şi 10%, urmate de Brazilia cu o cotă de 8%. A mai fost înregistrată o creştere a procentului de spam generat din India, cu 7%, Polonia, 4%, Thailanda şi România cu câte 3%.
„Ţările cu interes crescut pentru infractorii cibernetici încep să fie localizate în Est şi mai puţin în Vest. Asia, America Latină şi regiuni din Europa, excluzând Rusia, devin din ce în ce mai interesante pentru spammeri, deoarece utilizatorii de aici nu au sisteme foarte bine protejate împotriva ameninţărilor virtuale. Este, în primul rând, un aspect care ţine de gradul de piraterie din ţările respective, mai apoi de educaţie: un sistem de operare piratat nu va fi niciodată sigur cu ultimele update-uri”, a declarat Costin Raiu, chief security expert de la Kaspersky Lab.
În jur de 85,5% din mesajele primite pe e-mail în primele şase luni ale acestui an, au fost spam-uri, iar 0,3% din totalul mesajelor de acest gen conţineau ataşamente infectate cu viruşi. Domeniile cele mai populare pentru spam sunt serviciile şi produsele pentru sănătate, serviciile de e-advertising (publicitate pe Internet), materialele pornografice, educaţia şi imitaţiile de produse de lux.